Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Με «θερμό καλοκαίρι» προειδοποιούν το Ισραήλ εάν προσαρτήσει εδάφη της Ιουδαίας (Δυτ. Όχθη)



Η προσάρτηση στο Ισραήλ τμημάτων της Δυτικής Όχθης (Ιουδαία και Σαμάρεια) συνιστά «πρωτόγνωρη απειλή για την ειρηνευτική διαδικασία»,
 δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας Αϊμάν Σαφάντι κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Σύμφωνα με τον Σαφάντι, μια τέτοια προσάρτηση κινδυνεύει να βυθίσει τη Μέση Ανατολή σε μια «μακρά και επώδυνη» σύγκρουση.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει από την 1η Ιουλίου για την εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, που προβλέπει την προσάρτηση στο Ισραήλ της Κοιλάδας του Ιορδάνη και εβραϊκών οικισμών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο της επιφάνειας της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους κατεχόμενου από το εβραϊκό κράτος.

Να σημειωθεί ότι η Δυτική Όχθη είναι η Ιουδαία και η Σαμάρεια, εδάφη που θεωρούνται το ιστορικό κέντρο των Εβραίων και για πολλούς Ισραηλινούς θεωρείται αδιανόητο να υπάρξει κράτος Ισραήλ δίχως τα εδάφη της Ιουδαίας και της Σαμάρειας.

Η Ιορδανία, η μόνη αραβική χώρα μαζί με την Αίγυπτο που έχει συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ αν το τελευταίο πραγματοποιήσει τα σχέδιά του όσον αφορά την προσάρτηση.

Την Πέμπτη το ελικόπτερο του Ιορδανού υπουργού Εξωτερικών προσγειώθηκε στη Μουκάτα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, για να μεταφέρει το μήνυμα του βασιλιά στον Μαχμούντ Αμπάς σε αυτή τη σπάνια επίσκεψη του επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας και την πρώτη στη Ραμάλα υψηλόβαθμου αξιωματούχου από την έναρξη της πανδημίας Covid-19.

Να σημειωθεί ότι η Δυτική Όχθη ήταν ιορδανικό έδαφος και οι αποκαλούμενοι Παλαιστίνιοι ήταν Ιορδανοί. Η Δυτική Όχθη καταλήφθηκε από το Ισραήλ το 1967 στον πόλεμο των «Έξι Ημερών».

«Η προσάρτηση συνιστά πρωτοφανή απειλή για την ειρηνευτική διαδικασία.

»Αν υπάρξει προσάρτηση, αυτό θα σκοτώσει τη λύση των δυο κρατών (ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει δίπλα στο Ισραήλ) και θα καταστρέψει τις ίδιες τις βάσεις της ειρηνευτικής διαδικασίας.

»Αποτροπή της προσάρτησης σημαίνει προστασία της ειρήνης», δήλωσε ο Σαφάντι στο τέλος των συνομιλιών του.

Η Ιορδανία «θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να στηρίξει» τους Παλαιστίνιους και να «προστατέψει την περιοχή από τις συνέπειες μιας μακράς και επώδυνης σύγκρουσης αν το Ισραήλ προσαρτήσει το ένα τρίτο της Δυτικής Όχθης», πρόσθεσε.

Ένα «θερμό καλοκαίρι»;
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιουνίου, μια πλειοψηφία των Ισραηλινών φοβάται μια τρίτη Ιντιφάντα (παλαιστινιακή εξέγερση) σε περίπτωση προσάρτησης.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ τον προειδοποίησε για ένα «θερμό καλοκαίρι» αν το εβραϊκό κράτος προχωρήσει το σχέδιό του.

Εξήντα ειδικοί του ΟΗΕ κάλεσαν αυτή την εβδομάδα τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί στο ισραηλινό σχέδιο προσάρτησης ενώ οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν υποστήριξη στα αιτήματά τους και να πείσουν χώρες, κυρίως τις ευρωπαϊκές, να απειλήσουν το Ισραήλ με κυρώσεις.

«Οι ΗΠΑ έχουν το καθήκον να μην αναγνωρίσουν, βοηθήσουν ή στηρίξουν ένα άλλο κράτος σε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια, όπως η προσάρτηση και η δημιουργία αστικών οικισμών σε κατεχόμενο έδαφος.

»Τα μαθήματα του παρελθόντος είναι σαφή: αν δεν έχει αποτελέσματα, η κριτική δεν θα εμποδίσει την προσάρτηση ούτε θα θέσει τέλος στην κατοχή», προειδοποίησαν.

Διάφορα σενάρια
Η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν παρουσίασε ακόμη τις λεπτομέρειες του σχεδίου της και ο Τύπος σχολιάζει διάφορα σενάρια που αρχίσουν από μια μαξιμαλιστική υπόθεση -την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών- και καταλήγουν σε μια πιο μινιμαλιστική εκδοχή – την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών Μααλέ Αντουμίμ/ Γκους Ετζιόν/Αριέλ που βρίσκονται κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Νετανιάχου επωφελείται επί του παρόντος από ένα «παράθυρο» μερικών μηνών, έως τα τέλη Ιανουαρίου που λήγει η εντολή του συμμάχου του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, και ενδεχομένως υπολογίζει σε «διαφωνίες» σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην περιορισμένη κινητοποίηση προς το παρόν των Παλαιστινίων κατά του σχεδίου αυτού.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας επισκέφθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Ιερουσαλήμ χωρίς να μεταβεί στη Ραμάλα, εξέφρασε ωστόσο τη «σοβαρή ανησυχία» του Βερολίνου όσον αφορά το ισραηλινό σχέδιο.

Παρά την «ανησυχία» αυτή, οι ευρωβουλευτές επικύρωσαν χθες, Τετάρτη, με 437 ψήφους έναντι 102 τη συμφωνία «ανοικτού ουρανού» μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ, που υπογράφηκε το 2013, και θεσπίζει ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για την εκμετάλλευση των αεροπορικών υπηρεσιών μεταξύ των δυο πλευρών.