Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Προσκύνημα στους Αγίους Τόπους

Ιερουσαλήμ, Βηθλεέμ, Ιεριχώ και Γαλιλαία διεκδικούν το ενδιαφέρον των περιηγητών τις ημέρες του Πάσχα, και όχι μόνο, καθώς αφηγούνται τη συναρπαστική ιστορία τους...
Ιερουσαλήμ
Με επίκεντρο τον Πανάγιο Τάφο

Απέχει 69 χλμ. από το Τελ Αβίβ (μία ώρα οδικώς), ενώ βρίσκεται σχετικά κοντά και στην -τουριστικά ακμαία- περιοχή της Νεκράς Θάλασσας (50 χλμ., 45 λεπτά). Διαθέτει εντονότατο θρησκευτικό φορτίο και φυσικά πολλά μνημεία που συνδέονται με τον ιουδαϊσμό, τον χριστιανισμό ή το Ισλάμ, όπως είναι το Ορος του Ναού, το τέμενος Al-Aqsa, το Δυτικό Τείχος και ο Ναός της Αναστάσεως (ή Παναγίου Τάφου), o οποίος έχει μεγάλη σημασία για τους ελληνορθόδοξους, καθώς εκεί βρίσκεται και το Πατριαρχείο. Από τα παλαιότερα αστικά κέντρα του κόσμου, η «Πόλη της Ειρήνης» (σ.σ. αυτό σημαίνει στα εβραϊκά Ιερουσαλήμ) φημίζεται για τα οθωμανικά τείχη με τις εννέα πύλες -όπως είναι η Πύλη των Λεόντων ή η πολυσύχναστη Πύλη της Δαμασκού, δίπλα στην αραβική αγορά, που κάποτε οδηγούσε στην πρωτεύουσα της Συρίας-, τις τέσσερις συνοικίες της παλιάς πόλης -αρμενική, χριστιανική, εβραϊκή, μουσουλμανική-, τα στενά δρομάκια με τα ενθουσιώδη πλήθη πιστών που περιφέρονται φωτογραφίζοντας ή ψέλνοντας ύμνους, τα ροδόχρωμα ή κιτρινωπά ηλιοβασιλέματα - αλλά δυστυχώς και για την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ: η Ανατολική Ιερουσαλήμ ήταν ένα από τα λάφυρα του Ισραήλ μετά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967, κάτι που οι Παλαιστίνιοι αρνούνται, θεωρώντας την πρωτεύουσα του κράτους τους. Εξω από τα τείχη που οριοθετούν την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ βρίσκονται οι πιο μοντέρνες γειτονιές αλλά και αγαπημένοι προορισμοί των περιηγητών, όπως το Ορος των Ελαιών και το Μουσείο του Ισραήλ.

Βηθλεέμ
Βόλτες στην πλατεία της Φάτνης

Μόλις 10 χιλιόμετρα νότια της Ιερουσαλήμ βρίσκεται η μικρή πόλη των 25.000 κατοίκων, τόπος γέννησης τόσο του Δαβίδ όσο και του Ιησού. Παρά το περιορισμένο της μέγεθος, αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης προσκυνητών, κυρίως λόγω της Βασιλικής της Γεννήσεως, του ναού δηλαδή που, σύμφωνα με την παράδοση, βρίσκεται στο σημείο όπου γεννήθηκε ο Χριστός. Κεντρική αρτηρία της Βηθλεέμ είναι η φιδωτή οδός Manger, που καταλήγει στην ομώνυμη πλατεία (όπου Manger σημαίνει «Φάτνη»!). Αξίζει να περιηγηθεί κανείς πεζή στην παλιά πόλη και στο σουκ, που βρίσκονται στο λόφο κοντά στην πλατεία της Φάτνης, για να ρουφήξει το βιβλικό άρωμα που διαθέτει αυτή η τόσο ιδιαίτερη πόλη.  
Γαλιλαία
Για φαλάφελ στη Ναζαρέτ, για βαρκάδα στην Τιβεριάδα

