Τρίτη 19 Απριλίου 2016

'Κράτος εν κράτει' η ΜΚΟ...Αντικαθιστούν την πολιτεία με απόφαση της Ε.Ε παραμερίζοντας το εθνικό συμφέρον

Υπογράφηκαν τα συμβόλαια για τη χρηματοδότηση του προσφυγικού
Υπογράφτηκαν την Τρίτη τα πρώτα συμβόλαια για 83 εκατ. ευρώ από τα χρήματα που χορηγεί η ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.

Τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε οκτώ ΜΚΟ και όχι απευθείας στην ελληνική κυβέρνηση. Τα 83 εκατ. ευρώ είναι μέρος των 700 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα από τον νέο μηχανισμό βοήθειας έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, που δίνεται πρώτη φορά σε κράτος-μέλος _ 300 εκατ. φέτος, 200 εκατ. το 2017 και 200 εκατ. το 2018.
 

Οι ΜΚΟ που θα λάβουν αυτά τα πρώτα 83 εκατ. ευρώ και που θα τα διαθέσουν μέσω τοπικών ΜΚΟ για την σίτιση, στέγαση, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και προστασία των προσφύγων επελέγησαν μεταξύ 13 που υπέβαλαν προτάσεις και είναι οι εξής: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ελληνικό τμήμα), Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ελληνικό τμήμα των Γιατρών του Κόσμου, Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας, OXFAM, Save the Children, ASB Federal Association, International Rescue Committee Hellas.
 

«Τα χρήματα που θα πάρουν οι οργανώσεις θα συντονιστούν με το πλάνο αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος που έχει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ. Οι προσλήψεις θα γίνουν κυρίως από την τοπική κοινωνία και οι αγορές από την τοπική αγορά» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, με τον Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων κ. Χρήστο Στυλιανίδη.
 

«Ο νέος μηχανισμός τέθηκε σε λειτουργία σε χρόνο ρεκόρ, μόλις 25-30 μέρες μετά την αρχική παρουσίασή του στο Κολέγιο των Επιτρόπων» δήλωσε ο κύπριος Επίτροπος ο οποίος μέχρι σήμερα χρηματοδοτούσε μόνο κράτη εκτός ΕΕ (πάντα μέσω ΜΚΟ). «Η Επιτροπή έχει την πείρα για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των προγραμμάτων αυτών».
 

«Μπορούμε να διαχειριστούμε 50.000-60.000 πρόσφυγες» τόνισε ο κ. Μουζάλας. Άλλωστε διευκρίνισε ότι οι περισσότεροι είναι τράνζιτ. «Με τις μέχρι τώρα προσφορές για μετεγκατάσταση, οι 14.000-15.000 θα φύγουν από την Ελλάδα προς άλλες ευρωαπαϊκές χώρες».