Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Aποκάλυψη-σοκ από οικονομολόγο που είχε «δει» το αδιέξοδο το 2010

Την πλήρη αποτυχία της συνταγής του πρώτου Μνημονίου, αλλά και το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν εξαρχής φανερό ότι δεν θα έβγαζε τη χώρα μας από την κρίση,
επιβεβαιώνει έκθεση του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)
Ολιβιέ Μπλανσάρ, που είχε συνταχθεί το 2010 και αποκαλύφθηκε τώρα.
Οι επισημάνσεις της έκθεσης δικαιώνουν απολύτως τις θέσεις που έχει εκφράσει η «δημοκρατία» από την πρώτη στιγμή της έκδοσής της, ότι δηλαδή η συνταγή ήταν «δολοφονική» και δεν θα έβγαζε ποτέ τη χώρα από την κρίση. Παράλληλα, αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες τόσο της τότε ηγεσίας του ΔΝΤ, υπό τον Ντομινίκ Στρος Καν, όσο και των Ευρωπαίων πιστωτών μας αλλά και της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, που όλοι μαζί εγκλώβισαν την Ελλάδα σε ένα πρόγραμμα καταδικασμένο να αποτύχει και το οποίο έμοιαζε με φόνο εκ προμελέτης.

Η έκθεση είχε συνταχθεί στις 4 Μαΐου 2010, απευθυνόταν προς τον σημερινό επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και προειδοποιούσε ότι:
•Το ελληνικό πρόγραμμα ενέχει πολύ σοβαρούς κινδύνους, εξαιτίας του επιπέδου δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτεί.
•Ακόμη και αν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις (ανεδαφικές, όπως αποδείχθηκε) προβλέψεις του πρώτου Μνημονίου, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθεί το πρόγραμμα εκτός τροχιάς.
•Δεν έχει επιτευχθεί ποτέ αθροιστική δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 16% σε τόσο σύντομη περίοδο και με τόσο εμπροσθοβαρή προσαρμογή.
•Υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερη σε βάθος και διάρκεια ύφεση απ' ό,τι προβλεπόταν στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα.

Το καυτό έγγραφο παρουσιάστηκε σε συνέδριο στα τέλη Ιανουαρίου από τον καθηγητή Οικονομικών Πολ Μπλουστάιν. «Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ προειδοποιούσε ότι η λιτότητα μπορεί να πάει στραβά, ακόμη και αν (το πρόγραμμα) εφαρμοσθεί κατά γράμμα. Ο Ντομινίκ Στρος Καν (σ.σ.: τότε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ) έθετε θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ (σ.σ.: τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) είπε “όχι”» επισήμανε ο κ. Μπλουστάιν. Η αποκάλυψη αυτή ξεπέρασε τα ακαδημαϊκά τείχη και η έκθεση έγινε ευρύτερα γνωστή χάρη σε ανάρτηση στο twitter, που προκάλεσε αίσθηση.

Ο κ. Μπλανσάρ, με τον αέρα που του δίνει η δικαίωση των προειδοποιήσεών του, σχολίασε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ότι δεν έκανε ο ίδιος τη διαρροή, αλλά (φυσικά) δεν είναι διόλου δυσαρεστημένος γι' αυτή. «Επτά χρόνια μετά και ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρο/ρεαλιστικό σχέδιο» για την Ελλάδα, πρόσθεσε ο παλαίμαχος οικονομολόγος, καυτηριάζοντας τη στάση όλων των εμπλεκομένων στο ελληνικό ζήτημα, αλλά προφανώς πρωτίστως του ΔΝΤ.
Θολώνει τα νερά ο Τόμσεν!
«Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016, θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα, εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη» δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt». Ομως, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικρίνουν τις πρoγνώσεις του για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ «εξέδωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά» είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις στην ίδια εφημερίδα.