Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Μέτρα εξόντωσης του Έλληνα πολίτη ! "Μαχαίρι" σε δώρο Πάσχα-επίδομα αδείας-δώρο Χριστουγέννων.

Την περικοπή δώρου Πάσχα κατά 35%,του επιδόματος αδείας κατά 35% και του δώρου Χριστουγέννων κατά 30% αποφασίζει μεταξύ άλλων το υπουργικό συμβούλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς αυτές οι περικοπές ισοδυναμούν με μείωση κατά 65% στον 14ο μισθό και θα εξοικονομήσουν γιά τα κρατικά ταμεία από 700 ως 800 εκατομμύρια ευρώ.Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, αφού προηγουμένως ο πρωθυπουργός θα έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια ο Γ.Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ.
Το απόγευμα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επισκεφτεί και ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος θα του ανακοινώσει ότι οι βουλευτές όλων των κομμάτων θα προσφέρουν όλο το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας τους στο υπό σύσταση Ταμείο Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Χθες μιλώντας σε δραματικούς τόνους στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε με σαφήνεια το στίγμα των μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη η κυβέρνηση και τα οποία θα ανατρέψουν τα μέχρι τώρα κεκτημένα πολλών ετών.

Ο κ. Παπανδρέου αποσαφήνισε ότι παρόμοια μέτρα δεν θα έχει ξαναδει σημειώνοντας πως εάν δεν ληφθούν αυτά τα επιπρόσθετα μέτρα δεν θα κινδυνεύσει μόνο ο 14ος μισθός αλλά το ελληνικό κράτος μπορεί να μην έχει τα χρήματα να πληρώσει τον 5ο ή τον 6ο ή ακόμα και τον 4ο μισθό όπως επίσης και δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις συντάξεις.

Το πρόβλημα της Ελλάδας σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η ύφεση, αλλά ο κίνδυνος χρεωκοπίας εάν το κράτος δεν θα μπορεί στο άμεσο μέλλον να δώσει μισθούς και συντάξεις και επεσήμανε ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι εξωπραγματικό, αλλά άμεσο.

Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου δεν ανέφερε ότι τα μέτρα για τις συντάξεις όπως το πάγωμα στις αυξήσεις σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, ουσιαστικά σημαίνει μείωση των συντάξεων από 15% έως 27%. (Διαβάστε το σχετικό άρθρο )

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά δεν προτίθεται να αφήσει τη χώρα να βουλιάξει όποιο κι αν είναι το πρόσκαιρο κόστος όποιες κι αν είναι οι αντιδράσεις, δηλώνοντας πως “είμαστε σε κατάσταση πολέμου”. Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ κατηγορώντας την οτι φυγομάχησε και ζητώντας περισσότερο θάρρος για να βρεθεί ποιός φταίει για τα χάλι της οικονομίας. "Είναι ώρα όλοι να γυρίσουμε σελίδα. Φτάνουν οι τακτικισμοί", είπε χαρακτηριστικά.

"Οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες που μας αναλογούν. Παρότι δεν ευθυνόμαστε για την τραγωδία είμαστε έτοιμοι ν αναλάβουμε αυτή την ευθύνη. Δεν λιποτακτούμε. Εδω και 5 μήνες, δίνουμε μια καθημερινή μάχη παντού. Η μάχη αυτή δεν είναι μόνο για το μέλλον αλλά και για το παρόν. Για την διάσωση της χώρας. Τα πράγματα έχουν φτάσει στα όριά τους. Μια λεπτή γραμμή χωρίζει το σήμερα με το τώρα", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αποφασισμένος για τα νέα σκληρά μέτρα λέγοντας : "Θα προχωρήσω σε κάθε απόφαση που χρειάζεται για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Να βάλουμε τις βάσεις για μια πιο δίκαιη Ελλάδα του αύριο.

Σήμερα έχει τρωθεί η κυριαρχία μας από την επιτήρηση μέχρι και τις βουλήσεις των διεθνών αγορών και των πιστωτων μας. Ποτέ δεν στάθηκα μπροστά στους πολίτες με μισόλογα. Ναι θα χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα.

