Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Οι δικαιολογίες τελείωσαν ο Ερντογάν δεν είναι αδύναμος και ποτέ μόνος



Η Αθήνα σε κατάσταση “βέρτιγκο” στα ελληνoτουρκικά
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη και ανάλυση για να καταλάβει οποιοσδήποτε ότι η κατάσταση με την Τουρκία οδεύει “στο μη περαιτέρω”.

 Στην Ελλάδα, πολιτικοί, στρατιωτικοί ,διπλωμάτες ,αναλυτές και δημοσιογράφοι έχουμε σπαταλήσει ατελείωτες ώρες ανάλυσης του Ερντογάν, σε συζητήσεις που αποδεικνύονται μάλλον περιττές. Κι αυτό, γιατί το τουρκικό καθεστώς όπως έχει αποδειχτεί, ανακοινώνει τι προτίθεται να κάνει και το πράττει, όσο εμείς προσπαθούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι “ο Ερντογάν δεν πρόκειται να τολμήσει”! Κάθε φορά βρίσκουμε μια δικαιολογία: πότε είναι εκνευρισμένος, πότε στριμωγμένος, πότε έτοιμος να καταρρεύσει και πότε απλά παζαρεύει! Πάντα όμως κάνει αυτά που μας έχει πει…

Εμείς είναι το θέμα τι κάνουμε και θέλουμε να κάνουμε…

Η Αθήνα δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση “βέρτιγκο” στα ελληνοτουρκικά. Ένα χρόνο μετά από την κατάκτηση της εξουσίας, η κυβέρνηση θα ΄χει καταλάβει ότι η “χαλαρή διαχείριση” των ελληνοτουρκικών ήταν τεράστιο λάθος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε από την αρχή ότι δεν είχε δώσει στα ελληνοτουρκικά την σημασία που έπρεπε. Οι συναντήσεις Μητοστάκη-Ερντογάν αποδείχτηκαν φιάσκο και δεν πρόκειται πλέον για εκτίμηση. Έχει αποδειχτεί από την πραγματικότητα. Ακόμη κι όταν η Τουρκία άρχισε να κλιμακώνει αισθητά την ένταση και τις προκλήσεις η Αθήνα δεν έδωσε τη δέουσα σημασία. Μετά από το τουρκολιβυκό μνημόνιο όσοι πίστευαν ότι “θα τα βολέψουμε τα ελληνοτουρκικά”, κατάλαβαν ότι έχουμε περάσει σε άλλη φάση. Επικίνδυνη και όπως όλα δείχνουν μη αναστρέψιμη. Αυτό το τελευταίο εξακολουθούν να μη το παραδέχονται…

Η Αθήνα προσπαθεί να διατηρήσει την αντιπαράθεση στο διπλωματικό πεδίο. Δύσκολο, με όλο τον τουρκικό στόλο να αλωνίζει στη Μεσόγειο, από την Κύπρο μέχρι τη Λιβύη και την αεροπορία των Τούρκων να πετά με θράσος απύθμενο πάνω από ελληνικά νησιά. Την ίδια στιγμή που επιμένουμε στην διπλωματική οδό, ο Α/ΓΕΕΘΑ κάνει τις αυτονόητες δηλώσεις περί “καψίματος όποιου πατήσει ελληνικό έδαφος” και δέχεται κριτική επειδή εμφανίζεται “πολύ σκληρός”. Λίγες ημέρες μετά από τις δηλώσεις του στρατηγού Φλώρου, οι οποίες είχαν θετική απήχηση στην κοινή γνώμη, έχουμε την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν , για την οποία ελάχιστα έχουν ανακοινωθεί επισήμως.

Είναι προφανές ότι προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο “καθόμαστε και συζητάμε” και στο “θα απαντήσουμε δυναμικά αν μας προκαλέσετε”. Δύσκολη ισορροπία και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βρεθούμε στο κενό. Στην άβυσσο για την ακρίβεια. Θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουμε σε ποια από τις δύο βάρκες που πατάμε, θα επιβιβαστούμε.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει συζητήσεις μαζί μας, αλλά θέλει να κουβεντιάσουμε την ίδια μας την ύπαρξη. Δεν νομίζουμε ότι υπήρξε, υπάρχει ή θα υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που μπορεί να συζητήσει τέτοια θέματα. Συνεπώς η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχτεί ότι σ΄ αυτήν έλαχε να διαχειριστεί τη σοβαρότερη ελληνoτουρκική κρίση από το 1974. Πρέπει να το αποδεχτεί και να βγει από την κατάσταση “βέρτιγκο” που δείχνει να ΄χει πέσει. Όπως λένε και στους πιλότους σ΄ αυτές τις περιπτώσεις ο μόνος τρόπος είναι να πιστέψεις αυτά που σου δείχνουν τα όργανα του αεροσκάφους . Στη περίπτωση της κυβέρνησης τα “όργανα”, είναι οι διαδικασίες και τα σχέδια που ήδη υπάρχουν. Τα σχέδια, όχι τα …πρωτόκολλα όπως επιμένει να λέει υπουργός της κυβέρνησης. Η πιθανότητα μιας σοβαρής ελληνοτουρκικής κρίσης είναι πολύ μεγάλη και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η όποια συζήτηση τώρα μπορεί να ΄ναι πραγματικά χρήσιμη. Όταν θα ΄ρθει η ώρα των συζητήσεων θα πρέπει εμείς να μπορούμε να επιβάλλουμε την ατζέντα της κι όχι να καθίσουμε να συζητήσουμε ότι θέλουν οι Τούρκοι αλλά και οι “σύμμαχοι και φίλοι”.