Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Γ. Κασιμάτης. Οι όροι του μνημονίου προσβάλουν τον ελληνικό λαό.

Σχετικά με το μνημόνιο και το συνταγματικό δικαίωμα ο Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Γεώργιος Κασιμάτης γράφει:
«Όλος ο κόσμος», γράφει ο καθηγητής, «μιλάει καθημερινά για το «μνημόνιο», με το οποίο παραβιάζονται τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων. Μαζί με το «μνημόνιο» και βάση του μνημονίου είναι η σύμβαση δανείου που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τα 15 κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Οι όροι αυτής της σύμβασης δένουν χειροπόδαρα την Ελλάδα ως κυρίαρχο κράτος, προσβάλλουν και τον ελληνικό λαό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Θα αναφερθώ μόνο σε έναν όρο, από τους πολλούς που εξευτελίζουν την Ελλάδα: τον όρο παραίτησης από την εθνική κυριαρχία. Ναι, όπως το ακούσατε: παραίτηση από την εθνική κυριαρχία υπέρ των δανειστών της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν θα μπορέσει να πληρώσει το χρέος της.
Το σχετικό κείμενο της σύμβασης, υπάρχει σε δύο διατυπώσεις: αναφέρω την πιο απλή: «Ούτε ο δανειολήπτης (δηλαδή η Ελλάδα) ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο σε περίπτωση: δίκης, κατάσχεσης (συντηρητικής ή αναγκαστικής) είτε αναγκαστικής εκτέλεσης και σε οποιαδήποτε περίπτωση άλλης ενέργειας ή διαδικασίας σχετικά με τη σύμβαση».

Σε άλλη θέση της σύμβασης ορίζεται ότι η Ελλάδα παραιτείται από τα δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας «αμετάκλητα και άνευ όρων».
Ένας τέτοιος όρος δεν υπογράφεται ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο. Έναν τέτοιον όρο μόνο ένας shylock μπορούσε να τον σκεφθεί. Τέτοιος όρος μπαίνει για πρώτη φορά σε σύμβαση δανείου στην ιστορία της ανθρωπότητας.

ΠΗΓΗ