Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Μουσουλμάνοι στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ! Άναψε «πράσινο φως» το ΣτΕ

Το πράσινο φως για τη φοίτηση μουσουλμάνων της Θράκης στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έδωσε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο επεξεργάστηκε δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων του υπουργείου Παιδείας.
Ειδικότερα, το ένα αφορά τις Μουσουλμανικές Σπουδές στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και κρίθηκε νόμιμο, ενώ το δεύτερο αφορά τη μετονομασία του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κρίθηκε μη νόμιμο.
Το ΣτΕ με την υπ' αριθμόν 85/2016 γνωμοδότησή του αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνοδεύουν το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, η ίδρυση της κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών «συναρτάται με τη διευκόλυνση των αποφοίτων των μουσουλμανικών ιεροσπουδαστηρίων της Θράκης να ολοκληρώσουν τις θεολογικές σπουδές τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και με την ανάγκη ενός διαθρησκευτικού διαλόγου». Το σχέδιο προβλέπει την ίδρυση εισαγωγικής κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
Το δεύτερο σχέδιο αφορά τη μετονομασία του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών.