Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

H CIA συμμάχησε με τους μουτζαχεντίν τους οποίους εξόπλισε με φορητά αντιαεροπορικά τύπου Stinger

ΗΠΑ: Good Morning… Afghanistan: Α/Α σε Σύρους αντάρτες;
Μέγιστη ανησυχία προκαλείται από τις πληροφορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να δώσουν στους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA: Free Syrian Army) φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους
οι οποίοι προφανώς θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία τους από εναέριες απειλές, εν ολίγοις τα μαχητικά αεροσκάφη του καθεστώτος Άσαντ, αλλά και τα ρωσικά μαχητικά που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις.
Εάν οι πληροφορίες επαληθευθούν θα πρόκειται για μια κίνηση σημαντικής κλιμάκωσης της κατάστασης στη Συρία η οποία θα περιπλέξει τις προσπάθειες ειρήνευσης που θεωρείται βέβαιο ότι θα καταβάλει η νέα κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχει και η λογική ότι λόγω της απειλής η ρωσική πλευρά θα δείξει αυτοσυγκράτηση, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η πολιτική διαδικασία…
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρά κάνοντας λόγω για εχθρική ενέργεια, ούτε καν «μη φιλική» όπως συνηθίζεται στη διπλωματική αργκό. Υπενθυμίζεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ήρε πριν λίγες μέρες ορισμένους από τους υφιστάμενους περιορισμούς στην προμήθεια οπλικών συστημάτων προς τους Σύρους αντάρτες.
Είναι πλέον προφανείς οι ομοιότητες της κατάστασης που διαμορφώνεται στη Συρία με αυτή που επικράτησε στο Αφγανιστάν με τη σοβιετική εισβολή του 1979, όταν η CIA συμμάχησε με τους μουτζαχεντίν τους οποίους εξόπλισε με φορητά αντιαεροπορικά τύπου Stinger και άλλα οπλικά συστήματα για να πολεμήσουν τους Σοβιετικούς εισβολείς.

Η εμπειρία όμως κατέδειξε ότι αυτά τα όπλα παρέμειναν στα χέρια των ισλαμιστών ίταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετεξελίχθηκαν στο κίνημα των Ταλιμπάν και περιπλέκουν την κατάσταση, καθώς το κίνημα κατέλαβε τη χώρα της κεντρικής Ασίας, για να ακολουθήσει μετά την 11η Σεπτεμβρίου η επιχείρηση των Αμερικανών και των δυτικών συμμάχων.
Να υπενθυμιστεί επίσης, ότι η παρουσία αυτών των όπλων στα χέρια των ισλαμιστών είχαν οδηγήσει δυτικούς αερομεταφορείς να αλλάξουν σημαντικά το δρομολόγιο προς την πρωτεύουσα του Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ, για να αποφύγουν να βρεθούν εντός βεληνεκούς των όπλων αυτών, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος.
Οι πάντες θα πρέπει να θυμούνται ότι από τη στιγμή που τα όπλα αυτά θα περάσουν σε χέρια «μετριοπαθών ανταρτών», είναι εξαιρετικά εύκολο να βρεθούν ξανά στα λάθος χέρια και να έχουμε μέγιστες περιπλοκές στο μέλλον (γι’ αυτά μιλά και το Κρεμλίνο), ανεξαρτήτως της εξέλιξης με το συριακό πρόβλημα αυτό καθαυτό και μάλιστα στην «αυλή» της Ελλάδας, της Κύπρου, δηλαδή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.