Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Δύο Τούρκοι στρατιωτικοί μέλη της «Διμοιρίας Θανάτου» συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη (φωτό) (upd)

Οι εκπαιδευμένοι από την περιβόητη «Διμοιρία του Θανάτου» Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ είναι οι δύο στρατιωτικοί που φέρονται να συμμετείχαν στο αποτυχημένο σχέδιο δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες βρίσκονται πλέον στη χώρα μας.  
 
Το όνομα «Διμοιρία Θανάτου» είναι ενδεικτικό της εκπαίδευσης και της θέσης αυτών των ανθρώπων στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, οι δύο στρατιωτικοί ανήκουν στην ειδική μονάδα «Υποβρύχια Επίθεση» (τουρκικά: Su Alti Taarruz) ή αλλιώς «SAT» που εδρεύει στη ναυτική βάση της Φώκαιας πλησίον της Σμύρνης. 
 
Στις αποστολές της «SAT» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συλλογή πληροφοριών, αμφίβια κρούση, προστασία επισήμων προσώπων και επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας. Η εκπαίδευσή και η οργάνωσή των μελών της «Υποβρύχιας Επίθεσης», μάλιστα, είναι παρόμοια με αυτές των «SEALs» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
 
Αυτοί είναι οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί που μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα -Αριστερά ο Χαλίτ Τσετίν, δεξιά Φατίχ Αρίκ σύμφωνα με το «Εθνος»:
 
Ο κύκλος εκπαίδευσης των εκπαιδευομένων στις Ειδικές Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας έχει διάρκεια 50 εβδομάδων και χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη διαρκεί οκτώ εβδομάδες και σχετίζεται με τη σωματική δραστηριότητα και ανάπτυξη, η δεύτερη αφορά τη βασική εκπαίδευση και κρατά 27 εβδομάδες, ενώ η τρίτη είναι η τακτική εκπαίδευση η οποία ολοκληρώνεται έπειτα από 15 εβδομάδες. 
 
Η αρχική μονάδα «SAT» ιδρύθηκε το 1963 στην πόλη της Αλεξανδρέττας με αρχικό όνομα το «Su Alti Komando / SAK» στα τουρκικά. Το 1974 προσωπικό της «SAT» συμμετείχε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και στο θερμό επεισόδιο των Ιμίων το 1996.
 
 
Ενημέρωση 17:00:
 
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα νέο θρίλερ στην Αλεξανδρούπολη, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ, άλλοι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί πέρασαν τα σύνορα και πλέον βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, λίγους μόλις μήνες μετά την είσοδο στη χώρα με ελικόπτερο των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών, τους οποίους η Τουρκία εξακολουθεί να ζητά να εκδοθούν. 
 
Οι δύο άντρες φέρεται να έφτασαν πριν από ημέρες στην Αλεξανδρούπολη υπό άγνωστες συνθήκες, ενώ αποκαλύφθηκε πως πριν τρεις ημέρες υπέβαλαν αίτηση ασύλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για χαμηλόβαθμους Τούρκους στρατιωτικούς, τους οποίους οι τουρκικές αρχές αναζητούν για άγνωστο προς το παρόν λόγο.
 
Οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν ήδη συλληφθεί και παραμένουν κρατούμενοι, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αλληλογραφία μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να διαπιστωθεί για ποιόν λόγο εγκατέλειψαν την Τουρκία και για ποιο λόγο οι τουρκικές αρχές τους αναζητούν.
 
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες που παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, κάνουν λόγο πως γίνεται έρευνα για το εάν πρόκειται για στρατιώτες που είχαν λάβει μέρος στην απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος.
 
Η νέα αυτή εξέλιξη είναι σίγουρο πως θα δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, που τον τελευταίο καιρό παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άρειος Πάγος με τελεσίδικη απόφασή του δεν έδωσε το πράσινο φως για την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που είχαν συλληφθεί στην Αλεξανδρούπολη, κάτι που προκάλεσε την οργή της Τουρκίας που επιμένει με όλα τα νομικά μέσα να πιέζει για την έκδοσή τους, ενώ υπήρξαν και από ανώτατους Τούρκους αξιωματούχους απειλές και προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα. 
 
Οι Τούρκοι συνελήφθησαν μαζί με αλγερινό διακινητή και κρατούνται στο ΑΤ Ορεστιάδας.
 
Όλα έγιναν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στις 15/02. Οι δυο τούρκοι χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί φέρονται να προκάλεσαν την σύλληψή τους όπως και αυτή του αλγερινού διακινητή. Μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Ορεστιάδας και λίγο αργότερα κατέθεσαν αίτημα ασύλου.
 
προηγούμενη ενημέρωση 16:45:
 
Ενώ διεξάγεται ήδη στην Αγκυρα η δίκη με κατηγορούμενους στο εδώλιο τους 45 από τους 47 στρατιωτικούς οι οποίοι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, οι δύο στρατιωτικοί που διαφεύγουν τη σύλληψη βρίσκονται εδώ και μερικές ημέρες στη χώρα μας.
 
Με βάση έγκυρες πηγές πρόκειται για τους Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, μέλη της διαβόητης «Διμοιρίας Θανάτου», η οποία αποτελεί ειδική ομάδα βατραχανθρώπων εκπαιδευμένων να κάνουν δολοφονίες.
 
Οι δύο στρατιωτικοί πέρασαν μέσω του Εβρου στην Ελλάδα στις 15 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δύο ημέρες αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου, παραδόθηκαν στο ΑΤ Ορεστιάδας αναφέροντας ότι εισήλθαν παράνομα στη χώρα ώστε να συλληφθούν.
 
Στις 20 του μήνα, μάλιστα, υπέβαλαν αίτημα για άσυλο στην αρμόδια υπηρεσία της Αλεξανδρούπολης, ενώ δικηγόρος τους είναι ένας 35χρονος νομικός ο οποίος έχει αναλάβει κατά το παρελθόν υποθέσεις χορήγησης ασύλου.
Κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη υπόθεση επισήμανε στο «Εθνος» ότι οι γκιουλενιστές προσπαθούν να καταστήσουν την Ελλάδα ως πεδίο επίλυσης των διαφορών τους με τον Ερντογάν.
 
Οπως τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις ενέργειες αυτές και είναι αυτονόητο ότι δεν θα επιτρέψει να «μεταφερθούν» στη χώρα οι εσωτερικές έριδες της Τουρκίας.