Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Νέα Υόρκη: Συνελήφθησαν δύο επίδοξες βομβίστριες - Με ελληνικό επώνυμο η μία

Οι γυναίκες είχαν στρατολογηθεί από το Ισλαμικό Κράτος
- Είχαν στην κατοχή τους φιάλες προπανίου και οδηγίες για να τις μετατρέψουν σε εκρηκτικό μηχανισμό
Στη σύλληψη δύο γυναικών προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές της Νέας Υόρκης, λίγη ώρα πριν θέσουν σε εφαρμογή το φονικό πλάνο τους το οποίο προέβλεπε την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού με στόχο το θάνατο πολλών ανθρώπων.
Όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα, οι δύο γυναίκες ήθελαν να πυροδοτήσουν βόμβα στην Νέα Υόρκη, ενώ είχαν στρατολογηθεί από το Ισλαμικό Κράτος.
Το ABC News επισημαίνει πως κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης του FBI που οδήγησε στη σύλληψη των δύο γυναικών δεν κινδύνευσαν πολίτες.
Αναλυτικότερα, αμερικανικά δίκτυα αναφέρουν πως πρόκειται για την 28χρονη Νοέλ Βελέτζας και την 31χρονη Άσια Σιντίκουι, οι οποίες κατηγορούνται ότι συνωμοτούσαν για να εξαπολύσουν τρομοκρατική επίθεση κάπου στις ΗΠΑ, χωρίς να διευκρινίζεται η ακριβής τοποθεσία.
Μάλιστα, έγινε γνωστό πως η μία εκ των δύο θεωρούσε τον πρώην επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, «ήρωα», ενώ αμφότερες πραγματοποιούσαν συζητήσεις στο Διαδίκτυο σχεδιάζοντας το τέλειο πλάνο για την τρομοκρατική επίθεσή τους.

Οι δύο γυναίκες που ζουν στο Κουίν και έχουν αμερικανική υπηκοότητα, πρόκειται να εμφανιστούν σήμερα στο δικαστήριο του Μπρούκλιν.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως η Σιντίκουι είχε στην κατοχή της πολλά φιάλες προπανίου, καθώς και οδηγίες για τον τρόπο μετατροπής τους σε εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Η Βελέντζας από την άλλη εδώ και καιρό έχει υιοθετήσει την ιδεολογία της τζιχάντ και έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την τρομοκρατία, ενώ παρακολουθούσε βίντεο με τους αποκεφαλισμούς ομήρων των τζιχαντιστών.

Τα φονικά σχέδιά τους απετράπησαν χάρη σε αστυνομικό που βρισκόταν σε μυστική αποστολή και συνομιλούσε με την Βελέντζας, παριστάνοντας πως είναι υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους.

Η γυναίκα του είχε δείξει το κινητό της στο οποίο είχε φωτογραφία τον Μπιν Λάντεν με ένα Καλάσνικοφ, ενώ του είχα αποκαλύψει πως θεωρούσε τον επικεφαλής της σουνιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης Ταξιαρχίες Αμπντουλάχ Αζάμ, μέντορά της.

Την ίδια ώρα, το επώνυμό της «προδίδει» ελληνική καταγωγή, παρότι δεν έχει επιβεβαιωθεί το στοιχείο αυτό. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο η νεαρή γυναίκα να προέρχεται από την θρυλική οικογένεια κακοποιών Βελέντζας, η οποία δρούσε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1980.
Η συμμορία ξεκίνησε με την ονομασία Κουράκος και επικεφαλής τον Πίτερ «Πιτ ο Έλληνας» Κουράκος, ενώ έγινε αρκετά ισχυρή στις αρχές του 1980 υπό την ηγεσία του Σπύρου Βελέντζα, ο οποίος συνεργάστηκε με την μαφιόζικη οικογένεια των Λουκέζε. Η οικογένεια Βελέντζας δρούσε στην ελληνοαμερικανική περιοχή της Αστόρια, ενώ είχε πάνω από 30 μέλη. Μέχρι τη δεκαετία του 1990 «έστηνε» παράνομα τυχερά παιχνίδια και ιπποδρομίες. Το 1992 μέλος της οικογένειας συνελήφθη με την κατηγορία φόνου και φοροδιαφυγής, ενώ σε ηλικία 75 ετών σήμερα είναι έγκλειστος, εκτίοντας ισόβια ποινή φυλάκισης.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα το FBI συνέλαβε δύο άνδρες στο Ιλινόις κατηγορώντας τους ότι ήθελαν να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, εμπνευσμένοι από τα εγκλήματα των τζιχαντιστών.