Πληρώνουμε την έλλειψη αξιοπιστίας της προηγούμενης κυβέρνησης". Ο κ. Παπανδρέου όμως κατηγόρησε και την ΚΟΜΙΣΙΟΝ, η οποία όπως είπε αποδεχόταν στοιχεία και τώρα απολογείται για το τι δεν έκανε για να σταματήσει τον κατήφορο της ελληνικής οικονομίας!

"Τώρα", είπε "χρειαζόμαστε την στήριξη των εταίρων μας που όμως για να μας την παράσχουν θα πρέπει να πείσουν τους δικούς τους πολίτες, οτι οι έλληνες κάνουν αυτά που πρέπει". "Κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα", είπε ο κ. παπανδρέου. "Εκεί μας έφτασαν με τις πολιτικές τους οι προηγούμενοι. Η αξιολόγηση υπάρχει και θα υπάρχει αμείλικτη και καθημερινή!"

Ο κ.Παπανδρέου είπε οτι η εικόνα αυτή μας αδικεί και επανέλαβε οτι πρέπει σήμερα να πάρουμε δύσκολες, σκληρές αποφάσεις, αποφάσεις που αδικούν. Είναι αναγκαιότητα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα. Μόνοι μας. Δεν φταινε οι άλλοι λαοι της Ευρώπης."

Ο κ. Παπανδρέου θέλοντας να δώσει μία εικόνα της τραγικής κατάστασης δήλωσε ότι το δημόσιο χρέος φθάνει τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, έχοντας αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Όπως σημείωσε οι τακτικές δαπάνες του δημοσίου πχ οι συντάξεις κ.α. κοστίζουν στο κράτος 100 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα μισά η Ελλάδα πρέπει να τα δανειστεί, αλλά σημείωσε πως “κάθε χρόνο δαπανούμε όλο και περισσότερο, ενώ εισπράττουμε όλο και λιγότερα”.

Αυτό το γεγονός, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως έχει οδηγήσει την Ελλάδα να δανείζεται με πολύ μεγαλύτερα επιτόκια αναφέροντας ως παράδειγμα ότι η Ελλλαδα εάν πάρει δάνειο 5 δισεκατομμύρια ευρώ θα πληρώσει 750 εκατομμύρια ευρώ περισσότερους τόκους από ότι θα πληρώσει η Γερμανία.

Με τη φράση “δεν πάει άλλο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι. Οι πιστωτές μας δεν μας δίνουν άλλο χρόνο”, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως τα έσοδα του κράτους αυξήθηκαν κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ, την ώρα που οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 23 δισεκατομμύρια.

Δεν θα επιτρέψω την σπατάλη
Ο πρωθυπουργός, είπε σε αυστηρό ύφος οτι δεν θα ανεχθεί από κανέναν στην κυβέρνησή του να παρακάμψει τους νόμους ή να λιγοψυχήσουν στην μάχη για τα προνόμια.

"Δεν μ' ενδιαφέρει εάν ο πλούτος που κρύβουν είναι σε οffshore. Δεν θα επιτρέψω να αφήσουμε τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους να δυσκολεύονται να τα βγαλουν περα και όσοι πλουτίζουν να τα πίνουν εις υγείαν του κορόιδου. Οι μερες οι μηνες που θα έρθουν δεν θα είναι εύκολοι αλλά θελω να ειναι δύσκολοι για όσους πλουτίζουν σε βαρος του δημοσίου. Βάζουμε απέναντί μας τον πλούτο που χτίστηκε μέσα απο πλιάτσικο στα χρήματα των σημερινών και των μελλοντικών γενεών".

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε την συμβολή όλων των πολιτών να αποκαλύπτουν περιπτώσεις όπου δεν γίνονται περικοπές αλλά γίνονται σπατάλες. "Σήμερα λύγισε το Δημόσιο κάτω απ' τη λογική της σπατάλης και της κατάχρησης", είπε χαρακτηριστικά.

http://www.sigmalive.com/