Narcotics Control Strategy Report” στην οποία επισημαίνονται οι προσπάθειες των χωρών για την αντιμετώπιση του διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών για το έτος 2009.
Σύμφωνα με την Έκθεση του State Department, η πΓΔΜ δεν είναι ούτε κύριος παραγωγός ούτε μείζων περιφερειακός κόμβος διακίνησης παράνομων ναρκωτικών. H Έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο αναφορικά με την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2009 αυξήθηκαν στην πΓΔΜ οι κατασχέσεις παράνομων ναρκωτικών. Σύμφωνα με την Έκθεση, οι αρχές της πΓΔΜ συνεργάστηκαν για το ζήτημα των ναρκωτικών με τους ομολόγους τους από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.
Το State Department υπογραμμίζει επίσης ότι καλλιεργείται παράνομα μαριχουάνα σε χωράφια στη βορειοδυτική πΓΔΜ, ενώ μικρές ποσότητες μαριχουάνας καλλιεργούνται για προσωπική χρήση στη νότια πΓΔΜ, όπου το κλίμα είναι κατάλληλο. «Η ‘Μακεδονία’ παράγει νόμιμο παπαρουνόσπορο και εκχύλισμα παπαρουνόσπορου σε περίπου 1000 εκτάρια του εδάφους της, αλλά σε μη επαρκείς ποσότητες για τη φαρμακοβιομηχανία της χώρας. Ως αποτέλεσμα, εισήχθη ποσότητα παπαρουνόσπορου με επίσημη αδεία», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση του State Department σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου MAKFAX, στην Έκθεση του State Department επισημαίνεται ότι οι χώρες των Βαλκανίων αποτελούν τμήμα της ζώνης διακίνησης ναρκωτικών η οποία αποκαλείται “Balkan Route” ενώ επίσης υπογραμμίζεται ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο σχεδιάζει την επιβολή κυρώσεων σε περίπου 60 χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τουρκία και η Ελβετία.
Διαφορετική εικόνα
Γίνεται σαφές από την Έκθεση ότι το αμερικανικό State Department, για δικούς του λόγους «καθαρίζει» τα Σκόπια από κατηγορίες για την διαμετακόμιση των ναρκωτικών. Αγνοούμε τους λόγους αυτής της επιλογής, ωστόσο είναι σαφές σε όσους έχουν και μικρή μόνο παρουσία στη χώρα αυτή, ότι η διακίνηση είναι καθημερινό φαινόμενο. Ως το 2005 περίπου, οι μεγάλοι διακινητές από την Τουρκία στα Αλβανικά και τα παράλια του Μαυροβουνίου ήταν σχεδόν αποκλειστικά αλβανικής καταγωγής αλλά τα τελευταία χρόνια, αυξάνεται ο αριθμός των διακινητών σλαβικής καταγωγής, με την υποστήριξη των άλλοτε κραταιών συμμοριών της Σερβίας, που έχουν μετακινηθεί προς νότο.