Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ο ίδιος ο Ερντογάν δουλεύει για τον διαμελισμό της Τουρκίας

Ο κορυφαίος ηγέτης του κύριου κουρδικού κόμματος της Τουρκίας, Σελαχατίν Ντερμιτάς,  δεσμεύθηκε ότι το κίνημά του δεν θα επιτρέψει τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να προχωρήσει στα σχέδιά του, για τη δημιουργία μιας προεδρικής δημοκρατίας, λέγοντας ότι μια τέτοια αλλαγή θα φέρει στην Τουρκία σε κατάσταση δικτατορίας.
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος – HDP,  δήλωσε τη Δευτέρα ότι το κόμμα του θα είναι εντελώς αντίθετο σε αλλαγές στο σύνταγμα της Τουρκίας, που θα επιτρέψει στον Ερντογάν να ενισχύσει την εξουσία του ως πρόεδρος.
Ο Ερντογάν και το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξη –AKP,  στηρίζονται στην υποστήριξη του HDP, για τα σχέδιά τους, εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουνίου.
Ωστόσο, η καθυστέρηση της Άγκυρας, να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, έχει, προφανώς, οδηγήσει σε μια νέα διαμάχη.
Οι Κούρδοι αποτελούν το 20 τις εκατό του πληθυσμού της Τουρκίας και ο ρόλος τους στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας, των 550 εδρών, είναι ζωτικής σημασίας για τον Ερντογάν.
Ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, ισχυρίζεται το HDP ότι έχουν συμφωνήσει κρυφά να υποστηρίξουν τα σχέδια του AKP για την αλλαγή του συντάγματος, σε αντάλλαγμα για περισσότερες μεταρρυθμίσεις. 
Ωστόσο, οι πρόσφατες παρατηρήσεις του Ερντογάν, σχετικά με την ανακατάταξη του «κουρδικού ζητήματος» στην Τουρκία, έχει εξοργίσει σαφώς τους Κούρδους, οι οποίοι λένε ότι ο Ερντογάν τους αγνοεί, προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη των Τούρκων εθνικιστών στις εκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.