Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Η αριθμητική υπεροχή των Τούρκων φαίνεται ακόμα και στα μικρά επεισόδια του Αιγαίου [φωτο]

Νέα ναυμαχία στα Ίμια την Τετάρτη – Ένα ελληνικό με τρία τουρκικά (φωτο)
Οι Τούρκοι συνεχίζουν να μεταδίδουν ειδήσεις για «ναυμαχίες» στα Ίμια, σε μία από τις οποίες σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους το ελληνικό σκάφος του Λιμενικού έπαθε βλάβη.
  
Σε ανταπόκριση του Γιασάρ Αντέρ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan με τον τίτλο «Και πάλι στιγμές κινητικότητας στα Ίμια» σημειώνονται τα εξής:
«Όταν το ελληνικό σκάφος, εναντίον του οποίου επενέβη (η τουρκική ακτοφυλακή) όταν μπήκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα, υπέστη βλάβη, περίμενε 30 λεπτά για να ξεπερασθεί το πρόβλημα. Μετά την διόρθωση του προβλήματος η ένταση έληξε με την επιστροφή του ελληνικού σκάφους στα δικά του χωρικά ύδατα».
Οι Τούρκοι εννοούν ότι τα Ίμια δεν είναι ελληνικό έδαφος και η θάλασσα εκεί δεν είναι ελληνική.
«Και σήμερα στις βραχονησίδες των Ιμίων, όπου χθες το μεσημέρι μετέβησαν και πραγματοποίησαν έρευνα ο Έπαρχος του Μπόντρουμ, Μπεκίρ Γιλμάζ, μαζί με τον Διευθυντή της Ασφάλειας Χαλούκ Κότς και ανώτατους στρατιωτικούς με σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, σημειώθηκε κινητικότητα», μεταδίδει το πρακτορείο Dogan.
«Το ελληνικό σκάφος υπ’ αριθμ. ΑΖ913, το οποίο βρισκόταν στο ελληνικό νησί Καλόλιμνος, στις 09.00 κατευθύνθηκε πρώτα στα Ίμια και στη συνέχεια στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Το υπ’ αριθμ. 72 σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελεί περιπολίες στην περιοχή, ήλθε απέναντι από το ελληνικό σκάφος», γράφει το Dogan και συνεχίζει:
«Στην περιοχή κατευθύνθηκαν και 3 σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής, που βρισκόταν στο Τουργκούτρεις. Κατά τη διάρκεια της «ναυμαχίας» έγινε ορατό ότι τα τουρκικά και ελληνικά σκάφη πλησίασαν σε σημείο να αγγίξουν το ένα το άλλο.
»Κατά τις έντονες αυτές στιγμές, κατά τις οποίες ένα ακόμη τουρκικό σκάφος έφθασε στην περιοχή, στις 09.35 το ελληνικό σκάφος υπέστη μηχανική βλάβη στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
»4 Έλληνες στρατιωτικοί βγήκαν στο σκάφος και επιχείρησαν να συνομιλήσουν με τους αξιωματούχους του τουρκικού σκάφους, το οποίο συνεχώς περιστρεφόταν γύρω του.
»Οι στιγμές αυτές έγιναν ορατές από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan.
»Το ελληνικό σκάφος, το οποίο περίμενε ακινητοποιημένο περίπου 30 λεπτά, στις 10.15 με την επιδιόρθωση της βλάβης αποσύρθηκε στα δικά του χωρικά ύδατα.
»Οι τεχνικοί που ήλθαν από την Κω με στρατιωτικό σκάφος zodıac φάνηκε ότι έφεραν υλικά και επιδιόρθωσαν τη βλάβη.
»Η ένταση, που διήρκεσε περίπου 75 λεπτά, έληξε με την αποχώρηση του ελληνικού σκάφους στα δικά του χωρικά ύδατα.
»Ενώ 3 σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής δεν αποχωρούν από την περιοχή των Ιμίων, συνεχίζεται η αναμονή 2 ελληνικών σκαφών σε απόσταση 1 ναυτικού μιλίου από τις βραχονησίδες».

Τουρκικές προκλήσεις από το βράδυ της Τρίτης

Μια σημαντική ποιοτική διαφορά σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων στα Ίμια σημειώθηκε χθες καθώς για πρώτη φορά υπήρξε κινητικότητα στην περιοχή μέσα στη νύχτα.
Πρόκειται για την πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια που σκάφη του τουρκικού λιμενικού κινούνταν μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα πάρα πολύ κοντά στα Ίμια.
Στην περιοχή ήταν παρούσες δυνάμεις του Λιμενικού αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να αποτραπεί πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση.
Νωρίτερα, χθες γύρω στις 18:30 η τουρκική φρεγάτα «Bandirma» βρέθηκε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων κοντά στα Ίμια ακολουθώντας πορεία από βορρά προς νότο.
Στην περιοχή βρισκόταν η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος» η οποία και εξέπεμψε τα σήματα με τα προβλεπόμενα κείμενα ζητώντας την αποχώρηση των Τούρκων.
Το περιστατικό διήρκησε μόλις λίγα λεπτά ωστόσο για ακόμα μια φορά έλαβε πολύ μεγάλη δημοσιότητα από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Στη «ναυμαχία» της Τετάρτης αναφέρεται και η ιστοσελίδα του CNN Turk δημοσιεύοντας και σχετικές εικόνες: