Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Έλληνες με φιλορωσικά αισθήματα δίνουν την δικιά τους απάντηση για τον πόλεμο...πόσο θα διαρκέσει

Οι περισσότεροι Ελληνες ομογενείς του Ντονμπας, έχουν φύγει για την Ελλάδα ή τη Ρωσία, προσπαθώντας να γλυτώσουν από τον πόλεμο. Ωστόσο αυτοί που έμειναν πίσω έχουν στρατευθεί στην υπόθεση των αυτόνομων περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας.
Ελληνικά χωριά στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία -Τα έχουν ισοπεδώσει οι μάχες
Στο ρεπορτάζ του Αποστόλη Αργυράκη για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, αναφέρεται ότι οι Ελληνες ομογενείς τρέφουν κυρίως φιλορωσικά αισθήματα, ωστόσο ελληνικές πόλεις και χωριά βρίσκονται και από τις δύο μεριές της εμπόλεμης ζώνης, με τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό να βρίσκεται στην Μαριούπολη, το σημαντικότερο λιμάνι και βιομηχανικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας που προς το παρόν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου.
Στην κωμόπολη Στίλα ο πληθυσμός είναι κατά 90% ελληνικός, όπως και στο γειτονικό χωριό Χούταρ Πετρόφσκοβο όπου μέχρι πρότινος μαίνονταν αιματηρές μάχες.
Τα χωριά σήμερα δε θυμίζουν σε τίποτα ακμάζουσες ελληνικές κοινωνίες, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν φύγει να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και οι υπόλοιποι που έμειναν πήραν τα όπλα. Μέσα στα χωριά η κατάσταση είναι εξίσου φρικτή, με συνοικίες ολόκληρες να έχουν ισοπεδωθεί από τις μάχες.
«Τη Στίλα, επί ένα μήνα τη βομβάρδιζαν καθημερινά τρεις φορές την ημέρα» εξηγεί η Σβετλάνα Βασιλίεβα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων στο Σταρομπέσεβο, τη μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας.
Τα περισσότερα χωράφια είναι εγκαταλελειμμένα ή σπαρμένα με νάρκες και βόμβες και καθημερινά τα συνεργεία αποναρκοθέτησης καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καθαρίσουν την περιοχή.
Στην περιοχή του Σταρομπέσεβο, που είναι αδελφοποιημένη με το δήμο Αίγινας βρίσκονται τουλάχιστον 7.000 Ελληνες. Εκεί σκοτώθηκαν συνολικά 47 άμαχοι και καταστράφηκαν 480 σπίτια. Πριν τον πόλεμο ζούσαν 51.000 κάτοικοι ενώ τώρα έχουν απομείνει λιγότερα από τα 2/3 του πληθυσμού.
Οσο για το μέλλον της σύρραξης οι οιωνοί είναι μάλλον απαισιόδοξοι όπως επισημαίνει ο Ελληνας γνωστός στρατιωτικός και πολιτικός παράγοντας στο Ντόνετσκ, Αποστόλης, ή «Πάλιτς ο Ελληνας»: «Ο πόλεμος θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Κατά την άποψη μου για άλλα 2-3 χρόνια. Εδώ κοντά στις περιοχές που ελέγχουμε και είμαστε στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τα ουκρανικά στρατεύματα θα κρατήσει σίγουρα μέχρι το καλοκαίρι, αλλά γενικά για 2-3 χρόνια ακόμα.»


Πηγή: Ελληνικά χωριά στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία -Τα έχουν ισοπεδώσει οι μάχες | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/199988/ellinika-horia-stin-proti-grammi-toy-metopoy-stin-oykrania-ta-ehoyn-isopedosei-oi-mahes#ixzz3WRbEdSEw