Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Για εγκλήματα πολέμου και εμπόριο οργάνων κατηγορείται ο Χ. Θάτσι .

 Ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης θα παρουσιαστεί, σήμερα, η έκθεση που συνέταξε ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι και στην οποία ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι κατηγορείται ότι υπήρξε επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης όπλων, ναρκωτικών και ανθρωπίνων οργάνων.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα συνεδριάσει, σήμερα, στο Παρίσι και στη συνέχεια αναμένεται να παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου από τον κ. Μάρτι.
Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η έκθεση του κ. Μάρτι, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συζητήσει το θέμα στην επόμενη συνάντησή της, στις 25 Ιανουαρίου 2011.
Ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι -που συνέταξε την έκθεση- τονίζει ότι, ειδική μονάδα του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), της οποίας ηγείτο ο Χασίμ Θάτσι, ενεπλάκη, στη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο, σε οργανωμένο έγκλημα κυρίως σε θέματα εμπορίας ανθρώπινων οργάνων.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρτι, η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία από πηγές τις υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ και τουλάχιστον τεσσάρων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας του ΝΑΤΟ και των τεσσάρων χωρών-μελών της Ε.Ε. «αναφέρουν συνεχώς το όνομα του κ. Θάτσι και συνεργατών του, ως ‘‘παίκτες-κλειδιά’’ σε δομές οργανωμένου εγκλήματος στο Κόσοβο» υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Ο κ. Μάρτι κατηγορεί τον κ. Θάτσι ότι «προσωπικά διέταξε - και σε ορισμένες περιπτώσεις επέβλεψε - δολοφονίες, κρατήσεις, ξυλοδαρμούς και ανακρίσεις» Σέρβων αιχμαλώτων στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο και έπειτα από τη λήξη του πολέμου, ο κ. Θάτσι και οι συνεργάτες του έκαναν «ξέπλυμα χρημάτων», ασχολήθηκαν με λαθρεμπόριο τσιγάρων και εμπορία ανθρώπων.

«Λαμβάνουμε υπόψη μας, αυτές τις κατηγορίες σοβαρά, αλλά προσκαλούμε τον κ. Μάρτι να διαβιβάσει τα στοιχεία στην EULEX», δήλωσε η εκπρόσωπος της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον, Μάγια Κοτσίγιανσιτς.

Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι «πολλά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όργανα αφαιρέθηκαν από κάποιους φυλακισμένους και μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για να χρησιμοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις».
Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση, η ομάδα του Θάτσι μετέφερε στην Αλβανία Σέρβους αιχμαλώτους, όπου τους δολοφονούσαν και τους έπαιρναν τα όργανα.

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