Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Ποιοί επιστράτευσαν και προστάτευαν τον δολοφόνο ισλαμιστή στην Ευρώπη;

Καταφύγιο απέναντι από την Αστυνομία είχε στο Βερολίνο ο Τυνήσιος

Έτοιμος να χτυπήσει πάλι, εκτιμούν οι αρχές - Οι τελευταίες στιγμές του τρομοκράτη στο Μιλάνο - Δήλωσε Ιταλός για να αποφύγει τον έλεγχο - Γιατί ταξίδεψε μέχρι την Ιταλία - «Τον χειραγώγησαν», λέει ο αδελφός του

«Δεν έχω ταυτότητα, αλλά είμαι από την Καλαβρία», με αυτό τον τρόπο απαντά ο 24χρονος Τυνήσιος Ανίς Αμρί στους δύο αστυνομικούς όταν τον σταματούν για τυχαίο έλεγχο στις τρεις τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Σέστο Σαν Τζοβάνι του Μιλάνο λίγο πριν ο μακελάρης του Βερολίνου πέσει νεκρός.

Ο ισχυρισμός του, όμως, δεν πείθει τους δύο αστυνομικούς, τον Κρίστιαν Μόβιο και τον Λούκα Σκατά, οι οποίοι του ζητούν εκ νέου να τους επιδείξει την ταυτότητά του. Ο άνδρας επιμένοντας πως κατάγεται από την Καλαβρία της Νοτίου Ιταλίας και ότι δεν έχει μαζί του την ταυτότητά του, τοποθετεί στο παρμπρίζ του περιπολικού το σακίδιο που έφερε και υπό τις υποδείξεις των αστυνομικών ξεκινά να αφαιρεί το περιεχόμενό του. Αφού έχει βγάλει μία οδοντόβουρτσα, μία οδοντόκρεμα και έναν αφρό ξυρίσματος, με απότομες κινήσεις εμφανίζει ένα όπλο με το οποίο πυροβολεί εναντίον των δύο ένστολων, φωνάζοντας όπως αναφέρουν ιταλικά δημοσιεύματα «ο Αλλάχ είναι μεγάλος».
Το όπλο με το οποίο ο Ανίζ Αμρί πυροβόλησε κατά των Ιταλών αστυνομικών


Τα πυρά του «βρίσκουν» τον 36χρονο Μόβιο στον δεξί ώμο, ο οποίος παρά τον τραυματισμό του επιχειρεί να απαντήσει. Ο Τυνήσιος, όμως, έχει ήδη κρυφτεί πίσω από το περιπολικό και συνεχίζει να πυροβολεί φωνάζοντας στα ιταλικά: «Μπάσταρδοι αστυνομικοί». Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα αναλαμβάνει δράση ο 29χρονος Σκατά, ο οποίος στοχεύει προς το μέρος του τρομοκράτη και τον τραυματίζει θανάσιμα.

Ο Ανίζ Αμρί κείτεται νεκρός στο Σέστο Σαν Τζοβάνι του Μιλάνου



Κάπως έτσι έληξε το ανθρωποκυνηγητό του Αμρί που παρέσυρε μέχρι θανάτου 12 ανθρώπους και τραυμάτισε ακόμα 48, βάφοντας με αίμα χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο.

Ο μακελάρης φέρεται να κινήθηκε ανενόχλητος σε τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς στην τσέπη του βρέθηκαν εισιτήρια που αποκαλύπτουν ότι μετά τη φονική επίθεση στη γερμανική πρωτεύουσα έφτασε στο Σαμπερί της Σαβοίας στη Γαλλία, από εκεί έφτασε στο Τορίνο της Ιταλίας για να μεταβεί γύρω στη μία τα ξημερώματα στον κεντρικό σιδηροδρομικό του Μιλάνο και από εκεί στο Σέστο Σαν Τζοβάνι.

