Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Έτοιμη η αναθεώρηση συντάγματος που ανακηρύσσει τον Ερντογάν «σουλτάνο»

Στη ολομέλεια της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας θα εξεταστεί πλέον το σχέδιο για αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας, με επίκεντρό του την αλλαγή του πολιτεύματος από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία.
Τα άρθρα του σχεδίου μειώθηκαν τελικώς σε 18 και θα συζητηθούν από την ολομέλεια του τουρκικού κοινοβουλίου την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια το σχέδιο θα οδηγηθεί σε δύο γύρους ψηφοφορίας, καθώς πρόκειται για συνταγματική αναθεώρηση και όχι για απλό νομοσχέδιο.
Για να μπορεί να περάσει με δημοψήφισμα πρέπει να αποσπάσει 330 από τις 550 ψήφους.
Το σχέδιο τροποποίησης είχε κατατεθεί με υπογραφές 316 βουλευτών του κυβερνώντος, ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
Στην αναθεώρηση προβλέπεται η μείωση της ηλικίας για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από 21 σε 18 και αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών από 550 σε 600.
Κεντρικό ζήτημα στην αναθεώρηση είναι η καθιέρωση προεδρικού συστήματος και η κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού.

Παντοδύναμος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές και θα είναι έχει το δικαίωμα να έχει κομματική ιδιότητα.
Δικαίωμα συμμετοχής με υποψήφιο θα έχουν τα κόμματα που στις τελευταίες εκλογές θα έχουν λάβει τουλάχιστον το 5% των ψήφων ή όσα συγκεντρώσουν 100.000 υπογραφές.
Ο πρόεδρος θα μπορεί να εκδίδει και προεδρικά διατάγματα, τα οποία μάλιστα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης δεν θα υπάγονται στους περιορισμούς των κανονικών διαταγμάτων.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορεί να κηρύξει και ο πρόεδρος όταν απειλείται η ακεραιότητα της χώρας και του λαού από εσωτερικούς ή εξωτερικούς κινδύνους που εκδηλώνονται με πράξεις βίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορίζει έναν ή και περισσότερους αντιπροέδρους της χώρας.
Θα δύναται να διαταχθεί έρευνα για παράνομες πράξεις του προέδρου με πρόταση που θα καταθέτουν οι μισοί συν ένας βουλευτές της ολομέλειας της Εθνοσυνέλευσης.
Ο αριθμός των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου από 17 μειώνεται σε 15, ενώ καταργούνται τα στρατιωτικά δικαστήρια, εκτός των πειθαρχικών.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων μετονομάζεται σε Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων.
Τέσσερα μέλη του θα ορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επτά θα εκλέγονται από την Εθνοσυνέλευση, ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης θα είναι μόνιμα μέλος.