Είναι όσα αναφέρει για τη σχέση Τραμπ-Ερντογάν, που όπως αποδεικνύεται ήταν και παραμένει στενή. Προκύπτει επίσης ότι ο Τραμπ επηρεαζόταν πολύ από τον Τούρκο πρόεδρο.
Η αποκάλυψη αυτής της σχέσης μας αφορά,γιατί αποδεικνύει ότι ο Ερντογάν “πήγαινε στην Ουάσινγκτον για δουλειές” και οι δικοί μας πήγαιναν για φωτογραφίες…
Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις πόνταραν πάντα πολλά στον “αμερικανικό παράγοντα”. Το κακό όμως ήταν ότι το έκαναν πάντα χωρίς η χώρα να κερδίζει τίποτα…Αντιθέτως οι φωτογραφίες και οι προσδοκίες στήριξης -που έμεναν πάντα πρσδοκίες- μας κόστισαν και μας κοστίζουν πάρα πολλά. Και σε χρήμα αλλά κυρίως σε απώλειες που έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα της χώρας.
Η επίσκεψη κάθε Έλληνα πρωθυπουργού -κάποιες φορές και υπουργού- μας κοστίζει μερικά επιπλέον δις. Τα οποία αν έπιαναν τόπο στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα υπήρχε θέμα. Συνήθως δεν πιάνουν όμως. Όσο για την πολυπόθητη “αμερικανική υποστήριξη”, είναι πάντα “μετρημένη” και οπσωδήποτε ισορροπημένη για να μην ενοχληθεί η “φίλη και σύμμαχος Τουρκία”. Ο πρόεδρος της οποίας ,όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις Μπόλτον, μιλά με τον Αμερικανό πρόεδρο “σε άλλο επίπεδο”. Όχι μόνο με τον Τραμπ, αλλά και τον προηγούμενο, τον Ομπάμα.
Οι αποκαλύψεις Μπόλτον θα πρέπει να προβληματίσουν την Αθήνα. Μήπως θα πρέπει να έχουμε κι εμείς μια άλλη προσέγγιση στην ελληνοαμερικανική συνεργασία; Μήπως να καταλάβουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι και στη συνέχεια να το κάνουμε κατανοητό και στην Ουάσινγκτον, ότι δεν είμαστε “ασήμαντοι” επειδή η έκταση της χώρας μας και συνεπώς και η “αγορά” της είναι πολύ μικρότερη από την Τουρκία; Να υπενθυμίσουμε στους Αμερικανούς ότι ακόμη και εν μέσω κρίσης έχουμε πληρώσει “τα μαλλιά της κεφαλής μας” σε εξοπλιστικά προγράμματα που αν όλα πάνε καλά θα αρχίσουν, ίσως κάτι να αποδίδουν προς το τέλος της δεκαετίας; Να υπενθυμίσουμε ότι στην Τουρκία έχουν βεβαίως το Ιντσιρλίκ μετ΄ εμποδίων αλλά στην Ελλάδα έχουν …όλη τη χώρα ως βάση διευκολύνσεων; Να τους υπενθυμίσουμε ότι παραμένουμε ένας από τους καλύτερους πελάτες που αδιαμαρτύρητα “φορτώνεται” ακόμη και οπλικά συστήματα που οι Αμερικανοί πάνε στις…χωματερές τους; Ότι πληρώνουμε “τοις μετρητοίς” και με προκαταβολές …κιμπάρικες ότι υπογράφουμε μαζί τους;
Τι έχουμε πάρει για όλα αυτά; Παροχή μεταχειρισμένου υλικού που επιφέρει καμία σημαντική αλλαγή στις επιχειρησιακές δυνατότητες μας. Και πολλά καλά λόγια για το πόσο συνεργάσιμοι είμαστε.
Ούτε καν το “στρατιωτικό αποτύπωμα” τους δεν έκαναν πιο έντονο, όπως τους είχε ζητηθεί, στην περιοχή.
Καλό θα ΄ναι στην Αθήνα, όσοι έχουν την ευθύνη των αποφάσεων να διαβάσουν όσα γράφει ο Μπόλτον, όχι για να περάσει η ώρα τους, αλλά για να προβληματιστούν.