Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Βίτσας: «Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο, έχουμε σενάρια για όλα»

Για την ετοιμότητα των ΕΔ απέναντι στον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο λόγω τουρκικής προκλητικότητας αναφέρθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας  Δημήτρης Βίτσας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον REAL FM, ανέφερε ότι υπάρχει ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα ενώ υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι στόχος είναι να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να κατοχυρωθεί η Εθνική κυριαρχία. Ειδικότερα ο ΑΥΕΘΑ δήλωσε τα εξής: 

«Θα επιμείνω ότι κάνουμε ό,τι πρέπει, όχι ό,τι είναι δυνατόν αλλά ό,τι πρέπει, άρα το δυνατόν δεν είναι το όριό μας, ώστε να κατοχυρώνουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας μας και να μπορεί ο ελληνικός λαός και η πολιτική ζωή, να προχωράνε με ασφάλεια. Όσο για αυτό που θέτετε, το ζήτημα του θερμού επεισοδίου, από τη μια μεριά δεν το φοβάμαι και από την άλλη μεριά έχουμε σενάρια για όλα».

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και το κόστος του σημείωσε ότι η αναγκαιότητα τους είναι δεδομένη λόγω της υφιστάμενης απειλής, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι τελικές αποφάσεις για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των
F-16 της ΠΑ θα ληφθούν σε 4 -6 μήνες από σήμερα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας: “Αφού όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης του στόλου των μαχητικών μας αεροσκαφών, άρα συμφωνούμε στο στόχο, γιατί υπάρχει πιθανότητα απειλής, αυτού του είδους η αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου είναι εντός των προδιαγραφών του προϋπολογισμού για την επόμενη δεκαετία. Το πόσο θα κοστίσει δεν μπορώ να το απαντήσω με ακρίβεια, με την έννοια ότι σε περίπου 4-6 μήνες θα μας σταλεί η πρόταση για το πώς θα γίνει και τα χρήματα τα οποία θα χρειαστούν να δαπανηθούν. Εκείνο που είμαι σίγουρος ότι μπορώ να απαντήσω, είναι ότι εκπληρώνουμε όλες τις ανάγκες και βλέπουμε προς το μέλλον”.

Τέλος ο
ΑΝΥΕΘΑ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για κάποια καινούργια επιβάρυνση αλλά πρόγραμμα με ορίζοντα 10ετίας, που ήδη περιέχεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σημείωσε επίσης τα εξής:

“Δηλαδή, αν το ΥΠΕΘΑ δαπανά 400-500 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, για συντήρηση, για αναβάθμιση και για την αγορά των νέων εξοπλισμών, αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν 500 εκατομμύρια και ένα ευρώ. Το ΥΠΕΘΑ καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να συμβάλει και με το δικό του τρόπο και με τη μείωση του συνολικού του προϋπολογισμού αλλά και με άλλες ενέργειες αύξησης των εσόδων του από άλλες πηγές, στη γενικότερη προσπάθεια προστασίας και ανακούφισης των Ελλήνων”.