Το ψυχρό κλίμα που αναπτύχθηκε τον τελευταίο μήνα μεταξύ Αθήνας και Φαναρίου τείνει να γίνει… πολεμικό, παρά τις διαψεύσεις που διαρρέουν και από τις δύο πλευρές για να πέσουν, στο πνεύμα της Σαρακοστής, οι τόνοι.
H απόφαση που έλαβε στα μέσα της εβδομάδας το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου, έβαλε, κατά πολλούς, «τα πράγματα στη θέση τους» ή, κατʼ άλλους, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για να ανοίξει για τα καλά το μεγάλο θέμα των ιερών κανόνων και των νόμων του κράτους. Ακόμη και εκείνοι που μέχρι πριν από μερικές μέρες επέμεναν ότι δεν υπάρχει κανένα μεγάλο πρόβλημα ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τώρα ανέκρουσαν πρύμναν.
Η απόφαση του Δευτεροβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση του Μπεζενίτη ήταν μια ακόμη απόδειξη ότι η κατάσταση είναι τεταμένη. Ήταν όμως, όπως σχολιάζουν γνώστες του εκκλησιαστικού χώρου, και μια μεγάλη ευκαιρία για τον Αρχιεπίσκοπο και την πλειοψηφία της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να στείλουν ένα μήνυμα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκφράζοντας και τη δυσφορία τους για όποιον αμφισβητήσει το αυτοκέφαλο.
Παρά τις επίμονες και πολύωρες προσπάθειες του Ιωαννίνων και του Περιστερίου ο Αρχιεπίσκοπος, με τη στήριξη των υπολοίπων Μητροπολιτών (κυρίως του Σπάρτης και του Σταγών) και την ουδετερότητα του Φιλίππων και του Μεγάρων, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την έφεση του πρώην Αττικής Παντελεήμονα. Όσοι παρακολουθούν τα εκκλησιαστικά εκ του σύνεγγυς θα θυμούνται ότι ο Μπεζενίτης ζητεί «αποκατάσταση», δηλαδή να επανέλθει από μοναχός στις τάξεις των αρχιερέων, έστω και ως «πρώην». Με αυτήν την απόφαση οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος κάνουν «μια ακόμη χάρη» στο Φανάρι, που επέμενε να τον δικάσουν και σε δεύτερο βαθμό, για να μπορέσει στη συνέχεια το Πατριαρχείο να αναλάβει αυτό να «καθαρίσει», όπως επιμένουν να λένε πολλοί Μητροπολίτες, το όνομα του πρώην Αττικής.
Μπούμερανγκ
Όμως αυτή η απόφαση, λένε εκκλησιαστικές πηγές, δεν ανοίγει μόνο τον δρόμο για την αποκατάσταση του πρώην Αττικής Παντελεήμονα. Φέρνει, επίσης, σε δύσκολη θέση το Πατριαρχείο, που δείχνει απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση να τραβά το σκοινί, απαιτώντας από τη… θυγατέρα Εκκλησία να αγνοήσει τους νόμους του ελληνικού κράτους (κάτι που, παρομοίως, δεν διανοείται να κάνει σε καμία περίπτωση το Πατριαρχείο στη γειτονική χώρα). Οι περισσότεροι αρχιερείς σε επικοινωνία που έχουν με κυβερνητικά στελέχη αλλά και με πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης «βλέπουν» ότι η πλάστιγγα γέρνει προς το μέρος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Τη στάση του Πατριαρχείου δεν φαίνεται να κατανοεί μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου και, όπως επισημαίνουν εκκλησιαστικοί παράγοντες, αν επιμείνει σε μικρότερης σημασίας ζητήματα (τουλάχιστον αυτήν την περίοδο, που τα προβλήματα σε όλα τα μέτωπα είναι τεράστια), θα απομονωθεί.
Και στο υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θέλουν ούτε να ακούσουν αυτήν την περίοδο που υπάρχει κοινωνική αναστάτωση για νέα κόντρα μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Ακούγεται μάλιστα έντονα ότι συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη απείλησαν με διακοπή των όποιων (ελάχιστων πια, είναι η αλήθεια) κρατικών επιχορηγήσεων αν συνεχίσουν να τραβούν την κατάσταση στα άκρα, ενώ κάποιοι άλλοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται την τακτική του Σεραφείμ και τον αγώνα του Χριστόδουλου τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Ανυποχώρητος
Με τον «αέρα» της στήριξης ιεραρχίας και πολιτικού κόσμου ο Αρχιεπίσκοπος δεν δείχνει πάντως διατεθειμένος να κάνει πίσω και ήδη λένε ότι σχεδιάζει στην προγραμματισμένη ιεραρχία του Οκτωβρίου να προχωρήσει, παρά τις ενστάσεις του Φαναρίου, σε εκλογές στη διχοτομημένη Μητρόπολη Αττικής.
Και όσο δεδομένο θεωρείται από την πλευρά της Αθήνας ότι η Ελλαδική Εκκλησία θα προχωρήσει στις αποφάσεις της για την Αττική, «είτε συμφωνεί το Πατριαρχείο είτε όχι», άλλο τόσο θεωρείται σίγουρη και η αποκατάσταση του πρώην Αττικής, μετά την πρώτη (ύστερα από έναν και παραπάνω αιώνα) δίκη Μητροπολίτη της Ελλάδος, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο…