Σημαντικές αποφάσεις γύρω από την χρήση όπλων με τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να λάβει ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως επισημαίνει το Politico, ο μεγιστάνας θα κληθεί να αποφασίσει που και πότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα ημιαυτόματα στρατιωτικά όπλα.
Μπορεί πριν από ορισμένα χρόνια η ιδέα μιας στρατιάς αθάνατων και άσπλαχνων ρομπότ που σκοτώνουν ανθρώπους να θύμιζε ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως το Πεντάγωνο έχει αρχίσει ήδη να δοκιμάζει όπλα που θα μπορούν να εντοπίζουν και να πυροβολούν στόχους. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι αυτή η αλλαγή θα άλλαζε σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο το οπλοστάσιο, αλλά και την ίδια την δομή των πολέμων.
«Στρατιές οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχουν προγραμματιστεί να “πυροβολούν και να ξεχνούν”. Πλήρως αυτοματοποιημένες αντιπυραυλικές ασπίδες. Ρομπότ δολοφόνοι που έχουν σχεδιαστεί να εντοπίζουν και να εξολοθρεύουν τους ύποπτους τρομοκράτες στον διάβα τους», γράφει το Politico σε άρθρο του με τίτλο «Τα ρομπότ-δολοφόνοι περιμένουν την ετυμηγορία του Τραμπ», θέλοντας να περιγράψει το ζοφερό μέλλον που μας περιμένει εάν επιτραπεί η χρήση και η ανάπτυξη τέτοιων όπλων.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι βάσεις για ένα μέλλον με ή χωρίς αυτοματοποιημένα όπλα πρόκειται να τεθούν στο προσεχές μέλλον, όσο πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. «Πλησιάζει η στιγμή που θα δούμε πως θα είναι οι πόλεμοι τον 21ο αιώνα», εξηγεί ο Αύγουστος Κόουλ, ειδικός σε θέματα ασφαλείας και μέλος της δεξαμενής σκέψης «Atlantic Council». Για τους στρατιωτικούς, οι μηχανές θανάτου που επιλέγουν και επιτίθενται μόνες τους είναι η αναμενόμενη (και πολυπόθητη) εξέλιξη της στρατιωτικής τεχνολογίας, όμως δεν είναι όλοι σύμφωνοι με αυτή την ιδέα.
«(Τα ρομπότ-δολοφόνοι) δεν θα αποτελούν ένα ακόμα όπλο στο οπλοστάσιό μας, αλλά θα αλλάξουν τον τρόπο διεξαγωγής πολέμων», έγραψαν σε επιστολή τους εννέα Δημοκρατικοί σε επιστολή τους στον Τζον Κέρι και τον Ας Κάρτερ, ζητώντας την άμεση απαγόρευση ανάπτυξης τέτοιων όπλων. Εάν η κυβέρνηση Ομπάμα δεν προβεί σε κάποια άμεση ενέργεια για την προστασία του πλανήτη από μια τέτοια απειλή, την απόφαση θα κληθεί να λάβει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Στήβεν Γκρόουβς, εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Heritage Foundation» και μέλος του υπουργείου Αμύνης της μεταβατικής κυβέρνησης εξήγησε ότι μια τέτοια απόφαση είναι αδύνατο να ληφθεί τώρα, αν και ανησυχεί ότι ο Μπάρακ Ομπάμα ίσως βρει την στήριξη των οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την απαγόρευση της ανάπτυξης αυτοματοποιημένων όπλων. Για τον ίδιο, αυτά τα όπλα θα αποτελούν το «ατού» των ΗΠΑ στο γεωστρατηγικό παιχνίδι.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι παλαιότερη οδηγία του Πενταγώνου απαγορεύει την χρήση τέτοιου είδους όπλων, όμως επιτρέπει την μελέτη και ανάπτυξή τους. Ήδη η Lockheed Martin έχει κατασκευάσει πύραυλο που μπορεί να πετάξει επί εκατοντάδες μίλια αποφεύγοντας μόνος του τα ραντάρ ξένων χωρών. Ωστόσο, μένει να ληφθεί η απόφαση για το εάν θα χρησιμοποιηθούν.
Ένα σημαντικό ζήτημα που προκύπτει με την χρήση αυτών των όπλων είναι το ποιος θα θεωρείται υπεύθυνος για τους θανάτους αμάχων, ενώ ακόμα και οι ίδιοι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί εκφράζουν ανησυχίες για το κατά πόσο θα μπορούσαν αυτά να λειτουργήσουν χωρίς να πλήξουν κατά λάθος τους στρατιώτες που θα πολεμάνε στο πλευρό τους.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την ανησυχία που προκαλεί η ιδέα ότι μια τόσο σημαντική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τον Τραμπ, αναλυτές επισημαίνουν ότι, εφόσον ο νέος πρόεδρος θα επιδιώξει να συμφιλιώσει τις ΗΠΑ με την Ρωσία, θα αποφύγει να λάβει άμεσα κάποια μέτρα που θα κάνουν άτρωτο το αμερικανικό οπλοστάσιο.