Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Καμμένος: «Καμια παραχώρηση Εθνικής Κυριαρχίας»

Του Απόλλωνα Λεονταρίτη
Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα στέλνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Πρέπει να αποφύγουμε την όξυνση,
διαμηνύει ο ΥΕΘΑ την ώρα που οι τούρκοι έχουν δεσμεύσει δυο περιοχές στο Αιγαίο με το πρόσχημα των ερευνών.

Σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Πάνος Καμμένος αναφέρει τα εξής:

«Η δική μας πολιτική δεν είναι η όξυνση, είναι να καταφέρουμε να συμβιώσουμε στην περιοχή, και η Ελλάδα και η Τουρκία αλλά και οι άλλες χώρες. Λυπάμαι για την όξυνση την οποία έχει αποφασίσει η Τουρκία και κάνουμε τα πάντα από τη μία πλευρά να αποφύγουμε την οποιαδήποτε όξυνση,  χωρίς όμως να υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό στην προάσπιση της Εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Αναφερόμενος στο θέμα των οκτώ αξιωματικών, ο ΥΕΘΑ τόνισε χαρακτηριστικά:
"Θα πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές από την άλλη πλευρά, ότι στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές χώρες η Δικαιοσύνη είναι μια ανεξάρτητη εξουσία. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το πραξικόπημα. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με τον σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιων που αποφάσισε η Δικαιοσύνη ότι αν εκδοθούν θα βασανιστούν και θα καταπατηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους".
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα επέλεξε να προκαλέσει τη χώρα μας βγάζοντας στο Αιγαίο το σκάφος θαλάσσιων ερευνών Cesme  το οποίο θα πλεύσει σε δύο περιοχές στο Κεντρικο Αιγαίο όπου οι τούρκοι δέσμευσαν με το πρόσχημα των «ερευνών».

Η πρώτη βρίσκεται μεταξύ Σκύρου και Λέσβου και η δεύτερη μεταξύ Άνδρου Τήνου και Χίου. Το σκάφος παρακολουθείται διαρκώς από το ΠΝ και σύμφωνα με πληροφορίες πλέει στο Αιγαίο αντιμετωπίζοντας κακές καιρικές συνθήκες με κυματισμό άνω των 7 μποφόρ.

Στο μεταξύ και ο τούρκος ΥΠΕΞ ¨Μελβούτ Τσαβούσογλου, κλιμακώνει με νέες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριότητας νήσων και χωρικών υδάτων της χώρας μας.

Μάλιστα αναφέρει προκλητικά ότι η Τουρκία «σέβεται» τα σύνορα όλων των γειτονικών χωρών, αλλά με την Ελλάδα υπάρχουν «κάποια θέματα για το Αιγαίο» καθώς υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές και νομικές θέσεις για «ορισμένα νησιά και χωρικά ύδατα».

Ο ορισμός δηλαδή της «καλής γειτονίας» σύμφωνα με την "φιλειρηνική" νέο-οθωμανική λογική της κυβέρνησης Ερντογάν..

onalert