Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Οι ορθόδοξοι ηγέτες και στρατιωτικοί στο περιθώριο, ενώ οι εγκληματίες πολέμου στην ηγεσία του Κοσσόβου.

Έρευνα για παράνομο εμπόριο οργάνων στο Κόσοβο.
Να αποστείλει στους εισαγγελείς της ΕΕ στην Πρίστινα, όλα τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του, τα οποία αποδεικνύουν τα όσα υποστηρίζει στην έκθεσή του για το παράνομο εμπόριο οργάνων, με την εμπλοκή μελών του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου» (UCK), ζήτησε από τον ειδικό εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, η EULEX.
«Η EULEX έχει στείλει επιστολή στον κ. Μάρτι, με την οποία τον παροτρύνει να παράσχει στις εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο της EULEX κάθε πληροφορία ή στοιχείο που θα μπορούσε να ρίξει φως στα όσα αναφέρονται στην έκθεσή του» δήλωσε ο εκπρόσωπος της EULEX, Μπλερίμ Κρασνίτσι.
Στην έκθεσή του – που διενεργήθηκε έπειτα από αίτημα του Συμβουλίου της Ευρώπης - για το παράνομο εμπόριο οργάνων, ο Ντικ Μάρτι υποδεικνύει τον απερχόμενο πρωθυπουργό του Κοσόβου και νικητή των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, Χασίμ Θάτσι, ως έναν από τους επικεφαλής του παράνομου κυκλώματος, το οποίο, όπως υποστηρίζει, εκτός από εμπόριο οργάνων εμπλεκόταν και με υποθέσεις δολοφονιών, διακίνησης όπλων και ναρκωτικών.

Αποφασισμένος να κινηθεί νομικά κατά του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, για τα όσα τού προσάπτει σχετικά με παράνομο εμπόριο οργάνων, όπλων και ναρκωτικών, δηλώνει από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου και νικητής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, Χασίμ Θάτσι.
Μιλώντας στους Times του Λονδίνου, ο Χασίμ Θάτσι τονίζει πως ποτέ δεν τον έχουν προσβάλλει κατ' αυτόν τον τρόπο και σημειώνει πως η έκθεση του Ντικ Μάρτι αποτελεί δυσφήμιση συλλήβδην του λαού του Κοσόβου. Επιπλέον, χαρακτηρίζει τις κατηγορίες που του προσάπτει ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης «ναζιστικά ψέματα» ενώ σημειώνει πως δεν πρόκειται να σταματήσει να κυνηγά τους πολιτικούς του στόχους. Όπως δηλώνει ο Χασίμ Θάτσι είχε τρεις στόχους στη ζωή του. Οι πρώτοι δύο, ήταν να απελευθερώσει και να ανακηρύξει ανεξάρτητο το Κόσοβο, ενώ ο τρίτος βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι η ένταξη του Κοσόβου στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Υποστηρίζει δε, ότι άνθρωποι σαν τον Ντικ Μάρτι δεν πρόκειται να τον εμποδίσουν από την υλοποίηση του στόχου αυτού.

«Ο Μάρτι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη γι' αυτό που έκανε» τόνισε ο Θάτσι. «Μπορεί να είναι πολίτης μιας ουδέτερης χώρας, αλλά η Δικαιοσύνη δεν θα είναι ουδέτερη απέναντί του» υποστήριξε.

«Συνεργαζόμαστε στενά με την αστυνομία του Κοσόβου και με τη EULEX κι εάν προκύψουν στοιχεία, θα τα παραδώσουμε στην αστυνομία. Αλλά όσο δεν υπάρχουν στοιχεία, λειτουργούμε βάσει της υπόθεσης της αθωότητας» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της KFOR, Έρχαρντ Μπούλερ. Επιπλέον, τόνισε ότι εάν η έκθεση είναι ακριβής, θα πρέπει να υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που την υποστηρίζουν.

ΠΗΓΗ