Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Η δημοφιλής γιορτή της Αγίας Τριάδος στη Ρωσία



«Η Αγία Τριάδα που ετοιμάζονται να εορτάσουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί αύριο (της Πεντηκοστής), θεωρείται γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας.
 Το Άγιο Πνεύμα έκανε δώρα, έδωσε χαρίσματα στους μαθητές, μεταξύ των οποίων ήταν και η δυνατότητα να μιλήσουν διαφορετικές γλώσσες. Το πιο βασικό, όμως, από αυτά είναι ότι οι Απόστολοι άλλαξαν εσωτερικά, απέκτησαν περισσότερο θάρρος και δύναμη, ώστε να διαδώσουν τη χριστιανική διδαχή στις πιο μακρινές γωνιές του κόσμου», λέει ο Καθηγητής θεολογίας, πρωθιερέας Μαξίμ Κοζλόφ.

Οι ορθόδοξοι στις προσευχές τους ονομάζουν το Άγιο Πνεύμα «δημιουργό της ζωής» και γι’ αυτό το βασικό χρώμα αυτής της γιορτής είναι το πράσινο, που δηλώνει την αναγέννηση της φύσης. Η γιορτή της Αγίας Τριάδος θεωρείται ως η γιορτή του νέου έτους για τους Ορθοδόξους στην Ρωσία. Είναι καλοκαιρινή και γι’ αυτό και οι πιστοί στη σλαβική χώρα έχουν παράδοση να στολίζουν τους ναούς με λουλούδια, φρεσκοκομμένο χορτάρι και κλαδιά από σημίδα.
«Δυστυχώς φέτος οι πιστοί θα πρέπει να στερηθούν αρκετές από αυτές τις συνήθειες-παραδόσεις τους, επειδή, π.χ., δεν θα γίνουν παντού λιτανείες, ούτε γιορτινά τραπέζια μετά τη Θεία Λειτουργία», λέει ο π. Αλεξάνδρ Βόλκοφ.

Όπως και να ‘χει, εξαιτίας των κρουσμάτων κορωνοϊού οι ιερείς καλούν και πάλι τους ανθρώπους από ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους να μην μεταβούν στους ναούς. Οι εορτασμοί της Αγίας Τριάδος, ωστόσο, θα διαρκέσουν επτά ημέρες. Οι ιερείς θα φορούν πράσινα άμφια, ενώ οι ναοί θα παραμένουν ντυμένοι με πράσινο στολισμό.

Irina Tresorukova
https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/patriarxio_mosxas/i-dimofilis-giorti-tis-agias-triados-sti-rosia/