Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Πρόκληση: τουρκικό ελικόπτερο παραβίασε το FIR Αθηνών με σφραγίδα ΝΑΤΟ

Τη σφραγίδα και πιθανώς την ανοχή του ΝΑΤΟ έχει η σημερινή τουρκική πρόκληση. Τουρκικό αεροσκάφος S-70, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μετέφερε δημοσιογράφους στο ΝΑΤΟϊκό πλοίο ΒΟΝΝ,
 πέταξε χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης και παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο, βάζοντας σε κίνδυνο τις πτήσεις των πολιτικών αεροσκαφών.

Το ελικόπτερο μπήκε στις 11:45 στον ελληνικό εναέριο χώρο από την περιοχή νότια της Λέσβου και προσνηώθηκε στη γερμανική φρεγάτα ΒΟΝΝ. Ακολούθως εξήλθε στις 13:11 από την περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου.

Το περιστατικό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έγινε μια ημέρα πριν την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού άμυνας στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αιγαίο και την ημέρα που συναντάται με τον Έλληνα υπουργό άμυνας.

Οι Τούρκοι που χθες πέταξαν επί τρεις ώρες στο FIR Αθηνών με αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235, σήμερα με δυο τέτοια αεροσκάφη παραβίασαν πολλαπλώς τον ελληνικό εναέριο χώρο. Από τις 7:10 το πρωί μέχρι τις 12:10 το μεσημέρι τα αεροσκάφη CN-235 μπαινόβγαιναν στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Συνολικά, η εικόνα των παραβιάσεων όπως την μεταδίδει το ΓΕΕΘΑ είναι η ακόλουθη:



ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 19η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 2 (6 α/φ & 2 α/φ)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 4 (2 CN-235 & 2 Ε/Π)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 12

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 4

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 11

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 15

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : -

ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
onalert