Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Απίστευτη δήλωση Ζουράρι: Και να μας πάρουν μερικά νησιά, δεν πειράζει

"Θα τα ξαναπαίρνουμε πάντα. Τη γλώσσα να μη χάσουμε" δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
 Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα
Καθείς και οι εμμονές του. Ο Κώστας Ζουράρις έκανε πάλι το θαύμα του, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.
 
AdTech Ad
"Νομίζετε ίσως ότι δεν απειλούμαστε τώρα ως χώρα, μόνο κάποια νησιά μάς ζητάει ο Ερντογάν. Και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει. Τα νησιά θα τα ξαναπαίρνουμε πάντοτε. Τη γλώσσα έχει σημασία να μην μας πάρουν".
Αυτή την αναφορά έκανε ο υφυπουργός Παιδείας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις αλλαγές στην εκπαίδευση.
Κέρωσαν οι γύρω του και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έσπευσε να εξηγήσει τι ήθελε να πει ο κ. Ζουράρις. "Αυτό που είπε ο υφυπουργός δεν αφορούσε τα ελληνικά νησιά, αλλά τα ελληνικά πράγματα γενικά" διευκρίνισε ο κ. Γαβρόγλου.



"Η ελληνική γλώσσα απειλείται από γενικευμένη παρακμή και υπονόμευση, η ελληνική γλώσσα τελεί υπό απειλήν", πρόσθεσε ο κ. Ζουράρις.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο κ. Ζουράρις, μιλώντας στον Real Fm 97,8, επέμεινε στη δήλωσή του και επιτέθηκε στους δημοσιογράφους που αναπαρήγαγαν τη δήλωσή του. Είπε συγκεκριμένα, ότι έχει σημασία ότι η δήλωση αυτή δεν γίνεται από έναν οποιονδήποτε υπουργό, αλλά από τον Κώστα Ζουράρι, λέγοντας ότι τον γνωρίζουν στα νησιά.
Θύμισε επίσης την αντιστασιακή του δράση και επανέλαβε ότι αγωνίστηκε για να μπορεί οποιοσδήποτε να λέει την άποψή του.

Ακριβώς όσα είπε ο κ. Ζουράρις

Και δεν είναι δυνατόν να γίνει διαφορετικά. Και έτσι πρέπει να είναι. Άρα εμείς έχουμε ένα πρόβλημα. εγώ έχω τα μειονοτικά σχολεία τα εδώ, προσωρινώς, δε θα σας απασχολήσω, έχουμε καιρό εάν παραμείνουμε, θα σας μιλήσω όμως για τα σχολεία στο εξωτερικό τα δικά μας, το ελληνικό παράδοξο και το εξής:
Πρώτον: Εσείς οι δημοσιογράφοι κι οι υπόλοιποι, πρέπει να καταλάβετε το εξής: Ενδεχομένως λόγω της ευδίας του ότι είμαστε μεταξύ μας κτλ., νομίζετε ότι γενικώς δεν απειλούμεθα εκτός από κάποια 16 νησιά που ζητά ο Ερντογάν, αυτό είναι άνευ σημασίας. Το να χάσεις νησιά δεν είναι σπουδαίο. Τα ξαναπαίρνεις. Τί λέει ο Σολωμός: «Μήγαρις έχω άλλο τί στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα». Τσάτρα πάτρα την ελευθερία εδώ στο Υπουργείο θα προσπαθήσουμε να τη διακονίσουμε.
Το θέμα της Γλώσσας: Εάν σας κοιτάξω τώρα, όσοι είστε κάτω από 50 ετών, έχετε πλήρη αδυναμία να χρησιμοποιήσετε στη δυσκολότερη, η αλήθεια είναι αυτή, γλώσσα του πλανήτη, των καθ’ υπόταξιν λόγων. Δε μπορείτε να έχετε ουσιαστικά συντονισμό μεταξύ ενεργητικής μετοχής, παθητικής μετοχής στον υποτεταγμένο λόγο, διότι δεν υπάρχουν αυτά πια.
Δεν υπάρχει απαρέμφατο και την απαρεμφατική σύνταξη θα τη δείτε πάρα πολύ δύσκολα, θα τη δείτε σε μεγάλα κείμενα, στον Ελύτη, στο Σολωμό, στο Ρίτσο, βεβαίως θα δείτε απαρεμφατική σύνταξη, δηλαδή αυτό που δεν παρεμφαίνει χρόνον. Επομένως η ελληνική εκπαίδευση, όχι η παιδεία, πάσχει από μια συνεχώς συρρίκνωση, υπονόμευση, παρακμή και εκφυλισμό της γλώσσας.

Πυρά από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι

Την παραίτηση του κ. Ζουράρι, ζήτησε ο τομεάρχης εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τη δήλωση του υφυπουργού.

        "Μήπως ο Υφυπουργός των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και εκλεκτός των κ.κ. Τσίπρα-Καμμένου έχει χάσει τα μυαλά του και προβλέπει ανέμελα και χωρίς αιδώ ότι «Και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει»; Αναρωτιόμαστε ποιο είναι το «συναφές» και ποιο το «συναμφότερον» όπως έλεγε παλαιότερα ο διανοητής Κώστας Ζουράρις. Υ.Γ. Μήπως ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος πρέπει να πάρει θέσει για τα λεγόμενα του κ. Υφυπουργού; Ή πάλι θα εξευτελίζεται δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα;", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.          "Δεν παίρνουμε στα σοβαρά τα λεγόμενα του κ.Ζουράρι. Το μόνο που αποδεικνύουν είναι την ελαφρότητα κάποιων που ο κ.Τσίπρας έκανε υπουργούς για να κυβερνήσουν τη χώρα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υφυπουργού.
http://news247.gr/eidiseis/apisteyth-dhlwsh-zoyrari-kai-na-mas-paroyn-merika-nhsia-den-peirazei.4431690.html