Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Ρ.Καντίροφ: «Απελευθερώθηκε το 98% της Μαριούπολης» – Το ρωσικό πυροβολικό ισοπεδώνει το Azovstal


Ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο λιμάνι της πόλης (βίντεο)

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας και αρχηγός του τσετσενικού εκστρατευτικού σώματος στην Μαριούπολη Ραμζάν Καντίροφ, ανακοίνωσε σήμερα ότι το 98% της Μαριούπολης έχει απελευθερωθεί και η μόνη περιοχή που έχει απομείνει υπό τον έλεγχο του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ είναι το Αζόφσταλ, η αλλιώς η βιομηχανική ζώνη της πόλης.

Οι Ουκρανοί έχουν μετατρέψει το συγκρότημα σε φρούριο και πλέον οι Ρώσοι κατέληξαν στην απόφαση να το ισοπεδώσουν με συνεχόμενα πυκνά πυρά πυροβολικού.

Όπως αναφέρουν οι ανθρώπινες «ασπίδες» αμάχων που χρησιμοποιούσαν οι Ουκρανοί όλο αυτό το διάστημα έχουν μειωθεί αισθητά και είναι πιο εύκολο για τις ρωσικές δυνάμεις να δράσουν με πλήρη ισχύ.

Σήμερα για πρώτη φορά, ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στο λιμάνι της Μαριούπολης. Δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα κατάληψη του λιμανιού καθώς παραμένουν εντός του εχθρικά στοιχεία.


Το Τάγμα Αζόφ δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις ρωσικές δυνάμεις και αποδείχτηκε πολύ δύσκολη υπόθεση η εξουδετέρωσή του.

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πόσα στελέχη του Τάγματος έχουν επιβιώσει και βρίσκονται οχυρωμένα στο Αζόφσταλ, καθώς οι απώλειές του είναι πολύ μεγάλες.


Οι Ρώσοι υπολογίζουν πως από την αρχική δύναμη των 14.000 μαχητών έχουν απομείνει περίπου 3.000.

Αν και η Μαριούπολη θεωρείται ότι έχει απελευθερωθεί, αυτό δεν θα είναι κατοχυρωμένο όσο δεν εξουδετερώνεται και η τελευταία εστία αντίστασης στην πόλη.