Τέλος οι μισθοφόροι, ο τουρκικός στρατός ετοιμάζεται να αναλάβει ενεργό ρόλο στη Λιβύη και ξεκινά χτίζοντας τα «σπίτια» του. Κατά την επίσκεψη του Σάρατζ στην Άγκυρα ο Ερντογάν φαίνεται να πήρε το πράσινο φως για την εγκατάσταση μόνιμων μονάδων του τουρκικού στρατού στη χώρα της Αφρικής. Ως αντάλλαγμα η Τουρκία προσφέρει στη Λιβύη μεγάλη οικονομική και τεχνική βοήθεια για την ανασύσταση του κράτους με το πέρας του πολέμου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Yeni Safak ο τουρκικός στρατός θα εξασφαλίσει τόσο την ήττα, αλλά και την μη επάνοδο του Χάφταρ, όσο και τις απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις που προβλέπει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
Η πρώτη βάση που θα δοθεί στην Τουρκία από την κυβέρνηση Σαράζ θα είναι αεροπορική για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη IHA/SIHA και η δεύτερη ναυτική στο λιμάνι της Μισράτα.
Δείτε τον χάρτη που δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα:
λιβύη
Πρώτα κυριαρχεί στον αέρα και μετά στη θάλασσα
Αφού πρώτα πυροτεχνουργοί του τουρκικού στρατού «χτενίσουν» τη στρατιωτική αεροπορική βάση της Βατίγια για νάρκες που πιθανώς να έχουν τοποθετήσει οι δυνάμεις του Χάφταρ κατά την αποχώρηση, η εν λόγω βάση θα παραχωρηθεί στην Τουρκία προκειμένου να αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου IHA/SIHA.
Το επόμενο βήμα είναι η ναυτική βάση στη Μισράτα. «Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των προκλήσεων της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο, η παρουσία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας στη Λιβύη θεωρείται στρατηγική. Επομένως, το λιμάνι της Μισράτα αναμένεται να μετατραπεί σε μία μόνιμη ναυτική βάση για την Τουρκία», αναφέρει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα.
Εξάλλου, όπως σημειώνεται, η θαλάσσια αυτή περιοχή της Μισράτα θεωρείται η πλουσιότερη σε απόθεμα πετρελαίου στο Λιβυκό πέλαγος κι αυτό το κομμάτι θα το ελέγχει τώρα η Τουρκία. «Η παρουσία τουρκικών πλοίων θεωρείται απαραίτητη για την ασφάλεια των γεωτρήσεων στην περιοχή», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
«Χέρι» στο πετρέλαιο της Λιβύης βάζει ο Ερντογάν, ενημερωμένος ο Τραμπ
Η Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη «αποθήκη» πετρελαίου από όλες τις περιοχές που έχει επιρροή η Τουρκία. Την ώρα που η εξόρυξη των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων αποτελεί αίνιγμα καθώς είναι άγνωστο αν η Τουρκία έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία, η εξόρυξη από στεριάς είναι πιο εύκολη. Σύμφωνα με τη Yeni Safak ο Σάρατζ συμφώνησε με τον Ερντογάν για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων της ηπειρωτικής χώρας.
Σύμφωνα μάλιστα και με τη Hurriyet, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από λίγες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν συζητήθηκε και αυτό το θέμα. Πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε αυτό το κομμάτι. Μία δραστηριότητα που πριν από τον εμφύλιο της Λιβύης η Τουρκία συμμετείχε ενεργά, αλλά ανεστάλη λόγω του πολέμου.
Τα Τουρκικά Πετρέλαια αναμένεται να ξεκινήσουν εκεί μόλις η Μισράτα στην ανατ. Λιβύη εκκαθαριστεί πλήρως από τις νάρκες που έχουν τοποθετήσει δυνάμεις του Χαφτάρ αποχωρώντας, όπως επισημαίνεται στον τουρκικό τύπο.
Πηγή: Yeni Safak
https://www.onalert.gr/kosmos/i-toyrkia-irthe-gia-na-meinei-kataskeyazei-dyo-stratiotikes-vaseis-sti-livyi/387110/