Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Μονταζιέρα και οι S-400...Αυτό το όπλο δεν δίδεται όπου να'ναι πόσο μάλλον σε υποτιθέμενους νέους συμμάχους της Ρωσίας

Το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 φαίνεται μέχρι στιγμής να είναι το επικρατέστερο για αγορά από την Τουρκία, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Αμύνης, Φικρί Ισίκ.
  
«Έχει γίνει πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο στάδιο των υπογραφών», δήλωσε.
Πράγματι, δεν είναι και τόσο απλό πράγμα η αγορά των S-400, αλλά οι Τούρκοι τα παρουσιάζουν όλα σαν να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Δεν τον έχουν.
Ερωτηθείς ο Φικρί Ισίκ αναφορικά με την αντίδραση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ για την επικείμενη συμφωνία δήλωσε ότι θεωρεί ότι θα δείξουν κατανόηση καθώς και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ διαθέτουν αμυντικά συστήματα που δεν υποστηρίζει το ΝΑΤΟ.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει εδώ και 20 χρόνια τους S-300, που αρχικά προορίζονταν για την Κύπρο. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφερόταν στη χώρα μας.
Αναφορικά με την εκστρατεία για την απελευθέρωση της πόλης Ράκα στη Συρία από το Ισλαμικό Κράτος, που θεωρείται ντε φάκτο πρωτεύουσα των τζιχαντιστών, ο Φικρί Ισίκ είπε ότι θα συμβούλευε τις ΗΠΑ να κάνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με τους σωστούς συνεργάτες οι οποίοι θα φέρουν μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα, εννοώντας να μην συνεργάζονται με τους Κούρδους της Συρίας.
Πρόσθεσε επίσης ότι θεωρεί ότι δεν θα χρειαστούν τουρκικές δυνάμεις στην επιχείρηση για την απελευθέρωση της Ράκα και έχει τη σημασία της αυτή η δήλωση διότι ο Ερντογάν είχε πει ότι μετά την Αλ Μπαμπ θα καταλάμβανε και τη Ράκα.
Τέλος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν βλέπει με καλό μάτι τις σχέσεις της Ρωσίας με το PYD, το σοσιαλιστικό κουρδικό κόμμα της Συρίας που μάχεται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.