Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

Τρόμος για τα κουνούπια, μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα απο τους καταυλισμούς

Την ώρα που ο Ιατρικός Σύλλογος Περαία κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου για τα λοιμώδη νοσήματα, όπως η ελονοσία, που θα ξεσπάσουν σε όλους τους καταυλισμούς προσφύγων εάν δεν γίνουν άμεσα ψεκασμοί για τα κουνούπια,
 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξη Τύπου, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια αλλά και χρήματα για να εμβολιαστούν πρωτίστως τα 20.000 παιδιά που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας, το 20% των οποίων είναι κάτω των πέντε ετών. Για τον λόγο αυτόν έχει ζητήσει από ΜΚΟ που διαθέτουν απόθεμα, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, να προσφέρουν εμβόλια, αλλά και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στα εμβόλια για φυματίωση, πολιομυελίτιδα, τέτανο, διφθερίτιδα, κοκίτη και για ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά. Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος εκτίμησε ότι το βασικό πρόβλημα που θα προκύψει σύντομα στους προσφυγικούς καταυλισμούς είναι τα μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα από τα κουνούπια, αλλά και γαστρεντερολογικά, λόγω των αλλοιώσεων τροφίμων από τις υψηλές θερμοκρασίες. Γι' αυτόν τον λόγο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βασίζεται στη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, ειδικά κλιμάκια του οποίου βρίσκονται ήδη σε κέντρα φιλοξενίας στη χωρά μας και αποτελούνται και από παιδιάτρους-λοιμωξιολόγους.
Ρίτα Μελά
http://www.dimokratianews.gr/content/61158/tromos-gia-tin-elonosia-psahnoyn-gia-paidika-emvolia