Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Ιμάμηδες πράκτορες του Ερντογάν

Αυστριακός βουλευτής καταγγέλλει δίκτυο Τούρκων πληροφοριοδοτών στη Βιέννη -Χρηματοδοτείται από την Αγκυρα
Ενας βουλευτής της αντιπολίτευσης στην Αυστρία κατηγόρησε την Τουρκία ότι διατηρεί ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών στη χώρα, το οποίο διευθύνει μέσω της πρεσβείας της στη Βιέννη και στοχοποιεί επικριτές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προωθεί τις πολιτικές του και λαμβάνει χρήματα από την Άγκυρα.
Ο Πίτερ Πιλτς, βουλευτής των Πρασίνων, δήλωσε ότι έστειλε έγγραφα στην αστυνομία στα οποία περιγράφονται οι δραστηριότητες της, μιας οργάνωσης-ομπρέλας της οποίας ηγείται ο θρησκευτικός ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας, ο οποίος επιβλέπει δεκάδες τεμένη στην αυστριακή επικράτεια.
«Η ATIB (...) είναι ένα όργανο σκληρής, ανελέητης και, κατά την άποψή μου, νομικά απαράδεκτης πολιτικής της κυβέρνησης της Τουρκίας στην Αυστρία», τόνισε ο Πιλτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Τόσο η ATIB όσο και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διέψευσαν τις κατηγορίες του Πιλτς. Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τη Βιέννη να απόσχει από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να βλάψουν τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες ήδη χαρακτηρίζονται τεταμένες εξαιτίας της αντίθεσης της Αυστρίας στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Πιλτς, οι ιμάμηδες τους οποίους τοποθετεί η Άγκυρα στην Αυστρία για να εργάζονται στην ATIB στέλνουν πληροφορίες στις τουρκικές αρχές κατά κύριο λόγο για τους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν χαρακτηρίζει τον εγκέφαλο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.
Επίσης η ATIB κατασκοπεύει τους Κούρδους με τουρκική υπηκοότητα οι οποίοι ζουν στην Αυστρία, τόνισε ο Πιλτς.
Αυτές οι δραστηριότητες πιθανότατα παραβιάζουν την αυστριακή νομοθεσία για τις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών οργανισμών του εξωτερικού αλλά και περί της δράσης οργανώσεων θρησκευτικού χαρακτήρα που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, ενώ παραβιάζουν επίσης το καταστατικό της ATIB, το οποίο έχει κατατεθεί στις αυστριακές αρχές, κατά τον βουλευτή των Πρασίνων.
Τα έγγραφα που έστειλε ο οικολόγος πολιτικός στην αυστριακή αστυνομία αποκαλύπτουν την επικοινωνία ανάμεσα στον ακόλουθο θρησκευτικών υποθέσεων της τουρκικής πρεσβείας στη Βιέννη και την κρατική υπηρεσία θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, της Ντιγιανέτ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πιλτς.
Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες. Καλούμε τους αυστριακούς αξιωματούχους να ενεργήσουν με λογική και να απέχουν από δηλώσεις που θα έβλαπταν τις τουρκοαυστριακές σχέσεις και την ειρηνική ζωή της τουρκικής κοινότητας στην Αυστρία».
Σε δική της ανακοίνωση, η ATIB υποστήριξε ότι είναι μια αυστριακή οργάνωση και δεν δέχεται καμιά ανάμιξη από το εξωτερικό.
Εκπρόσωποι της αυστριακής καγκελαρίας και του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν ότι το ζήτημα εξετάζεται. Η υπόθεση δεν έχει ακόμη προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της αυστριακής κυβέρνησης.
Εκπρόσωπος της διπλωματίας της Αυστρίας δήλωσε ότι η τουρκική πρεσβεία διακοίνωσε στις αρχές ότι ο ακόλουθος θρησκευτικών υποθέσεων Φατίχ Μεμέτ Καραντάς θα διακόψει τη δραστηριότητά του «σύντομα», χωρίς να δώσει καμιά εξήγηση.
Ο Καραντάς είπε σε μια αυστριακή εφημερίδα σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ότι η ATIB δεν ερευνά την ιδιωτική ζωή ανθρώπων που ζουν στην Αυστρία, αλλά έχει καθήκον να ελέγχει εάν Αυστριακοί τουρκικής προέλευσης έχουν «ριζοσπαστικοποιηθεί» από το δίκτυο του Γκιουλέν.
Ως προς αυτό, «είναι νόμιμο εμείς να κάνουμε έρευνες και να στέλνουμε αναφορές, ώστε να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας και να προστατεύουμε τον λαό της Αυστρίας», πρόσθεσε ο Καραντάς.
Ο Γκιουλέν διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 240 άνθρωποι.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, τους οποίους κατηγορούν ότι συνδέονται με το δίκτυο του Γκιουλέν, εξαπολύοντας ένα εκτεταμένο κύμα διωγμών που επικρίνεται από την Αυστρία και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.