Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Πάσχα 2016: Το Άγιο Φως στα πέρατα της οικουμένης

Με συγκίνηση και κατάνυξη η Αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο - Στις 18.00 θα φτάσει στην Αθήνα - Αποστολή:


 Μαρία Γιαχνάκη Η προετοιμασία για την Αφή του Αγίου Φωτός στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ είναι πολύ ιδιαίτερη για όσους βρίσκονται εκεί για να βιώσουν το θαύμα της Αφής.

Ιεροσόλυμα Μαρία Γιαχνάκη
AdTech Ad
Είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις σημαντικότερες στιγμές της Ορθοδοξίας γι' αυτό και κάθε χρόνο στον Πανάγιο Τάφο, στο ναό της Αναστάσεως αλλά και σε όλη την Παλιά Πόλη προσέρχονται χιλιάδες κόσμου.
1
Από το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, η λιτανεία του Σταυρού από το Πραιτόριο στον Γολγοθά και η περιφορά του επιταφίου στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης προετοιμάζουν τον κόσμο για τα όσα θα νιώσει την μεγάλη μέρα του Σαββάτου.
2
Χιλιάδες κόσμου, νέοι , ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά ακολουθούν βήμα βήμα το Σταυρό πλημμυρίζοντας τον προαύλιο χώρο του Ναού και παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας από την Ισραηλινή αστυνομία περιμένουν υπομονετικά για την περιφορά.
3
Τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής μετά την ακολουθία του επιταφίου και τον στολισμό με ροδοπέταλα στο σημείο που άλειψαν με μύρα το σώμα του Ιησού , σύμφωνα με τις γραφές, η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει.
4
Ο κόσμος παραμένει μέχρι αργά τη νύχτα έξω από το Ναό ώσπου να κλείσουν οι πόρτες. Ο Ναός σφραγίζεται αργά το βράδυ μέχρι να έρθει το πρωί της μεγάλης μέρας.
5
Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου η Αγία Πόλη ζει σε άλλους ρυθμούς.
Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κλείνουν τις διόδους της Παλιάς Πόλης για να ελέγξουν την έλευση και αφήνουν συγκεκριμένες εισόδους μόνο ανοικτές. Από το ξημέρωμα κάποιοι τρέχουν να προλάβουν να πάρουν θέση στο Ναό και έξω από τον Πανάγιο Τάφο.
6
Λίγο μετά τις 8 το πρωί τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα στην Παλιά Πόλη και η προσέλευση γίνεται με δυσκολία. Έλληνες, Ρώσοι, Κύπριοι, Σέρβοι και πολλοί ακόμα λαοί βρίσκονται εκεί για να ζήσουν από κοντά το θαύμα.
Ο διοικητής των Ισραηλινών αρχών παρουσία εκπροσώπων των εκκλησιών φθάνει στο κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου. Ελέγχει το εσωτερικό του Τάφου και το παρεκκλήσι του Αγγέλου ως είθισται για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει εύφλεκτο υλικό. Ο τάφος σφραγίζεται με βουλοκέρι και οι ξύλινες πόρτες του ανοίγουν μόνο όταν φτάσει ο Έλληνας Πατριάρχης για να εισέλθει στον Τάφο.
7
Τυμπανοκρουσίες Αράβων και Αρμενίων ορθοδόξων ακούγονται παντού. Εορτάζουν την αφή του Αγίου Φωτός από νωρίς τραγουδώντας ύμνους , χορεύοντας γύρω από τον Πανάγιο Τάφο και πολλές φορές δημιουργούν επεισόδια και φασαρίες με αποτέλεσμα οι ισραηλινές αρχές να τους απομακρύνουν. Γύρω από τον Πανάγιο Τάφο πλήθος κόσμου περιμένει υπομονετικά την μεγάλη στιγμή.
