Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Η Ρωσία δεν μασάει τα διπλωματικά τερτίπια των αμερικανών περι χωρισμού των σχέσεων με την Τουρκία και προειδοποιεί

Προειδοποίηση Λαβρόφ προς ΗΠΑ: «Μαζέψτε» τους Τούρκους φίλους σας
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε πληροφορίες των ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα και η Ουάσινγκτον διεξάγουν μυστικές διαπραγματεύσεις εκτός του πλαισίου των συριακών συνομιλιών που πραγματοποιούνται στη Γενεύη.
«Δεν υπάρχουν μυστικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.
«Δηλώσεις ότι υπάρχει κάποιος μυστικός δίαυλος επικοινωνίας ή ακόμη πως μέσα σε αυτό τον μυστικό δίαυλο επικοινωνίας κάποιος έχει υποσχεθεί να αποφασίσει το μέλλον του (σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ παρακάμπτοντας το πλαίσιο των συριακών συνομιλιών, είναι ένα ψέμα».
«Πιστεύω πως αυτή είναι μια απόπειρα να εμποδιστεί η εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που βασίζεται σε μια ρωσο-αμερικανική συμφωνία που υποστηρίζεται από όλους και όπου υπογραμμίζεται σαφώς: Μόνο ο λαός της Συρίας θα αποφασίσει το μέλλον της Συρίας», πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεφέρουν τους τούρκους εταίρους τους που εξακολουθούν να εμποδίζουν τη συμμετοχή των Κούρδων στις ενδο-συριακές συνομιλίες.
«Ο κύριος σκοπός εδώ [των ενδο-συριακών συνομιλιών στη Γενεύη] αυτή τη στιγμή, και αυτό δεν είναι μυστικό και πάντοτε το λέγαμε, είναι να υπάρξει μια πραγματικά αντιπροσωπευτική αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης. Αυτό προϋποθέτει πως οι αμερικανοί εταίροι μας πρέπει απλώς να συνεφέρουν τους τούρκους συμμάχους τους, οι οποίοι εξακολουθούν μόνοι τους να εμποδίζουν μια αντιπροσωπεία του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης από το να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις», είπε.