Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Η τουρκική Δικαιοσύνη αθωώνει τον Γκρίζο Λύκο φονιά του Ρώσου πιλότου

Αν και συνελήφθη από την τουρκική Αστυνομία ο Τούρκος τζιχαντιστής – Γκρίζος Λύκος Αλπασλάν ΤσελίκΑλπαρσλάν ΤσελίκAlparslan Çelik), ο οπλαρχηγός που ανέλαβε την ευθύνη για τον φόνο του Ρώσου πιλότου του SU-24,
που καταρρίφθηκε από τουρκικά μαχητικά στις 24 Νοεμβρίου 2015, δεν του αποδόθηκαν κατηγορίες από τις τουρκικές Αρχές για φόνο,
 όπως θα γινόταν σε κάποιο πολιτισμένο κράτος του κόσμου.
Μιλώντας στο ρωσικό Sputnik ο δικηγόρος του Τσελίκ, Μουράτ Ουστουντάνγκ, είπε ότι ο πελάτης του αν και ρωτήθηκε από εισαγγελέα της Σμύρνης σχετικά με τον φόνο του Ρώσου πιλότου Όλεγκ Πεσκόφ, την ώρα που εκείνος έπεφτε με το αλεξίπτωτο, δεν του ασκήθηκε κάποια δίωξη για αυτή την κατηγορία.
«Στο γραφείο του εισαγγελέα ο πελάτης μου ζητήθηκε να δώσει λεπτομερή κατάθεση, συμπεριλαμβανομένου και του φόνου του Ρώσου πιλότου, αλλά καμία κατηγορία δεν του απαγγέλθηκε. Η σύλληψη του πελάτη μου δεν συνδέεται με αυτή την υπόθεση», είπε ο Ουστουντάνγκ στο Sputnik.
Ο δικηγόρος πρόσθεσε ότι είναι αδύνατο να καθοριστεί ποιος ακριβώς είναι ο υπεύθυνος για τον φόνο του Ρώσου πιλότου, καθώς τα γεγονότα έλαβαν χώρα σε εμπόλεμη ζώνη με εκατοντάδες ανθρώπους να εμπλέκονται στη μάχη.
«Δεδομένου αυτού, οι κατηγορίες εις βάρος του πελάτη μου σχετικά με αυτόν τον φόνο είναι αβάσιμες και αναπόδεικτες», εξήγησε ο δικηγόρος του Τσελίκ μιλώντας στο Sputnik.
Στις 3 Απριλίου το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι ο Τσελίκ ομολόγησε την ενοχή του για τον φόνο του πιλότου ενώπιον της Δικαιοσύνης, αλλά από ό,τι φαίνεται αυτή η ομολογία δεν αφορά την τουρκική Δικαιοσύνη.
Ο Τσελίκ συνελήφθη στη Σμύρνη μαζί με ακόμα 13 «συναγωνιστές» του ενώ έτρωγαν σε εστιατόριο.
Ήταν βαριά οπλισμένοι και για αυτό ειδοποιήθηκε η Αστυνομία από ανθρώπους που είδαν μια πάνοπλη συμμορία να γευματίζει δημοσίως σαν να μην τρέχει τίποτα.
Η τουρκική Αστυνομία που έφτασε στο σημείο συνέλαβε τον Τσελίκ και τη συμμορία του για παράνομη οπλοκατοχή.
Φυσικά και οι Τούρκοι αστυνομικοί δεν συνειδητοποίησαν ποιους έπιασαν, αλλιώς ούτε καν θα είχαν ανταποκριθεί στην κλήση.
Μετά ήταν αργά για να τους αφήσουν, αφού η είδηση διέρρευσε διεθνώς στον Τύπο, και έτσι άρχισε η παρωδία τουρκικής δικαιοσύνης.
Πέρα από την παράνομη οπλοκατοχή ο Τσελίκ είναι ύποπτος για υπεξαίρεση χρημάτων που είχαν συγκεντρωθεί για τους Τουρκμένους της Συρίας, για διακίνηση πλαστών χαρτονομισμάτων και ότι διοργάνωνε απόδραση από φυλακές.
«Όλοι τους [οι 13 συλληφθέντες] είναι Τούρκοι πολίτες που γνωρίστηκαν ενώ πολεμούσαν στη Συρία. Ανέπτυξαν στενές φιλικές σχέσεις στη Συρία στηριγμένες στις εθνικιστικές ιδέες», είπε ο δικηγόρος του Τσελίκ, αναφερόμενος στην «παρέα» των Γκρίζων Λύκων που συνελήφθη να συντρώγει πανόπλη.
Ο δικηγόρος του Τσελίκ ενημέρωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν κατηγορίες που να αφορούν τη συμμετοχή των ανδρών αυτών στον πόλεμο στη Συρία.
Όπως εξήγησε, υπάρχουν πάμπολλοι νεαροί Τούρκοι που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό και όχι μόνο στη Συρία αλλά και σε άλλες χώρες για να συμμετάσχουν σε διάφορους πολέμους.
Όταν εμείς ως TRIBUNE κατηγορούμε το καθεστώς Ερντογάν ως «διεθνή τρομοκράτη», ίσως να θεωρούμαστε υπερβολικοί, αλλά βλέπετε ότι οι ίδιοι οι Τούρκοι τα ομολογούν ως απολύτως φυσιολογικά.
celik
Ο Τσελίκ έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τα τουρκικά F-16, βγήκε στα κανάλια και στο διαδίκτυο και δήλωσε στις κάμερες ότι αυτός και οι άνδρες του, Τούρκοι εθελοντές στο πλευρό των Τουρκμένων της Συρίας, σκότωσαν τον Ρώσο πιλότο.
Όπως είχε παινευτεί, την ώρα που ο Ρώσος πιλότος έπεφτε με το αλεξίπτωτο εκείνοι άνοιξαν πυρ κατά πάνω του.
Μάλιστα έδωσαν και βίντεο στο διαδίκτυο από τα πυρά τους προς τον πιλότο ενώ έπεφτε από τον ουρανό.
Ο Τσελίκ δεν είναι ισλαμιστής. Είναι Γκρίζος Λύκος, είναι δηλαδή ακροδεξιός εθνικιστής. Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται στην Τουρκία έχει «παραχθεί» μια νέα γενιά ακροδεξιών, «πάντρεμα» του παραδοσιακού ακροδεξιού Κεμαλισμού με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό.
Πολλοί από αυτούς τους «νέας κοπής» Γκρίζους Λύκους έχουν σπεύσει εθελοντές στη Συρία και μάχονται στις γραμμές τζιχαντιστικών οργανώσεων ή έχουν συστήσει αμιγείς τούρκικες συμμορίες, μαζί με Τουρκμένους, για την προστασία -υποτίθεται- των τουρκμενικών πληθυσμών στη βορειοδυτική Συρία.

