Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας στο παραπέντε τα S-300, S-400 και Su-30 δεν άνοιξαν πύρ

-Αερομαχία μεταξύ δύο Su-30 της RuAF με τέσσερα ισραηλινά F-15 έλαβε χώρα πάνω από την ρωσική βάση του Hmeimim στην Συρία καθώς τα ισραηλινά μαχητικά ερχόμενα από την Μεσόγειο πέταξαν πάνω από την Λαττάκεια.
Η ρωσική διοίκηση της βάσης έδρασε άμεσα με βάση τους κανόνες εμπλοκής και απογείωσε αμέσως προς αναχαίτιση δύο Su-30 που είναι κατάλληλα για dogfights.
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί στην βάση S-300 και S-400 τέθηκαν άμεσα σε λειτουργία με σκοπό των εγκλωβισμό των ισραηλινών μαχητικών κάτι που δεν διευκρινίζεται τελικώς εάν έλαβε χώρα από τις ίδιες ισραηλινές πηγές.
Η αερομαχία κατέληξε σε εμπλοκή με ότι αυτό συνεπάγεται και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να αποδεσμευθούν λίγο πριν το τελικό στάδιο που ήταν η ανταλλαγή πυρών με τα ρωσικά Su-30 να επιστρέφουν στην βάση τους και τα ισραηλινα F-15s να συνεχίζουν την πτήση τους
Οι διαχειριστές δικτύων που επιτηρούν την αεροπορική κυκλοφορία πάνω από τον συριακό ενάεριο χώρο και την Ανατολική Μεσόγειο είπαν ότι σύμφωνα με την ανταλλαγή μηνυμάτων και από τις δύο πλευρές υπήρξε σοβαρή πιθανότητα να υπάρξει αναταλλαγή πυρών!
Το συμβάν αυτό είναι η βασική αιτία για την οποία ο διοικητής της ισραηλινής Αεροπορίας Amir Eshel θα συνοδεύσει των Ισραηλινό πρωθυπουργό Benyamin Netanyahu στην μονοήμερη επισκεψή του σήμερα στην Μόσχα για μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Σύμφωνα με την συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ ως προς τον συντονισμό των πτήσεών τους στον συριακό ενάεριο χώρο προς αποφυγή ατυχημάτων τα αεροσκάφη των δύο πλευρών μπορούν να πετούν ανεμπόδιστα αρκεί να μην ανακατεύονται στις επιχειρήσεις που η κάθε πλευρά διεξάγει.
Είχε συμφωνηθεί να υπάρξει ενημέρωση και για τις ακριβείς συντεταγμένες των μαχητικών ώστε να μην υπάρξουν απροσδόκητες συναντήσεις.
 
Όμως όπως ήδη έχει αναφέρει το pronews.gr ένα μεγάλο μέρος της ρωσικής αεροπορικής δύναμης έχει αντικατασταθεί από τα επιθετικά ελικόπτερα Μil-Mi-28 και Ka-52 και προφανώς δεν έχει υπάρξει κάποια ανανέωση της συμφωνίας.
 
Η συμφωνία περιλάμβανε μαχητικά αεροσκάφη όχι όμως επιθετικά ελικόπτερα που πετούν σε διάφορα υψόμετρα και διαφορετικές ταχύτητες κα υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες.
 
Αν και ο αναπληρωτής αρχηγός των ρωσικών ΕΔ Nikolai Bogdanovsky, συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yair Golan, στο Tel Aviv στις 4 Απρίλίου για να συζητήσουν τη νέα κατάσταση είναι σαφές ότι ένα νέο σχέδιο συνενόησης θα πρέπει να συμφωνηθεί.
 
Ίσως η "υπέρπτηση" πάνω από την ρωσική βάση να αποσκοπούσε σε μια επικαιροποίηση της συμφωνίας για να μάθουν οι Ισραηλινοί πότε και που δρουν τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα.
pronews.gr