Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Κωνσταντινούπολη- Κατασκοπεία: Υπάλληλος του προξενείου των ΗΠΑ καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλάκιση



Ο Μέτιν Τοπούζ, υπάλληλος του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο  για«συνενοχή σε μια τρομοκρατική ομάδα», 
ο οποίος θα περάσει τα επόμενα 8 χρόνια  και 9 μήνες στη φυλακή. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα στις 11 Ιουνίου από το τηλεοπτικό κανάλι Haber Turk.

Ο Τοπούζ συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές τον Οκτώβριο του 2017 και έκτοτε βρίσκεται υπό κράτηση. Κατηγορήθηκε ότι είχε σχέσεις με την «τρομοκρατική ομάδα του Φετιουλάχ Γκιουλέν» (FETO) και κατασκοπεία.

Ο Τοπούζ εργαζόταν ως μεταφραστής στο τμήμα κατά των ναρκωτικών στο αμερικανικό προξενείο. Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι επικοινωνούσε συχνά με εισαγγελείς που διεξήγαγαν έρευνα κατά της διαφθοράς στην Τουρκία το 2013. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει αυτήν την έρευνα ως απόπειρα πραξικοπήματος, γιατί υπερασπίζονταν τον Φετιουλάχ Γκιουλέν.


Ο Μέτιν Τοπούζ είναι Τούρκος πολίτης, αλλά η κράτησή του πριν από τρία χρόνια οδήγησε σε διπλωματικό σκάνδαλο μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας. 


Μετά το συμβάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία ανέστειλαν την αμοιβαία έκδοση θεωρήσεων για δύο μήνες, αλλά αργότερα τις συνέχισαν.


Το Τούρκο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ζήτησε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον Τοπούζ.


Eurasia Daily


--
The Hellenic Information Team
             

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος