Τρίτη 19 Απριλίου 2016

‘’Κατά το δοκούν’’ η αργία της Κυριακής στην Κύπρο (Με μαθηματική ακρίβεια θα καταφέρουν την κατάργησή της)

Μετά την απόρριψη εκ μέρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου της προσφυγής του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφορικά με το δικαίωμα ρύθμισης των ωραρίων των καταστημάτων από την εκτελεστική εξουσία, τα καταστήματα θα λειτουργούν ‘’κατά το δοκούν’’.  Δυστυχώς τελικά θα καταργηθεί η αργία της Κυριακής.

Και φυσικά πρόφαση θα είναι και  η οικονομική κρίση, η οποία είναι αλήθεια δεν έχει πλήξει όλους, ανεξαρτήτως του ‘’πληθυντικού αναλήθειας‘’ που χρησιμοποιείται από κάποιους που δεν πρέπει, με τη χαρακτηριστική φράση ‘’την οικονομική κρίση που περνούμε’’, συμπεριλαμβάνοντες και τους εαυτούς των στους πληγέντες. 
Αν όσοι πλουτούντες όμως, οι «τω πάθει της φιλοπλουτίας εσκοτωμένοι» (Αγίου Βασιλείου – Προς πλουτούντας), που μετέφεραν παράνομα χρήματα σε ξένες Τράπεζες του εξωτερικού, φέρουν στην Κύπρο τις καταθέσεις αυτές, τότε πολλά πράγματα θα επιλυθούν.  Η άλλη ‘’πενία’’ της καρδιάς όμως,  δεν επιτρέπει τέτοια επιλογή.  «Τι ουν μετά ταύτα;  Ουχί τρεις σε πήχεις αναμένουσιν οι πάντες;» (Αγίου Βασιλείου – Προς πλουτούντας).  Δυστυχώς θα καταφέρουν τελικά την κατάργηση της Κυριακής αργίας. 
Πόσα νομοσχέδια ενάντια στην Παράδοση της Εκκλησίας μας θα κατατεθούν ακόμα, από την προσκόλληση αδιακρίτως σε ότι μας ‘’έρχεται’’ από την Ευρώπη;  Αφού στις εκλογές ο λαός,  ο «πολύτροπος  όμιλος» για να χρησιμοποιήσομε τον εύστοχο χαρακτηρισμό του αρχαίου Μιλήσιου ποιητή Φωκυλίδη, δεν θέτει ως κριτήριο της επιλογής του ‘’την αγάπη στον Θεό και την πατρίδα’’ (σύμφωνα με τα λόγια του Αγίου Παϊσίου), θα ψηφίζονται χωρίς κομματικό κόστος τέτοιοι πολιτικοί, που θα προωθούν τέτοια νομοσχέδια.
Αυτοί που έχουν κάμει σκοπό της ζωής των το «καθελώ μου τας αποθήκας και μείζονας οικοδομήσω», ευαρεστούνται από  την  κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Θα αναγκάζουν τις καημένες Χριστιανές μητέρες να εγκαταλείπουν τις οικογένειές των τις Κυριακές και τις μεγάλες γιορτές, για να αυξάνεται απλά ο πλούτος των πλουτούντων.  Και φυσικά η σκληροκαρδία των πλουτούντων, θα θέτει τη μόνιμη ‘’επιλογή’’ προς τους εργαζομένους, «αν δεν θέλετε να εργάζεστε Κυριακές, είμαστε αναγκασμένοι να σας απολύσομε». «Όσον ουν πλεονάζεις τω πλούτω, τοσούτον ελλείπεις τη αγάπη», βοά ο Άγιος Βασίλειος.
«Εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου, τη δε ημέρα τη εβδόμη σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου» (Εξόδ. κ΄9), αναφέρει η Παλαιά Διαθήκη.  Για την αργία της Κυριακής αγωνίστηκε ο Άγιος Κοσμά ο Αιτωλός, για να μεταφερθεί το παζάρι της Κυριακής για την ημέρα του Σαββάτου, γεγονός που ενόχλησε τους Εβραίους, οι οποίοι τον συκοφάντησαν στους Τούρκους και ακολούθησε το μαρτύριό του.