Η Πομπή του Πατριαρχείου με τους αγιοταφίτες μοναχούς φτάνει από το Πατριαρχείο κατευθείαν στο καθολικό. Φθάνουν και αντιπρόσωποι των Αρμενίων των Κοπτών και των Συριάνων των άλλων δηλαδή θρησκευτικών κοινοτήτων.
Ασπάζονται και φιλούν το χέρι του Έλληνα Πατριάρχη, ο οποίος θα μπει στο κουβούκλιο, και παρουσία των αρχών του Ισραήλ τον ντύνουν με την αρχιερατική στολή.
Όλο το ιερατείο μαζί με τον Πατριάρχη αρχίζει τη Λιτανεία 3 φορές γύρω από το κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου.
Την τρίτη φορά σταματούν μπροστά στην είσοδο του Τάφου και βγάζουν την μήτρα από τον Πατριάρχη, τον αρχιερατικό σάκο και την πατριαρχική πατερίτσα.
Τότε ο Πατριάρχης με δυο δάδες μπαίνει στο κουβούκλιο. Τον ακολουθεί ο Αρμένης, ο οποίος όμως στέκεται στο παρεκκλήσι του Αγγέλου , στον προθάλαμο και παρακολουθεί όλη την διαδικασία. Είναι μάρτυρας της Αφής του Αγίου Φωτός αφού παρακολουθεί τα πάντα.
Ο Έλληνας Πατριάρχης γονατιστός στον Πανάγιο Τάφο προσεύχεται κάνοντας μια ειδική ευχή που μπορεί να κρατήσει από 15 λεπτά ως μισή ώρα. Το Άγιος Φως έρχεται να φωτίσει και να γεμίζει τα πρόσωπα και τις ψυχές όλων.
Δευτερόλεπτα πριν την έλευση του Φωτός όσοι βρίσκονται εκεί νιώθουν μια γλυκιά ψύχρα να αγκαλιάζει το κορμί τους σαν να ανοίγουν χιλιάδες παράθυρα και να μπάζει αέρας. Χωρίς καμία συνεννόηση ανάμεσα στους παραβρισκόμενους επικρατεί σιωπή. Όλοι κρατούν στα χέρια τις λαμπάδες τους περιμένοντας το θαύμα.
Ξαφνικά από τις οπές του Παναγίου Τάφου αρχίζουν να φαίνονται οι πρώτες σπίθες ώσπου ο Τάφος μέσα φωτίζεται τόσο έντονα που νομίζει κανείς ότι χιλιάδες προβολείς ανάβουν μαζί. Ο Έλληνας Πατριάρχης είναι ο πρώτος που ζει το θαύμα και ο Αρμένης αμέσως μετά.
Από την δεξιά πλευρά δίνει το Άγιο Φως στον Αρμένη από την αριστερή πλευρά στον Έλληνα ιερέα για να το πάει στο ιερό του καθολικού που το περιμένει ο σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου.
Ο Πατριάρχης έπειτα βγαίνει και δίνει το Άγιο Φως στους Πιστούς, ενώ αυτόματα όλος ο ναός πλημμυρίζει από το Άγιο Φως. Τα κεριά τα καντήλια όλα ανάβουν με το Φως το υπέρλαμπρον. Η συγκίνηση είναι μεγάλη, τα δάκρια στα μάτια του κόσμου που βρίσκεται εκεί δεν σταματούν.
Είναι γεγονός όμως ότι το Άγιο Φως κάθε χρόνο δίνει στον κόσμο που βρίσκεται εκεί μια άλλη προοπτική στην ζωή μα,. όταν βιώνει αυτό το ζωντανό θαύμα της Αφής διότι βρίσκεται μπροστά σε ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα που συγκινούν και καθηλώνουν.
Την ώρα της Αφής έχουν καταγραφεί συγκλονιστικά περιστατικά και μαρτυρίες . Πάντα ένα φωτοστέφανο βρίσκεται πάνω από την Παλιά Πόλη των Ιεροσολύμων κατά την διάρκεια της Αφής και αυτό είναι θεατό και από όλους όσους βρίσκονται έξω από το Ναό.
Μέσα στο Ναό οι στιγμές είναι επίσης ανεπανάληπτες αφού ο καθένας ζει το δικό του θαύμα κρατώντας το κερί στα χέρια του που ανάβει με το Άγιο Φως .