Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

"Μεγάλη η απόσταση της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες"

Την ανάγκη για αναθεώρηση των πολιτικών επιλογών της Τουρκίας,
οι οποίες απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο και οδηγούνται σε επικίνδυνες ατραπούς, Α. Καββαδία
 υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβολίου της Ευρώπης Αννέτα Καββαδία, στη συζήτηση για την πορεία της Τουρκίας, στο πλαίσιο της Επιτροπής Ελέγχου (Monitoring Committee) της Κ.Σ που συνεδρίασε στο Παρίσι.

"Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ... Αλλά για να είναι ρεαλιστική αυτή η προοπτική θα πρέπει από την πλευρά της ηγεσίας της να γίνει μια γενναία επίδειξη καλής πρόθεσης, και κυρίως, μια έμπρακτη επίδειξη συμμόρφωσής προς τις αρχές της δημοκρατίας", τόνισε η κ. Καβαδία η οποία ξεκίνησε την παρέμβασή της εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στον τουρκικό λαό και τους συγγενείς των θυμάτων των επιθέσεων έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας, στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, από την έρευνα των οργάνων της Συνέλευσης αλλά και την αποδελτίωση που κάνει η ελληνική πλευρά, προκύπτει το κοινό συμπέρασμα ότι οι καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Τουρκία γίνονται ερήμην του λαού της. Ωστόσο οι αλλαγές που συμβαίνουν στη γείτονα είναι ραγδαίες, βαθιές και αλλάζουν το πρόσωπο της Τουρκίας σε σχέση με ότι γνωρίζαμε ως τώρα.

"Είναι σαφές ότι κοινωνική καταπίεση αυτής της έκτασης και του μεγέθους έχει, και θα έχει, ως αποτέλεσμα κοινωνική ένταση που θα γίνεται πιο εμφανής μέρα με την ημέρα. Εμείς από την πλευρά μας τονίζουμε ότι υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ως λύση σε πολλά από τα προβλήματά της. Αλλά για να είναι ρεαλιστική αυτή η προοπτική θα πρέπει από την πλευρά της ηγεσίας της να γίνει μια γενναία επίδειξη καλής πρόθεσης, και κυρίως, μια έμπρακτη επίδειξη συμμόρφωσής προς τις αρχές της δημοκρατίας", ανέφερε η Αννέτα Κανναδία και κλείνοντας την παρέμβασή της τόνισε: "Η Τουρκία πρέπει να δώσει ξεκάθαρα δείγματα γραφής ότι ενστερνίζεται και σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Και με το να φυλακίζει -μεταξύ άλλων- βουλευτές, ηγέτες κόμματος της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους, καθηγητές, σίγουρα κινείται στον αντίποδα αυτών".


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