Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Εταιρείες τουρκικών συμφερόντων «εισβάλλουν» στα ελληνικά υδατοδρόμια με στόχο το... Αιγαίο



Δεν έχει γίνει κατανοητό στην Αθήνα και στα εγχώρια ΜΜΕ ότι η Τουρκία άσχετα με τα ευχολόγια περί οικονομικής κατάρρευσης πετύχαινει αποτελέσματα που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο:


«Εισβάλλει» στην Ελλάδα  ως υπεργολάβος και σε δημόσια  έργα.  Ευρωπαϊκές εταιρείες  τουρκικών συμφερόντων  ετοιμάζονται  να  πλειοδοτήσουν για την χρήση / εκμετάλλευση των υδατοδρομίων στα νησιά μας.


Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη έχει άμεση σχέση με την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα στο Αιγαίο. 

Η διασύνδεση των υδατοδρομίων, οι αεροδιακομιδές με υδροπλάνα - ασθενοφόρα σε Κυκλάδες, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα, η αναγκαιότητα ίδρυσης του μητροπολιτικού υδατοδρομίου στην Αττική, η ανάγκη διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και με τα παράλια της Τουρκίας, καθώς και τα νέα τουριστικά προϊόντα που θα δημιουργηθούν αποτελούν στρατηγικό στόχο της Τουρκίας. Το έχουμε καταλάβει αυτό;

Οσο μεγαλύτερο είναι το δίκτυο υδατοδρομίων τόσο θα αυξάνεται και η σημασία τους. Ο στόχος είναι να υπερβούν τα 100 σε όλη την Ελλάδα.

Εάν η Άγκυρα μέσω ιδιωτών βάλει «χέρι» στην χρήση τους τότε θα έχουμε πολύ μεγάλο γεωστρατηγικό πρόβλημα.

Σε αυτά τα πλαίσια αποκτάει άλλη διάσταση η πρόταση για «κοινή τουριστική καμπάνια στο Αιγαίο» που έκανε ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Έρσοι κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Έλληνα ομόλογό του Χάρη Θεοχάρη.

Στην τηλεφωνική συνομιλία τονίστηκε πως η θάλασσα του Αιγαίου θα μπορούσε να προβληθεί ως ένας ασφαλής προορισμός.

Στην τηλεφωνική συνομιλία αναφέρθηκε πως ο αριθμός των κρουσμάτων βελτιώθηκε πολύ σύντομα και στις δύο χώρες και ότι οι χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες συνοριακές πύλες θα μπορούσαν να ανοίξουν εντός του Ιουνίου, ενώ τέθηκε στο τραπέζι ως πρόταση να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε κοινή διαφημιστική καμπάνια για το Αιγαίο.

Αν τυχόν γινόταν δεκτή αυτή η πρόταση ουσιαστικά δημιουργείται ένας ενιαίος εμπορικός χώρος Ελλάδας-Τουρκίας λίγες ώρες αφότου δημοσιεύθηκε χάρτης από τουρκική φιλοερντογανική εφημερίδα που έδειχνε ως «τουρκικό έδαφος» την Λέσβο, την Χίο, την Σάμο και σχεδόν όλη την ελληνική Θράκη.

Στη Τουρκία, μετά από την - αναμφίβολα μεγάλη επιτυχία- ανταλλαγής νομισμάτων ύψους 35 δισ. δολ. με Βρετανία, Ιαπωνία και Κατάρ, επικρατεί τεράστια ευφορία και πλέον δεν κρύβουν ότι έρχεται η επόμενη κίνηση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο κατά της Ελλάδος.

Μια αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης θα ήταν μέγιστο λάθος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο χάρτης δημοσιοποιήθηκε στο twitter της εφημερίδας Γενί Ακίτ σε άρθρο με τίτλο «Η Τουρκία εξέπληξε όλο τον κόσμο! Η οικονομική επίθεση αποκρούστηκε».

Δηλαδή συνδέουν άμεσα την επίλυση του οικονομικού ζητήματος που αντιμετώπισε η χώρα εν μέσω κορωνοϊού με τα επιθετικά σχέδια να μην παγώνουν, αλλά το αντίθετο να εξελίσσονται κανονικά σε όλο το εύρος των γεωστρατηγικών συμφερόντων της Άγκυρας.


