Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

IRINI TOY KOLOY



Κυνική ομολογία Μπορρέλ για «IRINI»: Μόνο αν θέλουν σταματάνε, αλλιώς το λέμε στον ΟΗΕ
Έκκληση στο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. για ενίσχυση της επιχείρησης “Ειρήνη” για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, πραγματοποίησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορρέλ, οποίος και προήδρευσε της συνεδρίασης.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης των Υπουργών η ΕΕ και η επιχείρηση παραπέμπουν το περιστατικό με το πλοίο που δεν σταμάτησε για έλεγχο και συνοδευόταν από τουρκικά πολεμικά πλοία στον ΟΗΕ, ο οποίος θα είναι και αυτός που θα αποφασίσει πως θα το χειριστεί.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση Ειρήνη έχει ήδη σταματήσει για έλεγχο 130 πλοία για υποθέσεις παραβίασης του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ και άλλα 29 για λαθρεμπόριο. Σημείωσε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο πλοίο με σημαία Τανζανίας δεν απάντησε στα ερωτήματα της επιχείρησης και αντί για αυτό απάντησαν τα τουρκικά πολεμικά που το συνόδευαν.
“Στο τέλος Μαΐου εντοπίσαμε μέσω δορυφόρου ένα ύποπτο πλοίο με σημαία Τανζανίας συνοδευόμενο από τουρκικά στρατιωτικά πλοία, τα οποία δήλωσαν ότι το πλοίο ήταν μισθωμένο για μεταφορά φορτίου για λογαριασμό της Τουρκίας με φαρμακευτικό υλικό που είχε προορισμό την Λιβύη”, εξήγησε ο Ζοζέπ Μπορέλ. “Το πλοίο της Επιχείρησης Ειρήνη έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Επικοινώνησε με τις τουρκικές Αρχές για να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία”.


“Η αποστολή έχει κανόνες εμπλοκής. Και η αποστολή είναι μια αποστολή αφιερωμένη στη λήψη πληροφοριών σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες. Κάθε φορά που συναντάμε ένα ύποπτο σκάφος ζητάμε πληροφορίες, εάν οι πληροφορίες φαίνονται ικανοποιητικές, δεν υπάρχει τίποτα άλλο που κάνουμε. Μόνο σε περίπτωση που ένα πλοίο δεν απαντά, τότε μπορούμε να έχουμε άλλου είδους δράσης – μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο.
Στην περίπτωση του πλοίου της Τανζανίας, ήταν τα συνοδευτικά τουρκικά στρατιωτικά σκάφη που απάντησαν. Το πλοίο της Τανζανίας δεν απάντησε, αλλά η τουρκική στρατιωτική συνοδεία απάντησε. Και όταν υπάρχει μια απάντηση και δεν βρίσκουμε κάποιο συγκεκριμένο λόγο σύμφωνα με τους κανόνες της θάλασσας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να μεταδώσουμε αυτές τις πληροφορίες στον ΟΗΕ. Και εναπόκειται στον ΟΗΕ να συγκεντρώσει αυτές τις πληροφορίες προκειμένου να ελέγξει την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων”, απάντησε συγκεκριμένα ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε την καλή ανταλλαγή μεταξύ των Υπουργών για το πως θα ενισχυθεί η επιχειρησιακή ικανότητα των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ και ανακοίνωσε ότι κάλεσε τα Κ-Μ να ενισχύσουν την επιχείρηση με μέσα και τις υπηρεσίες πληροφοριών τους. Σημείωσε δε ότι η επιχείρηση είναι “απόλυτα ουδέτερη” και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα εξήγησε ότι προφανώς τα 130 πλοία που ελέγχθηκαν δεν ήταν όλα τουρκικά.

“Η επιχείρηση Ειρήνη δεν είναι εναντίον κάποιου συγκεκριμένου, δεν εστιάζεται σε κάποια συγκεκριμένη χώρας που παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Είμαστε απολύτως ουδέτεροι. Χρησιμοποιούμε τις δυνατότητές μας ουδέτερα, έχουν γίνει περισσότερους από 130 ελέγχους πλοίων! Δεν ανήκουν όλα αυτά τα πλοία στην Τουρκία”, τόνισε.
“Επίσης, κάναμε επιτήρηση από αέρος για την μεταφορά στρατιωτικών αεροπλάνων και διαπιστώσαμε ότι μεταφέρθηκαν σε βάση κοντά στην Βεγγάζη. Και αυτά δεν ήταν τουρκικά αεροσκάφη. Οπότε όλα αυτά τα αναφέραμε στα Ηνωμένα Έθνη. Δρούμε με τους κανόνες αυτών των επιχειρήσεων. Δηλαδή, τα νέα φτάνουν στο κέντρο επιχειρήσεων και από εκεί αναφέρονται στον ΟΗΕ, στην αρμόδια επιτροπή για το εμπάργκο όπλων και αποφασίζει πώς θα αντιδράσει. Το γρηγορότερο δυνατό δίνουμε τις πληροφορίες αν αντιληφθούμε ότι αυτή οι πληροφορίες δεν θέτουν σε κίνδυνο την αποστολή με χρήση στρατιωτικών όπλων”, εξήγησε ο Mπορρέλ.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα συμμετοχής του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση, αλλά συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, όπως είχε γίνει με την επιχείρηση “Σοφία” στο παρελθόν. Τέλος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε ότι σήμερα δεν ετέθη το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ / Αθανάσιος Αθανασίoυ

Βέλγιο/Βρυξέλλες
https://hellasjournal.com/2020/06/kiniki-omologia-borrel-gia-irini-mono-an-theloun-stamatane-allios-to-leme-ston-oie/