Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αποκρούσει την ‘τουρκική επιθετικότητα’

«Άλλο Ελλάδα, άλλο Συρία και Ιράκ»


Η Αθήνα έκανε πολύ ισχυρές δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας: «Εμείς δεν είμαστε Συρία, η οποία έχει καταστραφεί», λένε στην Ελλάδα, όταν έγινε υπαινιγμός ότι υπάρχει πιθανότητα ένοπλης
 σύγκρουσης, λόγω των συνεχών ‘τουρκικών προκλήσεων’.   
Κραυγαλέο ρόλο στη συμφιλίωση των δύο χωρών του ΝΑΤΟ, περιέργως, θα μπορούσε να παίξει η Ρωσία, γράφει ρωσική Βίζγκλιαντ (vz.ru).
Ο βαθμός της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο. Η Αθήνα αντέδρασε οργισμένα στις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις κοντά στα επίμαχα νησιά του Αιγαίου.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή- συνεχίζει το ρωσικό δημοσίευμα- σημείωσε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας είναι πολύ κοντά στην κόκκινη γραμμή των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.
Σε κάμψη η υπομονή των Ελλήνων 
 
Οι τακτικές επισκέψεις των τουρκικών πλοίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα και η προσπάθειά τους να προβούν σε δοκιμές  της υπομονής της Αθήνας, έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε σκληρές δηλώσεις.
Οι σχέσεις  Ελλάδας – Τουρκίας για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν δύσκολες. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτή τη φορά η κατάσταση είναι πολύ κοντά στο σημείο βρασμού, και αυτή μπορεί  να κλιμακωθεί σε ένοπλη σύγκρουση.
Οι Έλληνες τονίζουν ότι το κύριο όπλο τους είναι το διεθνές δίκαιο, και μεταξύ των χειρισμών των διεθνών δικαστηρίων και του πολέμου, η Αθήνα θα επιλέξει το πρώτο.
Ταυτόχρονα, η Αθήνα έχει κουραστεί να απαντά μέσω της διπλωματίας και τονίζει ότι δεν είναι τα μόνα μέσα που έχει στη διάθεσή της.
Ο Κοτζιάς είπε: «Εμείς δεν είμαστε η Συρία, η οποία καταστράφηκε και το ανοργάνωτο Ιράκ. Η Τουρκία κάνει λάθος, εάν πιστεύει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, έχει αποδυναμωθεί η άμυνά μας».
«Σε σχέση με τα προβλήματα στην οικονομία, η ανησυχία μας για την ασφάλεια και την κυριαρχία της χώρας μας είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό, τι πριν», πρόσθεσε.
Η Ελλάδα μιλάει για άμυνα αλλά δεν παραβλέπει τη χρήση βίας
 
Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες με τη ρητορική τους στοχεύουν αποκλειστικά στην αυτοάμυνα, είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι είναι πρόθυμοι να εξετάσουν τη χρήση βίας για την προστασία κατά της ‘τουρκικής επιθετικότητας’.
Η Τουρκία έχει επανειλημμένα παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο, τα τουρκικά πλοία πλέουν  τακτικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, περνώντας επικίνδυνα κοντά από τα ελληνικά πλοία.
Με τέτοια αφθονία προκλητικών ενεργειών ο κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης είναι πολύ μεγάλος.
Στην πραγματικότητα, εκτός από την υπομονή και ο υπολογισμός των δύο πλευρών μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην υπόθεση.
 
 Έτσι, εάν η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις χωρίς οι δύο πλευρές να εγκαταλείψουν την επιθετική ρητορική εναντίον του άλλου, το Αιγαίο θα μπορούσε να γίνει μια νέα εστία συγκρούσεων στην Ευρώπη.