* Για λόγους οικονομικούς, καλείται ο Γιώργος Παπανδρέου, να διατάξει την απόσυρση της ΕΛΔΥΚ από την Κύπρο!
* Μήπως αύριο προταθεί για λόγους οικονομίας απόσυρση του ελληνικού στρατού και από τα ελληνικά νησιά;
* Πόσο κοντά στην εθνική μειοδοσία βρίσκεται η πρόταση αυτή;
Με πρόσχημα τη δυσχερή οικονομική θέση της χώρας, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μελετά τη δραστική μείωση της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), ενέργεια η οποία θα έχει ανυπολόγιστες στρατιωτικο-διπλωματικές
συνέπειες.Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Real News υπάρχουν εισηγήσεις για αποκάκρυνση του 30% των οπλιτών της ΕΛΔΥΚ στο πλαίσιο των περικοπών του υπουργείου για το προσωπικό που υπηρετεί εκτός συνόρων.
Στην ΕΛΔΥΚ (σχηματισμός επιπέδου Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας) υπηρετούν σήμερα 950 Ελλαδίτες, όπως προβλέπουν οι Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου, με λειτουργικές δαπάνες χαμηλότερες του ενός εκατ. ευρώ….»»»
Η ΕΛΔΥΚ διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός (61 άρματα μάχης Μ-48Α5 MOLF, τουλάχιστον 80 ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΙΙ και σημαντικό αριθμό πυροβόλων) ενισχύοντας την αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς.
Οι απαράδεκτες αυτές εισηγήσεις δεν εντάσσονται σε κάποιο γενικότερο αμυντικό σχεδιασμό και αναπόφευκτα, εν μέσω συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, δημιουργούν συνειρμούς με την απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας το 1968, όταν οι σαφώς υπέρτερες κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τη βελτίωση των υποδομών τους και την ανανέωση του παλαιότερου υλικού.
Οποιαδήποτε κατ΄ελάχιστο μείωση της δύναμης της ΕΛΔΥΚ σημαίνει ότι η Αθήνα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις Συνθήκες Εγγυήσεως, δημιουργώντας μείζον πολιτικό ζήτημα και φυσικά αποτελεί μερικώς προδοσία προς τον Κυπριακό Ελληνισμό, ο οποίος θα βρεθεί σε δυσχερή στρατιωτική θέση έναντι των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Σαφέστατα, οι οικονομικοί εγκέφαλοι που εκπόνησαν το συγκεκριμένο σχέδιο, απέχουν παρασάγγας από την ιστορία και την πραγματικότητα και δεν μπορούν να κατανοήσουν τα αυτονόητα που επιβάλλουν την συνέχιση της ύπαρξης της ΕΛΔΥΚ απέναντι στον τουρκικό στρατό κατοχής.
Πόσο κοντά στην εθνική προδοσία βρίσκονται οι “εγκέφαλοι” αυτού του κατάπτυστου οικονομικού σχεδίου; Καθόλου κοντά, είναι η σωστή απάντηση. Έχουν ξεπεράσει τα σαφή όρια της εθνικής μειοδοσίας τη στιγμή εκείνη που τόλμησαν να σκεφτούν την απογύμνωση της Κύπρου και την εγκατάλειψή της στα σχέδια της Άγκυρας. Τη στιγμή μάλιστα που εργάστηκαν προκειμένου να υλοποιήσουν (στα χαρτιά) την αποχώρηση της ΕΛΔΥΚ, είχαν παραβιάσει οποιοδήποτε ηθικό (και ίσως νομικό) έρεισμα και οφείλει ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός να διατάξει σχετική έρευνα προκειμένου να αποκαλυφθούν πιθανοί απώτεροι σκοποί της πρότασης αυτής.
Μήπως αύριο, οι ίδιοι “εγκέφαλοι” προτείνουν και την αποχώρηση του ελληνικού στρατού από κάποια ελληνικά νησιά, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες του κράτους, αδιαφορώντας για την υποχρέωση της κυβέρνησης που αναφέρεται σε προάσπιση των εθνικών συμφερόντων; Διόλου απίθανο, αφού η “αρχή” δείχνει να γίνεται στην Κύπρο, η οποία για κάποιους θεωρείται, μάλλον, βάρος που δεν αντέχουν να σηκώνουν πλέον…
πηγη:ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