Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Τρόφιμα- δηλητήριο και τα ελληνικά στην χωματερή

Τρόφιμα- δηλητήριο εισάγονται στην Ε.Ε.
Σε 2.967 περιπτώσεις εντοπίστηκαν ακατάλληλα φρούτα και λαχανικά από χώρες της Ασίας και της Αφρικής
Σχεδόν 3.000 φορές σήμανε τη χρονιά που πέρασε συναγερμός στις ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές για επικίνδυνα φρούτα και λαχανικά, τα οποία εισάγουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης από χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Η ιταλική συνομοσπονδία αγροτών συγκέντρωσε και δημοσιοποίησε τη «μαύρη λίστα» των πιο μολυσμένων εισαγόμενων τροφίμων, όπως αυτή συντάχθηκε ύστερα από τους 2.967, για την ακρίβεια, εντοπισμούς επικίνδυνων τροφίμων.

Συγκεκριμένα, κι όπως αναφέρουν σε σχετικά ρεπορτάζ τους οι ιταλικές εφημερίδες, κατά κύριο λόγο πρόκειται για φρούτα και λαχανικά στα οποία διαπιστώθηκε η παρουσία μυκοτοξινών, χρωστικών ουσιών και πρόσθετων χημικών ουσιών που ξεπερνούσαν τα επιτρεπτά όρια που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. Τα μπρόκολα από την Κίνα είναι το λιγότερο ασφαλές προϊόν διατροφής, καθώς στο 92% των δειγμάτων που ελήφθησαν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες. Μάλιστα, από το σύνολο των αναφορών για ακατάλληλα τρόφιμα που έφτασαν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης από διάφορες χώρες-μέλη, οι 386, που αντιστοιχούν στο 15% του συνόλου, αφορούσαν κινέζικα τρόφιμα. Την πρώτη τριάδα της «μαύρης λίστας» συμπληρώνουν ο μαϊντανός, που εισήχθη από το Βιετνάμ, με το 78% των δειγμάτων να βγαίνει θετικό σε απαγορευμένες ουσίες, και ο βασιλικός από την Ινδία με το 60%.

Στη λίστα των ακατάλληλων εισαγόμενων στην Ευρωπαϊκή Ενωση προϊόντων ακολουθούν τα ρόδια από την Αίγυπτο, με το 33% από αυτά να περιέχει ουσίες που υπερέβαιναν τα επιτρεπτά όρια. Εκτός ορίων ήταν επίσης το 11% από τις αιγυπτιακές φράουλες και το 5% των πορτοκαλιών. Από την Ταϊλάνδη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εισάγουν καυτερή πιπεριά, με το 21% να αποδεικνύεται μολυσμένο, ενώ από την Κένυα εισήχθησαν μολυσμένα μπιζέλια, σε ποσοστό 10%. Πάντα σύμφωνα με τα ιταλικά δημοσιεύματα, στη λίστα υπάρχουν, τέλος, ακατάλληλα πεπόνια και καρπούζια από τη Δομινικανή Δημοκρατία (σε ποσοστό 14%), ενώ μολυσμένο ήταν το 15% της μέντας που εισήχθη από το Μαρόκο.