Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Οι ένοπλες δυνάμεις μας, ταπεινώνονται συνεχώς από την πολιτική αυτής της χώρας.

Μεταξύ Κύμης και Σκύρου όπου υπάρχουν αντίστοιχα μία στρατιωτική βάση και πολεμικό αερόδρομιο, σκέφτηκαν οι Τούρκοι να κάνουν κρουαζιέρα. Με δεδομένο οτι σε εκείνο το σημείο, η ενδιάμεση απόσταση μεταξύ Εύβοιας και Σκύρου ειναι 24 ν.μ. ενώ υπάρχουν και αρκετές μεγαλύτερες ή μικρότερες νήσιδες, το γεγονός λαμβάνει ακραίες διαστάσεις εφόσον ΄με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι δείχνουν να αμφισβήτουν τα πάντα στο Αιγαίο.
Νέα προκλητική βόλτα -καθόσον άσκοπη με βάση τους διεθνείς κανόνες- έκανε τα ξημερώματα χθες τουρκικό πολεμικό πλοίο, αυτή τη φορά μεταξύ της Κύμης Ευβοίας και της Σκύρου. Συγκεκριμένα, η κορβέτα «Bodrum» τις βραδινές ώρες της 21ης Δεκεμβρίου, προερχόμενη από τη Σμύρνη, πέρασε σε διεθνή ύδατα του ΒΑ. Αιγαίου και ακολουθώντας στη συνέχεια νοτιοδυτική πορεία εισήλθε σε εθνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Ευβοίας και Σκύρου, γύρω στις 03.30 της 22ας Δεκεμβρίου.
 Στη συνέχεια, ακολουθώντας νοτιοανατολική πορεία, κινήθηκε σε διεθνή ύδατα του κεντρικού Αιγαίου με κατεύθυνση την περιοχή της Σμύρνης. Σε όλη τη διάρκεια της κίνησής της παρακολουθείτο εναλλάξ από δύο ελληνικά πολεμικά πλοία -μια φρεγάτα και μια πυραυλάκατο.

Το Πολεμικό Ναυτικό αξιολογεί όλα τα στοιχεία της πορείας της κορβέτας ως προς την παραβίαση των διεθνών κανόνων αβλαβούς διέλευσης. Ωστόσο, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το βασικό στοιχείο είναι η αναιτιολόγητη διέλευση από τα εθνικά ύδατα, χωρίς δηλαδή να έχει κάποιον σαφή, από πλευράς ναυσιπλοΐας, λόγο: Στη συγκεκριμένη περίπτωση η διέλευση δεν είχε σκοπό να περάσει το σκάφος από μια ανοιχτή θάλασσα σε άλλη, όπως λένε οι κανόνες, αλλά μια ουσιαστικά «τυφλή» πορεία με προφανή σκοπό την πρόκληση, όπως και άλλες φορές φέτος και πέρυσι. Τις προάλλες η φρεγάτα «SALIΗ REIS» έκανε τέτοια «βόλτα» μέχρι την Τζια.

ΠΗΓΗ