Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Μητροπολίτης Αμφιλόχιος: με συλλήψεις των ιερέων θέλουν να εκφοβίσουν τον κόσμο



Ως απόπειρα εκφοβισμού των πιστών του Μαυροβουνίου αξιολόγησε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος τις πρόσφατες συλλήψεις και ανακρίσεις κληρικών από τις Αρχές της χώρας. 
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο Μητροπολίτης τόνισε ότι η Εκκλησία ανησυχεί για τις ενέργειες των Αρχών. Για τον ίδιο τον Ιεράρχη καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για πολιτικό υπόβαθρο εκείνων των ενεργειών. Ακριβώς κατ᾽αυτόν τον τρόπον σχολίασε τα γενόμενα στους εκπροσώπους του Τύπου στις 15 Ιουνίου.

Επίσης ανέφερε ότι στις 21 Ιουνίου οι λιτανευτικές πομπές θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις του Μαυροβουνίου. Επεσήμανε ότι από την πλευρά της Εκκλησίας όλα θα οργανωθούν έχοντας υπόψη τα μέτρα καραντίνας, παραλλήλως σημειώνοντας ότι η Εκκλησία δεν είναι η αστυνομία και οι λιτανευτικές πομπές δεν είναι οι πολιτικές εκδηλώσεις. «Ας ανακαλέσουν τον παράνομο νόμο και θα κλείσει το θέμα», είπε ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος εκφράζοντάς την έκπληξή του για τη λήψη των μέτρων καραντίνας απουσίᾳ των προσβληθέντων από τον ιό στο Μαυροβούνιο.


Να υπενθυμίσουμε ότι μετά τις λιτανευτικές πομπές στις 14 Ιουνίου συνελήφθησαν μερικοί ιερείς. Δύο από αυτούς, ο Μιρτσέντα Σλιβαντσιάνιν από την Ποντγκόριτσα και ο Ζέλκο Τσάλιτς από το Ντανίλοβγκραντ συνελήφθησαν και θα έπρεπε να ήταν υπό κράτηση για τρεις ημέρες ακριβώς για τη συμμετοχή τους στις συνελεύσεις προσευχής αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι λιγότερα μετά από μια ημέρα. Σε βάρος των άλλων ιερέων διενεργούνται δικαστικές έρευνες και ανακρίσεις. Δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση της υποθέσεως του Επισκόπου Ιωαννικίου και οχτώ ιερέων της επαρχίας Μπουντιμλιάν και Νίκσιτς, οι οποίοι επί τρία εικοσιτετράωρα έμειναν κρατούμενοι εξαιτίας της λιτανευτικής πομπής προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου του Οστρόγκ στην πόλη Νίκσιτς στις 12 Μαΐου.  


Ομιλώντας για το πρόσφατο περιστατικό με την κατεδάφιση του υπό κατασκευή κτιρίου της Μονής έξω από την πόλη Ουλτσίν, η οικοδόμηση του οποίου αναγνωρίσθηκε ως παράνομη, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ουδεμία μονάδα, η οποία είχε κτισθεί παράνομα στην γύρω περιοχή, εκτός από το κτίριο της Μονής, δεν κατεδαφίσθηκε, πράγμα το οποίο επίσης θεωρεί επίθεση κατά της Εκκλησίας για πολιτικούς λόγους.

«Θέλουν να εκφοβίσουν τους πάντες και με αυτόν το φόβο να κτίσουν το μέλλον του Μαυροβουνίου, κάτι το οποίο αποτελεί έγκλημα κατά του λαού, υπογράμμισε ο Μητροπολίτης και συνέχισε, ο λαός δεν φοβάται πια, ενώ η Εκκλησία δεν φοβόταν ποτέ», έκλεισε ο Ιεράρχης.