Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Πομάκοι Θράκης: "Σταματήστε τον βίαιο εκτουρκισμό μας" - Κραυγή αγωνίας

Καμπανάκι για τις αυθαιρεσίες του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, αλλά και για την εγκατάλειψη της ελληνικής πολιτείας στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Θράκης, οι οποίοι απειλούνται με εκτουρκισμό, είναι η διάλεξη του Αχμέτ Ιμάμ, Προέδρου του Κέντρου Πομακικών Ερευνών και του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων,
 καθώς και Εκδότη – Διευθυντή της Πομακικής Εφημερίδας "Ζαγάλιστα",  στο ¨Ανοιχτό Πανεπιστήμιο¨ του Δήμου Ασπροπύργου.
Όπως δημοσιεύει η ιστοσελίδα του Δήμου Ασπροπύργου ο κ. Αχμέτ Ιμάμ, αναφέρθηκε στα βασικά θέματα, που χαρακτηρίζουν την Ελληνική Θράκη, δηλαδή τους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, και συγκεκριμένα στη διαμένουσα σε αυτούς μουσουλμανική μειονότητα, η οποία συχνά αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ο κ. Ιμάμ εξήγησε ότι, οι Πομάκοι είναι γηγενείς κάτοικοι της Θράκης και έλκουν την καταγωγή τους από του Αγριάνες, που σύμφωνα με τεκμηριωμένα στοιχεία ελλήνων και ξένων συγγραφέων είναι απόγονοι του αρχαίου Θρακικού φύλου. Δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τουρκογενείς μουσουλμάνους ή άλλα φύλα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε στο ακροατήριο, η αναφορά του κ. Ιμάμ, στη στάση της Τουρκίας, που αποκαλεί -αυθαίρετα, παράνομα, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης- στο σύνολό της τις μουσουλμανικές μειονότητες ως τουρκικές, παρόλο που η Συνθήκη αναφέρει ρητά, και αναγνωρίζει τους Πομάκους, ως μια εξ αυτών, που ζουν στην Ελληνική Θράκη.

Επιπρόσθετα, ο κ. Αχμέτ Ιμάμ, έκανε αναφορά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Ελληνόπουλα, τα παιδιά των Πομάκων, τα οποία είναι αναγκασμένα να φοιτούν σε μειονοτικό δημοτικό σχολείο, όπου όχι μόνο δεν διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα, αλλά αναγκάζονται να παρακολουθούν μαθήματα στην τουρκική γλώσσα, για το ήμισυ των μαθημάτων τους, με αποτέλεσμα, να αποκόπτονται απ΄ τη γλώσσα που μιλούν στα σπίτια τους, και -ταυτόχρονα- να μαθαίνουν πλημμελώς την ελληνική, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεχίσουν με σπουδές στην Πατρίδα τους, κι η φοίτησή τους σε τουρκικά ιδρύματα να καθίσταται μονόδρομος.

Επιπλέον, ο κ. Ιμάμ αναφέρθηκε, με λεπτομέρειες, στην οργανωμένη κοινωνική προσπάθεια εκτουρκισμού των Πομάκων και των Ρομά της Θράκης, από τους εγκάθετους του Προξενείου Κομοτηνής, χωρίς την παραμικρή ουσιαστική αντίδραση, απ΄ την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η χαιρετιστήρια ομιλία, απ΄ την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, την οποία ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ασπροπύργου Μ, Μπουραντάς που ανέφερε τα εξής:

«Η παρουσία του κ. Ιμάμ Αχμέτ, σε τούτη την αίθουσα, εκπέμπει ένα ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες:
  • Πρώτον, υπογραμμίζει ότι, όσοι επένδυσαν, στον πολλαπλασιασμό των καθημερινών μας προβλημάτων, πιστεύοντας πως, έτσι θα αμβλύνουν τις εθνικές και πατριωτικές ευαισθησίες μας, απέτυχαν παταγωδώς!
  • Δεύτερον, γκρεμίζει το μύθο ότι, η απόστασή μας από τη Θράκη, μας κάνει αδιάφορους, για τις αγωνίες των Συνελλήνων, που δίνουν καθημερινά μάχες, σ΄ κείνον τον τόπο τις περισσότερες από αυτές, μόνοι τους, χωρίς τη βοήθεια της Πολιτείας, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εχθρική απέναντί τους!
  • Τρίτον, επισημαίνει, με τον πιο εμφατικό τρόπο, την απόφαση, όλων ημών, να στηρίξουμε, με πράξεις, την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν, συμπολίτες μας, σαν τον κ. Ιμάμ Αχμέτ, σαν τους συναγωνιστές του, στην Πομακική εφημερίδα «Ζαγάλισα», που λειτουργεί ως κυματοθραύστης, μιας οργανωμένης, εχθρικής προσπάθειας, που -χρόνια τώρα- επιδιώκει τον βίαιο εκτουρκισμό των Πομάκων, των αθίγγανων, και των λοιπών Ελλήνων Μουσουλμάνων, που δεν έχουν την παραμικρή, εθνική, γλωσσική και πολιτιστική, σχέση και συγγένεια, με τους τουρκογενείς μουσουλμάνους.
Κύριε Ιμάμ Αχμέτ, απόψε, στο πρόσωπο σας, ο Δήμαρχός μας, κ. Νικόλαος Μελετίου, και όλοι εμείς, τιμούμε τον Έλληνα Πομάκο, το Δάσκαλο, το θαρραλέο πατριώτη, ο οποίος απαντά, με τη γλώσσα της αλήθειας, σε κάθε πρόκληση, σε κάθε προπαγάνδα, σε κάθε πίεση! Διάβασα, στο διαδίκτυο, τα λίγα λόγια, με τα οποία καταρρίψατε τους αστήριχτους ισχυρισμούς κάποιων τουρκοπρακτόρων, στο Συνέδριο της FUEN (Φουέν), της Ομοσπονδιακής Ένωσης στην Κομοτηνή, τον περσινό Μάιο, σε κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των Πομάκων.

Γνωρίζουμε την επιτυχή αντιμετώπιση τους, σε διεθνείς οργανισμούς, συνέδρια, ημερίδες. Γι΄ αυτό, εκτός από την πρόσκλησή μας, που σημαίνει συμμετοχή στο Συναγερμό για τη Θράκη μας, παρακαλώ να μεταφέρετε ένα μήνυμά μας, προς όλους τους Συμπατριώτες σας: Είμαστε μαζί σας!».


Η φωτογραφία είναι από το grcitizen.blogspot.gr
onalert