Κυριακή 10 Μαΐου 2020

«Τα τουρκικά UAV έκαναν την Ελλάδα νευρική»- Gazete Vatan



«Έκαναν την Ελλάδα νευρική καθώς τα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα πετούν στα σύνορα της Θράκης, στις ακτές του Αιγαίου  και στην Κύπρο και αποφάσισε να νοικιάσει  δύο ισραηλινά UAV τύπου ‘2 HERON-Mk2’», γράφει η τουρκική ‘Gazete Vatan’.
Προσθέτει ότι η Ελλάδα πλήρωσε 40 εκατομμύρια ευρώ για τα δύο ισραηλινά UAV τα οποία θα χρησιμοποιήσει για τρία χρόνια.
Η Τουρκία- συνεχίζει το δημοσίευμα- παρήγαγε το εντόπιο εθνικό UAV [İHA- μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα] που είναι οι πιο σημαντικοί εκπρόσωποι των αεροπορικών δυνάμεων στην περιοχή. Τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται ειδικά στις επιχειρήσεις στη Συρία και αποδείχθηκαν ανώτερα τόσο στην καταστροφή στόχων όσο και στις δραστηριότητες εξερεύνησης και παρατήρησης.
Τα τουρκικά UAV [İHA]  και ένοπλα UAV [ SİHA] έλκυσαν την προσοχή του κόσμου.
Τα τουρκικά UAV πετούν και ανιχνεύουν στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, της Μεσογείου και του Έβρου από πέρυσι. Αυτές οι εξελίξεις δημιούργησαν ένα σημαντικό πρόβλημα στο ελληνικό αμυντικό σύστημα. Η Ελλάδα έπρεπε να απογειώσει τα F-16 της για να αναχαιτίσει τα τουρκικά UAV στο Αιγαίο.

Αυτό έφερε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. Τα στελέχη που ασχολούνται με τα ελληνικά αμυντικά σχέδια δεν μπορούσαν να αποφασίσουν εδώ και καιρό πώς να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά UAV, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Δύο πολύ παλιά μοντέλα UAV που είχε η Ελλάδα δεν έδιναν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για 3 UAV τύπου Reaper.
Ωστόσο, ως λύση έκτακτης ανάγκης, προτιμήθηκε να νοικιάσει 2 Heron Mk2 από το Ισραήλ.
Παράδοση σε έξι μήνες
Η συμφωνία με το Ισραήλ έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω του κορωνοϊού. Η Ελλάδα θα πληρώσει την τιμή της ενοικίασης των UAV που θα παραδοθούν μέσα σε έξι μήνες σε 3 δόσεις.

Τα UAV θα χρησιμοποιηθούν- συνεχίζει το δημοσίευμα-  για την ασφάλεια των συνόρων σε Αιγαίο και Έβρο. Η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα αγοράς 2  ισραηλινών UAV, εάν το επιθυμεί μετά τη λήξη της συμφωνία ενοικίασης.

«Ελπίζουμε να υπογράψουμε περισσότερες συμφωνίες με την Ελλάδα που θα βοηθήσουν σε θέματα ασφάλειας, όπως και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Γιαΐρ Κούλας  επικεφαλής του Οργανισμού Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Ισραήλ, ο οποίος μίλησε για τη συμφωνία. (Hürriyet).
Gazete Vatan

The Hellenic Information Team
             
 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος