Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Έρχεται 'ο κοσμικός σωτήρας' της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα!

Ο Πούτιν στο Άγιον Όρος
Οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στον Άγιον Όρος και στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, που φέτος εορτάζει τα 1.000 χρόνια παρουσίας ρώσων μοναχών σ’ αυτήν.
Ο κ. Πούτιν θα φτάσει στον Άγιον Όρος την 28η Μαΐου και θα του αποδοθούν οι προβλεπόμενες σε αρχηγό κράτους εκκλησιαστικές τιμές από την Ιερά Κοινότητα.
Θα του γίνει επίσημη υποδοχή στις Καρυές, θα ακολουθήσει Δοξολογία στο Πρωτάτο και στη συνέχεια θα προσφερθεί προς τιμήν του κέρασμα. Θα ακολουθήσει μετάβαση του Βλ. Πούτιν στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, όπου θα παρακολουθήσει τις εκκλησιαστικές πανηγυρικές τελετές  για τα 1000 χρόνια  παρουσίας ρώσων μοναχών σ’ αυτήν. Ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος θα βρίσκεται στη Μονή Αγ. Παντελεήμονος από την προηγουμένη ημέρα για να υποδεχθεί τον Ρώσο πρόεδρο. 
            Για την ανεπίσημη προσκυνηματική επίσκεψη  του Ρώσου προέδρου στη Μονή Αγ. Παντελεήμονος Αγίου Όρους έχει ενημερωθεί το Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών και η Ιερά Κοινότητα. Σημειώνεται πως εν όψει της ως άνω επίσκεψης  στελέχη της υπηρεσίας ασφαλείας του κ. Πούτιν βρίσκονται από τις 19 Απριλίου στο Άγιον Όρος και συνεργάζονται με τις ομόλογές τους ελληνικές υπηρεσίες.
Προσκυνηματική θα είναι και η επίσκεψη του  Πατριάρχου Μόσχας στη Μονή Παντελεήμονος. Σημειώνεται ότι τα αμέσως προηγούμενα χρόνια από τη Ρωσική Εκκλησία, σε συνεργασία με την ρωσική κυβέρνηση, υπήρξε ο σχεδιασμός το 2016 να λάβει χώρα στο Άγιον Όρος πανορθόδοξος εορτασμός για τα χίλια χρόνια ρωσικής σ’ αυτό παρουσίας. Ο σχεδιασμός ματαιώθηκε και μετετράπη σε απλό προσκύνημα του Προέδρου Πούτιν και του Πατριάρχου Κυρίλλου στην εν λόγω Μονή, την επιλεγόμενη ρωσική.
            Η εξήγηση που δίδεται από επαΐοντες στα θέματα του Αγίου Όρους για τη ματαίωση του σχεδιασμού του Πατριαρχείου της Μόσχας είναι πως αν υλοποιείτο το σχέδιο για πανορθόδοξο εορτασμό αναπότρεπτα η Μόσχα θα έπρεπε να αποδεχθεί την εμπλοκή του Φαναρίου. Οι Μονές του  Αγίου Όρου με τα εξαρτήματά τους  ανήκουν στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επομένως αυτό θάπρεπε να εγκρίνει το πρόγραμμα του εορτασμού και ο κ. Βαρθολομαίος να προστεί όλων των εκδηλώσεων. Αυτό δεν το ήθελε η Μόσχα, γι’ αυτό και η επιλογή της προσκυνηματικής επίσκεψης, στην οποία δεν  απαιτείται η παρουσία του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Είναι ακόμα ένα σημείο του επιπέδου των σχέσεων Φαναρίου – Μόσχας.
Υπενθυμίζεται ότι ο εορτασμός για τα 1000 χρόνια της Μονής Μεγίστης Λαύρας και του αγιορειτικού μοναχισμού, το 1963, είχε λάβει πανορθόδοξο χαρακτήρα και μεγάλη επισημότητα. Μεγάλη λαμπρότητα είχε και ο εορτασμός το 1998 των χιλίων χρόνων της Αγιορειτικής Μονής Ξενοφώντος, με την παρουσία του Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανοπούλου και όλης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Φέτος η Μονή Αγ. Παντελεήμονος για τα 1000 χρόνια της κάνει χρήση του αυτοδιοικήτου των Μονών, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό του Αγίου Όρους, και εορτάζει «ρωσικά» και χωρίς την παρουσία του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.-