Από καθαρή τύχη, λοιπόν, ο 24χρονος έπεσε στα χέρια των δύο Ιταλών αστυνομικών, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ήρωες από σημαντική μερίδα του ιταλικού λαού. Από καθαρή τύχη απετράπη ένα ενδεχόμενο νέο «χτύπημα». Για μία ακόμα φορά αποκαλύφθηκαν τα σοβαρά κενά των αρμόδιων αρχών, τη στιγμή που ο Αμρί πριν πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών πέρασε ανεμπόδιστος από τη Γερμανία στη Γαλλία καταλήγοντας στην Ιταλία, τέσσερις ημέρες μετά το μακελειό στη γερμανική πρωτεύουσα και ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν θεωρητικά αυξημένα
«Ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο. Μπορούσε να χτυπήσει και πάλι» 
Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας του Μιλάνο, Αντόνιο Ντε Ιέζου, ο Αμρί ενδέχεται να ετοίμαζε και νέα επίθεση, ενώ ερευνάται η επιλογή του να φτάσει μέχρι το Σέστο Σαν Τζοβάνι.
«Αν είχε παραμείνει ελεύθερος δεν αποκλείεται να πραγματοποιούσε και άλλες επιθέσεις», δήλωσε ο Ντε Ιέζου χαρακτηρίζοντας τον Τυνήσιο «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Ο διοικητής επισήμανε, μάλιστα, πως ο έλεγχος ήταν καθαρά τυχαίος και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δραστηριότητας της ιταλικής αστυνομίας «για την οποία εμείς επιμένουμε πολύ». Όπως είπε, λοιπόν, «οι δύο αστυνομικοί αποφάσισαν απλώς να ελέγξουν έναν μετανάστη με ξενική προφορά».
Γιατί επέλεξε το Μιλάνο για να κρυφτεί ο 24χρονος μακελάρης;
Οι ιταλικές αρχές διενεργούν έρευνα για να διαπιστώσουν αν ο 24χρονος Τυνήσιος επέλεξε τυχαία το Σέστο Σαν Τζοβάνι ή αν επρόκειτο να συναντήσει μέλη κυκλώματος που θα ήταν πρόθυμα να του προσφέρουν καταφύγιο.
Αυτό είναι το «σενάριο» στο οποίο εστιάζει η εισαγγελία του Μιλάνο, ερευνώντας το ενδεχόμενο ο τρομοκράτης να είχε επικοινωνήσει με φιλικά πρόσωπα που θα είχαν τη δυνατότητα να του παραχωρήσουν πλαστά έγγραφα ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του μακριά από αστυνομικούς ελέγχους.

Προς το παρόν, οι ιταλικές αρχές εξετάζουν προσεκτικά τη διαδρομή που ακολούθησε ο Αμρί από το Τορίνο στο Μιλάνο, μέχρι την πλατεία Πρωτομαγιάς στο Σέστο Σαν Τζοβάνι. Στόχος είναι να διαπιστωθεί η παρουσία τρομοκρατικού πυρήνα εν υπνώσει ή αν το ενδεχόμενο ο μακελάρης να σχεδίαζε να συναντηθεί με κάποιον παλιό του γνώριμο από το παρελθόν του στη φυλακή. 
Το καταφύγιό του βρισκόταν απέναντι από αστυνομικό τμήμα στο Βερολίνο
Ερωτήματα εγείρει το γεγονός ότι το τελευταίο καταφύγιο του 24χρονου τρομοκράτη βρισκόταν απέναντι από αστυνομικό τμήμα στο Βερολίνο, στην περιοχή Μοαμπίτ σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από το σημείο της τραγωδίας, όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα. Στο κτίριο που είχε βρει στέγη ο μακελάρης πριν θέσει σε εφαρμογή το φονικό του σχέδιο στεγάζει κέντρο υποδοχής ορφανών παιδιών, καθώς και ένα ισλαμικό κέντρο, στο οποίο προσέρχονται καθημερινά περίπου τριάντα πολίτες, αριθμός που αυξάνεται για την προσευχή της Παρασκευής.

Το τελευταίο καταφύγιο του τρομοκράτη στο Βερολίνο


Ακριβώς απέναντι από το καταφύγιό του το αστυνομικό τμήμα!
«Πυροβόλησε αστυνομικούς; Τον χειραγώγησαν», λέει ο αδελφός του
Μετά το θάνατο του Αμρί, ο αδελφός του Αμπντελκαμπέρ μιλώντας στην ιταλική La Repubblica εξέφρασε την έκπληξή του που ο 24χρονος πυροβόλησε αστυνομικούς, λέγοντας: «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι ο αδελφός μου θα πυροβολούσε αστυνομικό. Ο Ανίς που γνώριζα εγώ ήταν ένας τεμπελάκος που διέπραττε μικρο-αδικήματα. Αλλά να πυροβολήσει αστυνομικούς; Δεν θα το φανταζόμουν ποτέ».

Ο Αμπντελκαμπέρ δήλωσε σοκαρισμένος και υποστήριξε ότι κάποιος χειραγώγησε τον αδελφό του, συμπληρώνοντας: «Και το χωριό είναι διχασμένο. Κάποιοι έχουν αποδεχθεί ότι ήταν ένοχος, άλλοι υποστηρίζουν ότι κάποιος επέλεξε τον Ανίς να γίνει μία μαριονέτα για θυσία».