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Ισραήλ και καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο της χώρας. Σημαντική πόλη της περιοχής είναι η Ναζαρέτ, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του ο Χριστός.
Διάσημος είναι ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η πηγή της Παναγίας αλλά και το Εργαστήριο του Αγίου Ιωσήφ - ο φραγκισκανικός ναός που οι πιστοί θεωρούν ότι οικοδομήθηκε στο σημείο όπου είχε το ξυλουργείο του ο Ιωσήφ. Από πολιτισμικής άποψης, η Ναζαρέτ είναι μια πόλη-δείγμα προς μελέτη, καθώς ένα ποσοστό των κάτοικών της είναι Αραβες ισραηλινής καταγωγής αλλά χριστιανοί στην πίστη - κι εδώ καταλαβαίνει κανείς πόσο μπλεγμένη είναι η ιστορία σε αυτό το μέρος της Γης, όταν κάποιος είναι ταυτόχρονα Αραβας, Ισραηλινός και χριστιανός.
Πέρα από τον θρησκευτικό της χαρακτήρα, η πόλη προσφέρεται για βόλτα με τα πόδια σε πέτρινα σοκάκια, ενώ φημίζεται για τα πεντανόστιμα φαλάφελ της και shawarma (αραβικός γύρος που συνήθως σερβίρεται με ταμπουλέ και συνοδεύεται μεταξύ άλλων με χούμους και πίκλες).
Για όποιον έχει διάθεση να τη γνωρίσει λίγο βαθύτερα, υπάρχουν οργανωμένες ξεναγήσεις που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα και ακολουθούν τα ίχνη της ζωής των ντόπιων, είτε αυτοί είναι παραδοσιακοί βιοτέχνες, ραφτάδες και μικροπωλητές είτε καλλιτέχνες και νεαροί επιχειρηματίες. Περίπου 25 χλμ. ανατολικά της Ναζαρέτ βρίσκεται η λίμνη Τιβεριάδα (ή Θάλασσα της Γαλιλαίας), που προσφέρεται για βουτιές και βαρκάδες με τα «Πλοιάρια της λατρείας» (Worship Boats Ltd) ή με τα «Καραβάκια του Χριστού» (Jesus Boats), όπως ονομάζουν οι τοπικοί επιχειρηματίες τα σκάφη τους.     
Ιεριχώ
Πανάρχαιη, μικρή και... βιβλική

Μπορεί σήμερα να θεωρείται μια μικρή και μάλλον ήσυχη πόλη της Παλαιστίνης, όμως διαθέτει δύο χαρακτηριστικά που τη διαφοροποιούν από όλες τις υπόλοιπες μικρές και ήσυχες πόλεις του κόσμου: το πρώτο είναι η ηλικία της, που υπολογίζεται γύρω στα 10.000 χρόνια (συγκαταλέγεται στους αρχαιότερους οικισμούς του πλανήτη), και το δεύτερο η τοποθεσία της, καθώς βρίσκεται 258 μ. κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.
Η πορεία της Ιεριχούς μέσα στο χρόνο είναι ταυτισμένη με γεγονότα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, ενώ σήμερα η οικονομική της επιβίωση συνδέεται με τον βιβλικό και χριστιανικό τουρισμό, που εστιάζει σε μνημεία όπως το Σαραντάριο Ορος, η Μονή του Προφήτου Ελισαίου και το σημείο του Ιορδάνη ποταμού που η θρησκεία έχει αποδεχτεί ως τόπο βάφτισης του Ιησού.
Αν επισκεφτείτε την Ιεριχώ, αξίζει να περπατήσετε τα μονοπάτια γύρω από την πόλη, να ψωνίσετε -αφού πρώτα κάνετε τα απαραίτητα... παζάρια- από τους Βεδουίνους πραματευτάδες που θα συναντήσετε στο διάβα σας και ασφαλώς να δοκιμάσετε τις θρυλικές μπανάνες της.
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ
Ενα ταξίδι στους Αγίους Τόπους τις ημέρες του Πάσχα είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσει κανείς. Το Σάββατο του Λαζάρου (23/04) μπορείτε να επισκεφτείτε τη μονή Μάρθας και Μαρίας στη Βηθανία και να παρακολουθήσετε τη θεία λειτουργία που θα τελεστεί από την Αγιοταφική Αδελφότητα, ενώ την Κυριακή των Βαΐων να παρευρεθείτε στην πατριαρχική θεία λειτουργία στον ναό της Αναστάσεως, στην Ιερουσαλήμ. Τη Μεγάλη Εβδομάδα αξίζει, μεταξύ άλλων, να επισκεφτείτε το πραγματικό σημείο της Βαπτίσεως του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό, όπου τη Μεγάλη Τρίτη τελείται αγιασμός και προαιρετική συμβολική βάπτιση των προσκυνητών. Επίσης μπορείτε να ταξιδέψετε προς τη Γαλιλαία για να δείτε το ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ναζαρέτ, αλλά και την Κανά, γνωστή ως ο τόπος όπου έλαβε χώρα το πρώτο θαύμα του Ιησού, ή να κατευθυνθείτε προς την Ιεριχώ και να επιχειρήσετε μια ανάβαση στο Σαραντάριο Ορος με τελεφερίκ.
Τη Μεγάλη Τετάρτη μπορείτε να παρακολουθήσετε το Μεγάλο Ευχέλαιο στον Πατριαρχικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη την τελετή του Νιπτήρος στην Αγία Αυλή, όπου ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος σε αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου πλένει τα πόδια 12 Αρχιερέων. Η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή, η αφή του Αγίου Φωτός και η αναστάσιμη θεία λειτουργία το Μεγάλο Σάββατο, αλλά και ο Εσπερινός της Αγάπης την Κυριακή του Πάσχα στα Ιεροσόλυμα αποτελούν την κορύφωση ενός κατανυκτικού οδοιπορικού στον τόπο γέννησης του χριστιανισμού.
briefingnews.gr