Φυσικά δεν είναι καθόλου άσχετο το γεγονός ότι ο χάρτης επικεντρώνεται στις τρεις αυτές περιοχές όπου το μουσουλμανικό στοιχείο αποτελεί ποσοστό επί του πληθυσμού από 30%-50%.

Στην μεν δυτική Θράκη, λόγω των μουσουλμανικών μειονοτήτων και σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, λόγω της αλλαγής της πληθυσμιακής σύνθεσης από τις δεκάδες χιλιάδες παράνομων μεταναστών που πλέον είναι μόνιμα εγκαταστημένοι εκεί.

Ότι πρέπει για την αναθεώρηση των συνόρων και της Συνθήκης της Λωζάνης και την αρπαγή ελληνικού εδάφους. Άλλωστε μια κοινή τουριστική καμπάνια θα εμφάνιζε τις δύο χώρες σαν... όμοιες στα «μάτια» των ξένων.

Το τελευταίο πράγμα που θα μας έλειπε θα ήταν μια τουριστική και άρα οικονομική «συνεκμετάλλευση». Ελπίζουμε να το έχουν καταλάβει αυτό στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή που διατηρείται στην Ελλάδα το αφήγημα περί οικονομικής κατάρρευσης ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα ενεργειακά , φιλικά στο περιβάλλον Νοσοκομεία  στον Κόσμο, το  Başakşehir uraam & Sakura City,  εγκαινίασε xθες ο Πρόεδρος Erdoğan, ως αποτέλεσμα  ΣΔΙΤ ( Σύμπραξης Δημοσίου  & Ιδιωτικού  Τομέα  ) με την Ιαπωνία.

Στην ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας  Shinzo Abe, που ήταν σε τηλεδιάσκεψη λόγω SARS COV 2, υπενθύμισε τις βαθιές σχέσεις φιλίας μεταξύ  των δύο χωρών και τα μεγάλα  έργα  που έκανε και κάνει η Ιαπωνία στην Τουρκία (Marmaray, γέφυρα Osman Gazi κ.ά ).

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το νοσοκομείο ως ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί 35.000 ασθενείς την ημέρα και θα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ανέφερε ακόμη ότι το νοσοκομείο, το οποίο είναι κοντά στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης, θα εξυπηρετεί ακόμη και ξένους πολίτες. «Αυτό σημαίνει ότι πλέον η Κωνσταντινούπολη μετατρέπεται σε ένα παγκόσμιο κέντρο υγείας», υποστήριξε ενώ ευχαρίστησε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό για την προθυμία της χώρας του να μοιραστεί το εμβόλιο που ανακάλυψε για τον ιό με όλη την ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Το νοσοκομείο διαθέτει 2.682 κλίνες, εκ των οποίων οι 456 αποτελούν μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), 90 χειρουργεία εκ των οποίων τρία υβριδικά, τρία ελικοδρόμια, τέσσερα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ενηλίκων, παίδων, τραυματισμών και γυναικολογικών. Επίσης, είναι το πρώτο νοσοκομείο που θα χρησιμοποιεί το σύστημα «Xoft Ενδοεγχειρητικής Ακτινοθεραπείας» (IORT) που προσφέρει τη δυνατότητα χορήγησης ακτινοθεραπείας σε ασθενή με αναισθησία κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.

Η Τουρκία έχει θέσει σαφέστατα χρονοδιαγράμματα τα οποία και τηρεί απαρέγκλιτα, καθώς θέλει τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι το 2023 όπου και συμπληρώνονται και τα 100 χρόνια  από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, θέλει να είναι στους G10 μέχρι το 2053,  δηλ 600 χρόνια από την Άλωση και το 2071, όταν συμπληρωθούν τα 1000 χρόνια από τη μάχη του Μάτζικερτ το 1071,  θέλει να είναι πλέον παγκόσμια υπερδύναμη ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα.

Δηλαδή έχει οράματα για να γίνει «superpower» στα επόμενα 50 χρόνια, τουτέστιν να αναστήσει ξανά την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Και επειδή στην τότε Αυτοκρατορία η Ελλάδα αποτελούσε τμήμα της, κάπως έτσι μας βλέπουν και σήμερα. Πιστεύουν πως σιγά σιγά θα μας «απορροφήσουν» πάλι, άλλωστε βλέπουν πως υποχωρούμε διαρκώς.


Εδώ δεν υπερασπιζόμαστε πλέον ούτε το εθνικό έδαφος...