celikΟ Τσελίκ και η αγέλη του από Γκρίζους Λύκους στο έδαφος της Συρίας παριστάνοντας τους… αντάρτες. Όπως διακρίνετε, κάνουν τον χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων.

Το πόσοι είναι οι Τουρκμένοι στη Συρία αποτελεί γρίφο. Επισήμως υπολογίζονται σε 100.000 με 200.000.
Ωστόσο, οι ίδιοι οι Τουρκμένοι εθνικιστές ισχυρίζονται ότι είναι πολλοί περισσότεροι, μεταξύ 750.000 και 3.500.000 εκατομμύρια.
Ισχυρίζονται ότι πολλοί συμπατριώτες τους εξαραβίστηκαν αλλά αυτό δεν τους κάνει και Άραβες.
Ωστόσο, οι μεγάλες αποκλίσεις στους αριθμούς που δίνουν, φανερώνουν ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν ιδέα πόσοι είναι και απλώς προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
Οι Τουρκμένοι ή Τουρκομάνοι είναι τουρκική φυλή, ή μάλλον τουρκικές φυλές, πρώην νομάδες, για αυτό και τους συναντάμε διάσπαρτους στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στον βόρειο Καύκασο και φυσικά στο Τουρκμενιστάν.
Οι Τουρκμένοι ήταν πάντα ενάντια στο μπααθικό καθεστώς του πατέρα αλλά και του υιού Ασαντ, λόγω και της απαγόρευσης που τους είχε επιβάλει η Δαμασκός να μιλάνε τη γλώσσα τους.
Από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Συρία εντάχθηκαν στο πλευρό της ένοπλης ισλαμιστικής αντιπολίτευσης και τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύτηκαν, εξοπλίστηκαν και ενισχύθηκαν από την Τουρκία.
Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ και φωτογραφίες από κομβόι της ΜΙΤ που μετέφερε όπλα και πυρομαχικά εντός συριακού εδάφους στους Τουρκμένους ενόπλους.
Αναφορές κάνουν λόγο για στρατόπεδα εκπαίδευσης 10.000 Τουρκμένων εντός συριακού εδάφους από στελέχη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων.
Άνδρες σαν τον Τσελίκ είχαν και συνεχίζουν να έχουν άμεση εμπλοκή στην εκπαίδευση και οργάνωση των ένοπλων τουρκμενικών ομάδων, υπό την αιγίδα της Τουρκίας.
Στην πραγματικότητα οι Τουρκμένοι και οι Τούρκοι «εθελοντές» συνιστούν τουρκικό στρατό στο έδαφος της Συρίας «συγκαλυμμένο» υπό τον «αντάρτικο» μανδύα.
Σύμφωνα με το γραφείο του Εισαγγελέα της Σμύρνης, ο Τσελίκ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 2,5 ετών (δηλαδή θα αφεθεί ελεύθερος) και χρηματικό πρόστιμο 2.000 τουρκικών λιρών, δηλαδή 620 ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία είχε απαιτήσει από την Τουρκία να συλληφθεί και να τιμωρηθεί ο Τσελίκ, ως ένδειξη καλής θέλησης από την πλευρά της Άγκυρας.
Από ό,τι φαίνεται η Άγκυρα δεν έχει καμία διάθεση να τα βρει με τη Ρωσία και ούτε να καταδικάσει τον «ήρωά» της για τον φόνο του Ρώσου πιλότου.