ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υβριστικά συνθήματα στους τοίχους, κατεστραμμένα αντικείμενα και άδεια ράφια κυλικείου από είδη συνολικής αξίας 10.000 ευρώ, άφησαν πίσω τους οι ομάδες των νεαρών που είχαν καταλάβει το κτίριο της πρυτανείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η κατάληψη έληξε χθες το μεσημέρι, όταν οι νεαροί βγήκαν από το κτίριο για να συμμετάσχουν στην πορεία που είχαν προαναγγείλει και οι υπάλληλοι της πρυτανείας μπήκαν στο ισόγειο του οκταώροφου κτιρίου που επί έξι ημέρες ήταν στη διάθεση των ατόμων που διαμαρτύρονταν για την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Υπάλληλοι και πρυτανικές αρχές αντίκρισαν «έργα βανδάλων» μέσα και έξω από το κτίριο, καθώς οι άγνωστοι είχαν αφαιρέσει όλα τα είδη του κυλικείου, είχαν αφοδεύσει στο πάτωμα και είχαν προκαλέσει ζημιές στους τοίχους, στο σύστημα ασφάλειας και στις εντοιχισμένες πλάκες με τα ονόματα των διατελεσάντων πρυτανικών αρχών.
Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της πρυτανείας, οι καταληψίες εκτός από το κυλικείο έκλεψαν και την προτομή του Αριστοτέλη, ενώ έκαψαν την ελληνική σημαία που βρισκόταν στην είσοδο και ανήρτησαν τη δική τους. Εκτεταμένες καταστροφές πάντως σε γραφεία του κτιρίου δεν αναφέρθηκαν.
Εξι μέρες
Η κατάληψη του κτιρίου είχε ξεκινήσει το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη.
Ομάδες εξωπανεπιστημιακών νεαρών, 20-30 άτομα, μπήκαν στον χώρο του πανεπιστημίου και με τη χρήση φορητής γεννήτριας και ηλεκτρικών αλυσοπρίονων έκοψαν τις μπάρες στις πύλες εισόδου στην Αγίου Δημητρίου και την Εγνατία Οδό.
Εφαρμόζοντας προηγούμενες αποφάσεις της Συγκλήτου που προέβλεπαν σε περίπτωση καταστροφής υποδομών επέμβαση δημόσιας δύναμης, οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν την επέμβαση της αστυνομίας, έγινε άρση του ασύλου και παρουσία εισαγγελέα μια διμοιρία των ΜΑΤ μπήκε στον πανεπιστημιακό χώρο και καταδίωξε τους νεαρούς χωρίς να γίνουν συλλήψεις.
Μετά την αποχώρηση των αστυνομικών, ομάδες νεαρών, περίπου 30 άτομα, κατέλαβαν το κτίριο της πρυτανείας διαμαρτυρόμενοι για την άρση του ασύλου.
Ανακοίνωση
Η κατάληψη δεν υποστηρίχθηκε πάντως από κανένα σύλλογο φοιτητών, αλλά συμμετείχαν σε αυτήν άτομα που δήλωναν φοιτητές και εκπροσώπησαν τους καταληψίες σε προχθεσινή συνάντηση με συνδικαλιστές πανεπιστημιακών υπαλλήλων που ζήτησαν από τους νεαρούς να αποχωρήσουν για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες και να πληρωθούν. Σε ανακοίνωση που υπογράφεται από την «Κατάληψη της πρυτανείας» αναφέρεται ότι «η κατάληψη αποτέλεσε για 6 μέρες το κέντρο του συντονισμού της δράσης αγωνιζόμενων ανθρώπων που επιχείρησαν μέσω των δράσεων που οργανώθηκαν να ανοίξει το ζήτημα του ασύλου και να τονίσει ότι το θέμα δεν αφορά την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά όλους τους καταπιεσμένους».
Ικανοποιημένος για τη λήξη της κατάληψης, αλλά και το ότι υπήρξε ευρύτατη αποδοχή για την άρση του ασύλου, όπως αυτή έγινε με βάση τις προηγούμενες αποφάσεις τις Συγκλήτου, δήλωσε χθες ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Αναστάσιος Μάνθος. Ο πρύτανης χαρακτήρισε το θέμα των ζημιών περισσότερο ηθικό παρά υλικό. Η νομική υπηρεσία του πανεπιστημίου αναμένεται να εξετάσει το θέμα των μηνύσεων κατά αγνώστων για τις κλοπές.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